Ο Γιάννης Καϋμενάκης κατεβαίνει στον Πειραιά

Ο Γιάννης Καϋμενάκης κατεβαίνει στον Πειραιά Facebook Twitter
Η παρέα έξω από το μαγαζί που τσουγκρίζει τα ποτήρια της γύρω από ένα βαρέλι, τα φώτα και η ξαφνική κίνηση έδωσαν το μήνυμα ότι είχα φτάσει στον προορισμό μου... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Όταν ξέρεις να βαδίζεις στην κουλτούρα του κρασιού, όπως ο Γιάννης Καϋμενάκης, λίγο μετράει αν είσαι στο κέντρο ή υπηρετείς την τέχνη σου σε κάποιο ήσυχο δρόμο του Πειραιά με παλιά εργοστάσια. Το wine bar Paleo του Γιάννη, ενός από τους πλέον χαρισματικούς οινοχόους, βρίσκεται στην περιοχή Ρετσίνα στον Πειραιά και η επιλογή του να ανοίξει τον καινούργιο χώρο του σε μια παλιά αποθήκη, σε έναν δρόμο κοντά στο λιμάνι, μοιάζει να είναι ρίσκο. Στο Paleo, όμως, κατεβαίνουν όλοι οι πιστοί οινόφιλοι και μη για να ζήσουν από κοντά την εμπειρία της απόλαυσης του κρασιού, έτσι όπως μόνο ο ιδιοκτήτης του ξέρει να την προσφέρει. Χαζεύω τα παλιά εργοστάσια στον ήρεμο δρόμο, κατευθυνόμενη προς το Paleo, και είναι σαν να βρίσκομαι σε μια άλλη εποχή.

Μια παλιά αποθήκη, ένα ψηλό, εντυπωσιακό κτίριο με ξύλινη στέγη, έχει μετατραπεί σε ένα ατμοσφαιρικό wine bar, πραγματικά πολύ όμορφο.

Η παρέα έξω από το μαγαζί που τσουγκρίζει τα ποτήρια της γύρω από ένα βαρέλι, τα φώτα και η ξαφνική κίνηση έδωσαν το μήνυμα ότι είχα φτάσει στον προορισμό μου. Μια παλιά αποθήκη, ένα ψηλό, εντυπωσιακό κτίριο με ξύλινη στέγη, έχει μετατραπεί σε ένα ατμοσφαιρικό wine bar, πραγματικά πολύ όμορφο. Ο Γιάννης έχει μεταφέρει στον χώρο την αγάπη και τη γνώση του για το κρασί. Εντυπωσιάζουν τα ξύλινα ράφια στους τοίχους όπου φιγουράρουν αγαπημένες φιάλες κρασιού του ιδιοκτήτη, ενώ στο βάθος της σάλας αντικρίζεις γυάλινες προθήκες με επιλεγμένα κρασιά που σερβίρονται στους πελάτες. Ξύλινα τραπέζια και καρέκλες που θυμίζουν αυτές του σχολείου έχουν στην πλάτη τους τυπωμένες ονομασίες οινικών περιοχών, ενώ βαρέλια βαμμένα μαύρα έχουν ρόλο βοηθητικό, αφού τοποθετείται επάνω τους η μεγάλη σαμπανιέρα που δροσίζει τις ανοιγμένες φιάλες. Ο Γιάννης κινείται στη σάλα, σερβίροντας στα ποτήρια κρασί και εξηγώντας μας την ποικιλία και την περιοχή καταγωγής του. «Τα κρασιά που έχω επιλέξει για τη λίστα προέρχονται από τις χώρες του Νότου» λέει και μας αφήνει να αναδεύσουμε το ποτήρι μας και να ανακαλύψουμε τα αρώματα και τις χάρες του κρασιού που θα απολαύσουμε.

Το σουπλά πάνω στο τραπέζι παίζει τον ρόλο του μενού, με λίγες προτάσεις για να συνοδεύσεις το κρασί, που είναι και ο πρωταγωνιστής. Το πατέ από συκωτάκια πουλερικών (€7), που συνοδεύεται με φρυγανισμένες λεπτοκομμένες φέτες ψωμιού, είναι καλοφτιαγμένο και γευστικό. Για τη συνέχεια, δοκιμάσαμε ένα ανοιξιάτικο πιάτο με ωραιότατες αγκινάρες αλά πολίτα (€7). Δεν χορταίνουμε να παρατηρούμε τον χώρο: η ξύλινη οροφή έχει και ένα γυάλινο άνοιγμα και σκέφτομαι πόσο όμορφα θα διαχέεται το φως του ήλιου τη μέρα. Η ομελέτα με πατάτα και κρεμμύδι (€6) είναι μια τορτίγια αφράτη που την τιμήσαμε μέχρι και την τελευταία μπουκιά. Τα πιάτα εναρμονίζονται με το κρασί και η χαλαρή ατμόσφαιρα ανεβάζει τη διάθεση. Στο μικρό μενού θα βρεις πλατό τυριών και αλλαντικών, ενώ οι γευστικές προτάσεις θα αλλάζουν συχνά. Βρήκα την προσπάθεια του Γιάννη Καϋμενάκη τόσο ενδιαφέρουσα, που κατέληξα ότι αξίζει τον κόπο να ξεκινήσεις από την άλλη άκρη της Αθήνας για να δοκιμάσεις ωραίες επιλογές κρασιών και νόστιμο φαγητό, αλλά και να χαρείς τη φιλοξενία σε ένα τόσο γοητευτικό μέρος. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι, αν και η ώρα περνούσε, συνέρρεαν παρέες που έπαιρναν θέση έξω στις εντυπωσιακές καρέκλες, που είναι φτιαγμένες από φελλό. Ο Γιάννης έχει τον δικό του, μοναδικό μειλίχιο τρόπο να σε κάνει να μαθαίνεις αλλά και να απολαμβάνεις το κρασί απλά και όμορφα.

Ο Γιάννης Καϋμενάκης κατεβαίνει στον Πειραιά Facebook Twitter
Μια παλιά αποθήκη, ένα ψηλό, εντυπωσιακό κτίριο με ξύλινη στέγη, έχει μετατραπεί σε ένα ατμοσφαιρικό wine bar, πραγματικά πολύ όμορφο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ο Γιάννης Καϋμενάκης κατεβαίνει στον Πειραιά Facebook Twitter
Βρήκα την προσπάθεια του Γιάννη Καϋμενάκη τόσο ενδιαφέρουσα, που κατέληξα ότι αξίζει τον κόπο να ξεκινήσεις από την άλλη άκρη της Αθήνας για να δοκιμάσεις ωραίες επιλογές κρασιών και νόστιμο φαγητό, αλλά και να χαρείς τη φιλοξενία σε ένα τόσο γοητευτικό μέρος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Paleo, Πολυδεύκους 39, Ρετσίνα, Πειραιάς, 210 4125204.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM