Πρήξιμο στην κοιλιά: πώς να το αντιμετωπίσετε

Πρήξιμο στην κοιλιά: πώς να το αντιμετωπίσετε Facebook Twitter
Η "κοιλιακή διάταση", όπως είναι η επιστημονική ονομασία αυτής της δυσάρεστης κατάστασης δεν γνωρίζει φύλο, ηλικία και δεν έχει πάντοτε να κάνει με κάτι που φάγαμε ή ήπιαμε.
1

Το 'χουν νιώσει όλοι και πολλές φορές χωρίς να έχουν φάει πολύ ή να έχουν προχωρήσει σε κάποια διατροφική ατασθαλία: εκείνο το φούσκωμα στην κοιλιά, το οποίο συνοδεύεται από έντονο αίσθημα δυσανεξίας και με το πρήξιμο να μην υποχωρεί παρά μόνο μετά από ώρες, αναγκάζοντας εκείνον που υποφέρει από αυτό να αισθάνεται άνετα μόνο με τις πυτζάμες. 

Η "κοιλιακή διάταση", όπως είναι η επιστημονική ονομασία αυτής της δυσάρεστης κατάστασης δεν γνωρίζει φύλο, ηλικία και δεν έχει πάντοτε να κάνει με κάτι που φάγαμε ή ήπιαμε. Αρκεί το άγχος μιας δύσκολης μέρας στη δουλειά, για να δημιουργήσει άμεσα δυσφορία, κάποτς πόνο και προβλήματα στην αναπνοή ή έστω μια μπουκιά από κάποια τροφή, στην οποία έχουμε δυσανεξία και ή δεν το γνωρίζουμε ή δεν φανταζόμασταν ότι ακόμη και μία μικρή ποσότητα θα μας δημιουργήσει πρόβλημα. 

Πέρα από την επιβεβλημένη επίσκεψη στον γιατρό και τις εξετάσεις αίματος που μπορεί να διαφωτίσουν αυτόν που υποφέρει για το τι δεν "ανέχεται" ο οργανισμός του και αντιδρά με οίδημα και πόνο, υπάρχουν τροφές και συμβουλές που μπορούν να μας απαλλάξουν από αυτό τον συχνό και συνήθως απρόσμενο μπελά.

Που εμπλέκεται το άγχος; Σύμφωνα με τους ειδικούς στις ποσότητες αέρα που εισπνέουμε αγκομαχώντας ή ξεφυσώντας για κάποια προθεσμία, ακόμη και χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Τι άλλο μπορεί να ευθύνεται για την κοιλιά που φουσκώνει, δίνοντας την εντύπωση ότι βάλαμε κιλά, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να μην έχουμε φάει παρά ελάχιστα; 

Οι λόγοι είναι αρκετοί και κάποτε ύπουλοι: από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, από τη δυσανεξία σε συγκεκριμένες τροφές ή πρόθετα τους, από την ύπαρξη ομάδων βακτηρίων του εντέρου, από τη συσσώρευση αέρα στο έντερο.  Σε κάποιες περιπτώσεις η εκδήλωση του φαινομένου διαρκεί για ώρες, ακόμη και για μέρες και η χρήση είτε υπακτικών είτε βοηθημάτων που καταπολεμούν τη λεγόμενη καούρα, δεν έχουν να προσφέρουν και μεγάλη ανακούφιση. 

'Οπως επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο του Health.com, πέρα από την επιβεβλημένη επίσκεψη στον γιατρό και τις εξετάσεις αίματος που μπορεί να διαφωτίσουν αυτόν που υποφέρει για το τι δεν "ανέχεται" ο οργανισμός του και αντιδρά με οίδημα και πόνο, υπάρχουν τροφές και συμβουλές που μπορούν να μας απαλλάξουν από αυτό τον συχνό και συνήθως απρόσμενο μπελά. 

Σαν πρώτο βήμα συνίσταται το να κρατάμε ημερολόγιο με τις φορές, που το φούσκωμα κατέστρεψε τη μέρα μας. Σ' αυτό θα πρέπει να σημειώνουμε τι είχαμε φάει πριν, με τι ηρεμήσαμε μετά και κυρίως τη συχνότητα που υποφέραμε μέσα στη διάρκεια 15 ημερών - ενός μήνα, από τις επιθέσεις του εντέρου, 

Επίσης, προτείνονται τροφές που συνήθως δρουν ευεργετικά, την ώρα της κρίσης ή τουλάχιστον μειώνουν τα συμπτώματα του πόνου και της δυσφορίας. Ο λιναρόσπορος, το τσάι μέντας, ο μαραθόσπορος είναι μερικές από αυτές: ο λιναρόσπορος γιατί βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, η μέντα γιατί μειώνει το αίσθημα της δυσανεξίας από τον αέρα που έχει παγιδευτεί στην κοιλιά (και μπορεί να οφείλεται στο συχνό μάσημα τσίχλας, στο ότι χρησιμοποιούμε καλαμάκι για να απολαύσουμε το αναψυκτικό μας, αλλά και στην υπερκατανάλωση ανθρακούχων ποτών) και ο μαραθόσπορος, που εδώ και χρόνια θεωρείται φυσικό βοήθημα στην παραγωγή πεπτικών ενζύμων. Βάσει δε, επιστημονικής έρευνας που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Sciences and Nutrition, ο μαραθόσπορος χρησιμοποιείται ως συστατικό σε φαρμακευτικά σκευάσματα που καταπολεμούν τα αέρια, το πρήξιμο και την ακανόνιστη λειτουργία του εντέρου. 

 

Ένα ακόμη μυστικό που δίνουν παθολόγοι και εντερολόγοι αφορά την επιλογή ρούχων, που χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε μπορούν να επιτείνουν το πρόβλημα: αρκετοί ασθενείς που για καιρό παραπονούνταν για τυμπανισμό και αίσθημα δυσφορίας συνήθιζαν να φορούν ψηλόμεσα παντελόνια ή φούστες που "εγκλώβιζαν" την κοιλιά ή στενές ζώνες και υφάσματα που καταπίεζαν την περιοχή. 

 

Με στοιχεία από Health.com, HuffingtonPost.com, Distractify.com

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

σχόλια

1 σχόλια