Πρήξιμο στην κοιλιά: πώς να το αντιμετωπίσετε

Πρήξιμο στην κοιλιά: πώς να το αντιμετωπίσετε Facebook Twitter
Η "κοιλιακή διάταση", όπως είναι η επιστημονική ονομασία αυτής της δυσάρεστης κατάστασης δεν γνωρίζει φύλο, ηλικία και δεν έχει πάντοτε να κάνει με κάτι που φάγαμε ή ήπιαμε.
1

Το 'χουν νιώσει όλοι και πολλές φορές χωρίς να έχουν φάει πολύ ή να έχουν προχωρήσει σε κάποια διατροφική ατασθαλία: εκείνο το φούσκωμα στην κοιλιά, το οποίο συνοδεύεται από έντονο αίσθημα δυσανεξίας και με το πρήξιμο να μην υποχωρεί παρά μόνο μετά από ώρες, αναγκάζοντας εκείνον που υποφέρει από αυτό να αισθάνεται άνετα μόνο με τις πυτζάμες. 

Η "κοιλιακή διάταση", όπως είναι η επιστημονική ονομασία αυτής της δυσάρεστης κατάστασης δεν γνωρίζει φύλο, ηλικία και δεν έχει πάντοτε να κάνει με κάτι που φάγαμε ή ήπιαμε. Αρκεί το άγχος μιας δύσκολης μέρας στη δουλειά, για να δημιουργήσει άμεσα δυσφορία, κάποτς πόνο και προβλήματα στην αναπνοή ή έστω μια μπουκιά από κάποια τροφή, στην οποία έχουμε δυσανεξία και ή δεν το γνωρίζουμε ή δεν φανταζόμασταν ότι ακόμη και μία μικρή ποσότητα θα μας δημιουργήσει πρόβλημα. 

Πέρα από την επιβεβλημένη επίσκεψη στον γιατρό και τις εξετάσεις αίματος που μπορεί να διαφωτίσουν αυτόν που υποφέρει για το τι δεν "ανέχεται" ο οργανισμός του και αντιδρά με οίδημα και πόνο, υπάρχουν τροφές και συμβουλές που μπορούν να μας απαλλάξουν από αυτό τον συχνό και συνήθως απρόσμενο μπελά.

Που εμπλέκεται το άγχος; Σύμφωνα με τους ειδικούς στις ποσότητες αέρα που εισπνέουμε αγκομαχώντας ή ξεφυσώντας για κάποια προθεσμία, ακόμη και χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Τι άλλο μπορεί να ευθύνεται για την κοιλιά που φουσκώνει, δίνοντας την εντύπωση ότι βάλαμε κιλά, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να μην έχουμε φάει παρά ελάχιστα; 

Οι λόγοι είναι αρκετοί και κάποτε ύπουλοι: από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, από τη δυσανεξία σε συγκεκριμένες τροφές ή πρόθετα τους, από την ύπαρξη ομάδων βακτηρίων του εντέρου, από τη συσσώρευση αέρα στο έντερο.  Σε κάποιες περιπτώσεις η εκδήλωση του φαινομένου διαρκεί για ώρες, ακόμη και για μέρες και η χρήση είτε υπακτικών είτε βοηθημάτων που καταπολεμούν τη λεγόμενη καούρα, δεν έχουν να προσφέρουν και μεγάλη ανακούφιση. 

'Οπως επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο του Health.com, πέρα από την επιβεβλημένη επίσκεψη στον γιατρό και τις εξετάσεις αίματος που μπορεί να διαφωτίσουν αυτόν που υποφέρει για το τι δεν "ανέχεται" ο οργανισμός του και αντιδρά με οίδημα και πόνο, υπάρχουν τροφές και συμβουλές που μπορούν να μας απαλλάξουν από αυτό τον συχνό και συνήθως απρόσμενο μπελά. 

Σαν πρώτο βήμα συνίσταται το να κρατάμε ημερολόγιο με τις φορές, που το φούσκωμα κατέστρεψε τη μέρα μας. Σ' αυτό θα πρέπει να σημειώνουμε τι είχαμε φάει πριν, με τι ηρεμήσαμε μετά και κυρίως τη συχνότητα που υποφέραμε μέσα στη διάρκεια 15 ημερών - ενός μήνα, από τις επιθέσεις του εντέρου, 

Επίσης, προτείνονται τροφές που συνήθως δρουν ευεργετικά, την ώρα της κρίσης ή τουλάχιστον μειώνουν τα συμπτώματα του πόνου και της δυσφορίας. Ο λιναρόσπορος, το τσάι μέντας, ο μαραθόσπορος είναι μερικές από αυτές: ο λιναρόσπορος γιατί βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, η μέντα γιατί μειώνει το αίσθημα της δυσανεξίας από τον αέρα που έχει παγιδευτεί στην κοιλιά (και μπορεί να οφείλεται στο συχνό μάσημα τσίχλας, στο ότι χρησιμοποιούμε καλαμάκι για να απολαύσουμε το αναψυκτικό μας, αλλά και στην υπερκατανάλωση ανθρακούχων ποτών) και ο μαραθόσπορος, που εδώ και χρόνια θεωρείται φυσικό βοήθημα στην παραγωγή πεπτικών ενζύμων. Βάσει δε, επιστημονικής έρευνας που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Sciences and Nutrition, ο μαραθόσπορος χρησιμοποιείται ως συστατικό σε φαρμακευτικά σκευάσματα που καταπολεμούν τα αέρια, το πρήξιμο και την ακανόνιστη λειτουργία του εντέρου. 

 

Ένα ακόμη μυστικό που δίνουν παθολόγοι και εντερολόγοι αφορά την επιλογή ρούχων, που χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε μπορούν να επιτείνουν το πρόβλημα: αρκετοί ασθενείς που για καιρό παραπονούνταν για τυμπανισμό και αίσθημα δυσφορίας συνήθιζαν να φορούν ψηλόμεσα παντελόνια ή φούστες που "εγκλώβιζαν" την κοιλιά ή στενές ζώνες και υφάσματα που καταπίεζαν την περιοχή. 

 

Με στοιχεία από Health.com, HuffingtonPost.com, Distractify.com

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια