Kαμμένος: Να σταματήσει τις προκλήσεις η Τουρκία

Kαμμένος: Να σταματήσει τις προκλήσεις η Τουρκία Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
0

Να σταματήσει τις προκλήσεις ζήτησε από την Τουρκία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, καλώντας εκ νέου τη γείτονα χώρα να αντιληφθεί ότι οι προκλητικές συμπεριφορές της δημιουργούν πρόβλημα και στην ίδια, δεν βοηθούν στη βελτίωση των σχέσεων και προειδοποιώντας ξανά για τον κίνδυνο ατυχήματος.

Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την έξαρση των προκλήσεων και πως οι Ένοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αναχαιτίζοντας ό,τι εισέρχεται στο FIR Αθηνών κατά παράβαση των διεθνών κανόνων και ακολουθώντας τα προβλεπόμενα όσον αφορά στις παραβάσεις των κανόνων ναυσιπλοίας. Υλοποιούνται οι σχεδιασμοί της στρατιωτικής ηγεσίας, σημείωσε.

Εξάλλου ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά, δια του υπουργείου Εξωτερικών, ενημερώνει τους συμμάχους και τα κράτη μέλη του ΟΗΕ για την τουρκική συμπεριφορά και τις ελληνικές θέσεις, οι οποίες, όπως είπε, γίνονται περισσότερο αντιληπτές, καθώς οι συμμαχικές χώρες έχουν "ιδία εικόνα" αυτής ένεκα της παρουσίας τους στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της αποστολής για τη διακοπή των δρόμων που χρησιμοποιούν οι διακινητές προσφύγων-μεταναστών.

Επίσης είπε ότι και ο ίδιος ενημερώνει τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και τους υπουργούς Άμυνας της ΕΕ, σημειώνοντας ότι και με τον Τούρκο ομόλογό του προτιμά να συνομιλεί σε αυτό το επίπεδο, καθόσον, όπως είπε, εκτιμά ότι μία προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία τους δεν θα ωφελούσε. Οι αρχηγοί ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ επικοινωνούν με τους Τούρκους ομολόγους τους κατόπιν σχετικών οδηγιών, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, ο κ. Καμμένος ήταν σαφής: η συνθήκη της Λοζάνης είναι ξεκάθαρη. Στη Θράκη υπάρχει θρησκευτική μειονότητα και δεν υπάρχει θέμα ανατροπής της Συνθήκης από κάποιο, "γραφειοκράτη", τόνισε.

Όσον αφορά στο πιθανολογούμενο αίτημα της Τουρκίας να σταματήσει η νατοϊκή αποστολή στο Αιγαίο, ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι παρά τις ενστάσεις των Τούρκων αξιωματικών η σχετική συμφωνία λειτούργησε, οδηγώντας σε δραστική μείωση τη ροή των προσφύγων-μεταναστών προς τα νησιά. Είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής άλλης χώρας, στο οποίο δεν θα υπεισέλθω, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους μισθούς των στρατιωτικών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης η άμεση υλοποίηση τους. «Οφείλουμε να τις εφαρμόσουμε και θα τις εφαρμόσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρατήρησε δε ότι το υπουργείο δεν παρέστη στη δικαστική διαδικασία. Παράλληλα υπενθύμισε ότι τα χρήματα έχουν διασφαλισθεί από κωδικούς εξοπλιστικών προγραμμάτων και παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών.

Άλλωστε, προσέθεσε, η Ελλάδα μετά την απόφαση της 24ης Μαΐου κινείται με άλλους ρυθμούς με άλλες δυνατότητες. Περαιτέρω εκτίμησε ότι ο δημοσιονομικός "κόφτης" δεν θα εφαρμοσθεί ποτέ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε, τέλος, στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκεται σε εξέλιξη με σκοπό να περιορίσουμε τον προϋπολογισμό, «να κάνουμε οικονομίες από μόνοι μας», «για να υποστηρίξουμε το προσωπικό» που έχει υποστεί πολύ μεγάλες μειώσεις και δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης, κατέληξε.

Οι σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας έγιναν στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, για τις εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων που διοργανώνει το υπουργείο το πενθήμερο από 17 έως 22 Μαΐου στην Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις αποδοκιμασίες από κομματικές πηγές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ κυβέρνησης κοινής αποδοχής, με στόχο την κάθαρση
LIFO NEWSROOM
Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Πολιτική / Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Η Άνγκελα Μέρκελ επέστρεψε στην Αθήνα με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας της «Ελευθερία» και μίλησε δημόσια για την πιο δραματική δεκαετία της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναφορές σε υπουργούς, «ταρίφες» και χειραγώγηση ελέγχων

Πολιτική / Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναφορές σε υπουργούς, «ταρίφες» και χειραγώγηση ελέγχων

Εμπλεκόμενοι ακούγονται να αναφέρονται με χυδαίους χαρακτηρισμούς σε πολιτικά πρόσωπα, να μιλούν για πιέσεις σε ελεγκτές, οικονομικά ανταλλάγματα και παρεμβάσεις σε ελέγχους
LIFO NEWSROOM
Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: «Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια»

Πολιτική / Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: «Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια»

Η νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται το απόγευμα από τον Παπασταύρου στη Βουλή προβλέπει δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία - Στόχος η προστασία τόσο των περιουσιακών δικαιωμάτων των ιδιοκτητών όσο και της δημογραφικής προοπτικής της περιφέρειας
LIFO NEWSROOM
Λάουρα Κοβέσι: Ποια είναι η εισαγγελέας που ξεσκέπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πολιτική / Λάουρα Κοβέσι: Ποια είναι η εισαγγελέας που ξεσκέπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η έρευνα αφορά περισσότερα από 40 πρόσωπα –πολιτικά στελέχη, κρατικούς υπαλλήλους και συνεργαζόμενες εταιρείες– για ενδεχόμενα αδικήματα απάτης, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
LIFO NEWSROOM
Χατζηβασιλείου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η προσπάθειά μου να βοηθήσω τους συμπολίτες μου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με παράνομες πράξεις

Πολιτική / Χατζηβασιλείου για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η προσπάθειά μου να βοηθήσω δεν έχει καμία σχέση με παράνομες πράξεις»

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ
LIFO NEWSROOM