Έκθεση ΔΝΤ: Ευάλωτη η ευρωζώνη- Χρειάζεται νέα ισορροπημένη πολιτική

Έκθεση ΔΝΤ: Ευάλωτη η ευρωζώνη- Χρειάζεται νέα ισορροπημένη πολιτική Facebook Twitter
0

Την ανάγκη να υιοθετηθεί μία νέα, πιο ισορροπημένη πολιτική στην ευρωζώνη υπογραμμίζει το ΔΝΤ στην Έκθεσή του για την ευρωζώνη προειδοποιώντας ταυτοχρόνως για τους αυξημένους κινδύνους που κρύβει η τρέχουσα συγκυρία για το ευρώ.


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ, οι εντεινόμενες πολιτικές διαιρέσεις εντός της ευρωζώνης και ο αυξανόμενος ευρωσκεπτικισμός έχουν αποδυναμώσει τις προοπτικές για την ανάπτυξη συλλογικών δράσεων. Το αποτέλεσμα είναι η ζώνη του ευρώ να γίνεται ολοένα και πιο ευάλωτη σε μια σειρά κινδύνων σε μια εποχή μάλιστα που τα περιθώρια πολιτικών παρεμβάσεων στενεύουν.


Το ΔΝΤ εκτιμά ότι για τόνωση της ανάπτυξης και την προώθηση της ενοποίησης εντός της ευρωζώνης, απαιτείται ένα πιο ισορροπημένο μίγμα πολιτικής το οποίο θα συνδυάζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τη δημοσιονομική στήριξη, και τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή στις χώρες με υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους.


Τα κράτη μέλη οφείλουν από την πλευρά τους να συμμορφώνονται με τους κανόνες έτσι ώστε να βελτιώνεται η λειτουργικότητα της νομισματικής ένωσης, εκτιμά το Ταμείο. Ταυτοχρόνως επισημαίνει ότι απαιτείται να αναληφθούν σε κεντρικό επίπεδο πρωτοβουλίες για τη στήριξη της ζήτησης και του καταμερισμού του κινδύνου προκειμένου να καταστήσουν την συμμετοχή στην ευρωζώνη περισσότερο ελκυστική.


Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η ταχύτερη εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών θα τονώσει την πιστωτική επέκταση και να διευκολύνει την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. Το ΔΝΤ εν κατακλείδι προτείνει μια προσέγγιση σε τέσσερις πυλώνες: τη δημιουργία καλύτερων κινήτρων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την ενδυνάμωση του δημοσιονομικού πλαισίου με παράλληλη επέκταση της δημοσιονομικής στήριξης των κρατών μελών σε κεντρικό όμως επίπεδο, τη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και την επιτάχυνση της εξυγίανσης των τραπεζών που θα διευκολύνει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στεγαστικό: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης - Στο επίκεντρο εργαζόμενοι στην επαρχία και βραχυχρόνια μίσθωση

Οικονομία / Στεγαστικό: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης - Στο επίκεντρο εργαζόμενοι στην επαρχία και βραχυχρόνια μίσθωση

Όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πρόγραμμα ανακαίνισης κατοικιών, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τα εγκαταλελειμμένα ή ημιτελή κτίσματα
THE LIFO TEAM
ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ

Οικονομία / Δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία πέντε εταιρειών πετρελαιοειδών - Το άτομο που τις ελέγχει και η σχέση με τη Ρωσία

Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα λάβει μέριμνα για τους εργαζόμενους στις εταιρείες προκειμένου να απελευθερωθούν τα αναγκαία κεφάλαια για να πληρωθούν οι μισθοί
THE LIFO TEAM
Το υψηλό κόστος στέγασης στην Ευρώπη μοιάζει με «νέα πανδημία», λέει ο δήμαρχος της Βαρκελώνης

Οικονομία / Το υψηλό κόστος στέγασης στην Ευρώπη μοιάζει με «νέα πανδημία», λέει ο δήμαρχος της Βαρκελώνης

Ο Ζάουμε Κολμπόνι, μαζί με άλλους 16 δημάρχους ευρωπαϊκών πόλεων, καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει έκτακτους πόρους για την κατασκευή προσιτών κατοικιών
THE LIFO TEAM