Ο Γιάννης Καϋμενάκης κατεβαίνει στον Πειραιά

Ο Γιάννης Καϋμενάκης κατεβαίνει στον Πειραιά Facebook Twitter
Η παρέα έξω από το μαγαζί που τσουγκρίζει τα ποτήρια της γύρω από ένα βαρέλι, τα φώτα και η ξαφνική κίνηση έδωσαν το μήνυμα ότι είχα φτάσει στον προορισμό μου... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Όταν ξέρεις να βαδίζεις στην κουλτούρα του κρασιού, όπως ο Γιάννης Καϋμενάκης, λίγο μετράει αν είσαι στο κέντρο ή υπηρετείς την τέχνη σου σε κάποιο ήσυχο δρόμο του Πειραιά με παλιά εργοστάσια. Το wine bar Paleo του Γιάννη, ενός από τους πλέον χαρισματικούς οινοχόους, βρίσκεται στην περιοχή Ρετσίνα στον Πειραιά και η επιλογή του να ανοίξει τον καινούργιο χώρο του σε μια παλιά αποθήκη, σε έναν δρόμο κοντά στο λιμάνι, μοιάζει να είναι ρίσκο. Στο Paleo, όμως, κατεβαίνουν όλοι οι πιστοί οινόφιλοι και μη για να ζήσουν από κοντά την εμπειρία της απόλαυσης του κρασιού, έτσι όπως μόνο ο ιδιοκτήτης του ξέρει να την προσφέρει. Χαζεύω τα παλιά εργοστάσια στον ήρεμο δρόμο, κατευθυνόμενη προς το Paleo, και είναι σαν να βρίσκομαι σε μια άλλη εποχή.

Μια παλιά αποθήκη, ένα ψηλό, εντυπωσιακό κτίριο με ξύλινη στέγη, έχει μετατραπεί σε ένα ατμοσφαιρικό wine bar, πραγματικά πολύ όμορφο.

Η παρέα έξω από το μαγαζί που τσουγκρίζει τα ποτήρια της γύρω από ένα βαρέλι, τα φώτα και η ξαφνική κίνηση έδωσαν το μήνυμα ότι είχα φτάσει στον προορισμό μου. Μια παλιά αποθήκη, ένα ψηλό, εντυπωσιακό κτίριο με ξύλινη στέγη, έχει μετατραπεί σε ένα ατμοσφαιρικό wine bar, πραγματικά πολύ όμορφο. Ο Γιάννης έχει μεταφέρει στον χώρο την αγάπη και τη γνώση του για το κρασί. Εντυπωσιάζουν τα ξύλινα ράφια στους τοίχους όπου φιγουράρουν αγαπημένες φιάλες κρασιού του ιδιοκτήτη, ενώ στο βάθος της σάλας αντικρίζεις γυάλινες προθήκες με επιλεγμένα κρασιά που σερβίρονται στους πελάτες. Ξύλινα τραπέζια και καρέκλες που θυμίζουν αυτές του σχολείου έχουν στην πλάτη τους τυπωμένες ονομασίες οινικών περιοχών, ενώ βαρέλια βαμμένα μαύρα έχουν ρόλο βοηθητικό, αφού τοποθετείται επάνω τους η μεγάλη σαμπανιέρα που δροσίζει τις ανοιγμένες φιάλες. Ο Γιάννης κινείται στη σάλα, σερβίροντας στα ποτήρια κρασί και εξηγώντας μας την ποικιλία και την περιοχή καταγωγής του. «Τα κρασιά που έχω επιλέξει για τη λίστα προέρχονται από τις χώρες του Νότου» λέει και μας αφήνει να αναδεύσουμε το ποτήρι μας και να ανακαλύψουμε τα αρώματα και τις χάρες του κρασιού που θα απολαύσουμε.

Το σουπλά πάνω στο τραπέζι παίζει τον ρόλο του μενού, με λίγες προτάσεις για να συνοδεύσεις το κρασί, που είναι και ο πρωταγωνιστής. Το πατέ από συκωτάκια πουλερικών (€7), που συνοδεύεται με φρυγανισμένες λεπτοκομμένες φέτες ψωμιού, είναι καλοφτιαγμένο και γευστικό. Για τη συνέχεια, δοκιμάσαμε ένα ανοιξιάτικο πιάτο με ωραιότατες αγκινάρες αλά πολίτα (€7). Δεν χορταίνουμε να παρατηρούμε τον χώρο: η ξύλινη οροφή έχει και ένα γυάλινο άνοιγμα και σκέφτομαι πόσο όμορφα θα διαχέεται το φως του ήλιου τη μέρα. Η ομελέτα με πατάτα και κρεμμύδι (€6) είναι μια τορτίγια αφράτη που την τιμήσαμε μέχρι και την τελευταία μπουκιά. Τα πιάτα εναρμονίζονται με το κρασί και η χαλαρή ατμόσφαιρα ανεβάζει τη διάθεση. Στο μικρό μενού θα βρεις πλατό τυριών και αλλαντικών, ενώ οι γευστικές προτάσεις θα αλλάζουν συχνά. Βρήκα την προσπάθεια του Γιάννη Καϋμενάκη τόσο ενδιαφέρουσα, που κατέληξα ότι αξίζει τον κόπο να ξεκινήσεις από την άλλη άκρη της Αθήνας για να δοκιμάσεις ωραίες επιλογές κρασιών και νόστιμο φαγητό, αλλά και να χαρείς τη φιλοξενία σε ένα τόσο γοητευτικό μέρος. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι, αν και η ώρα περνούσε, συνέρρεαν παρέες που έπαιρναν θέση έξω στις εντυπωσιακές καρέκλες, που είναι φτιαγμένες από φελλό. Ο Γιάννης έχει τον δικό του, μοναδικό μειλίχιο τρόπο να σε κάνει να μαθαίνεις αλλά και να απολαμβάνεις το κρασί απλά και όμορφα.

Ο Γιάννης Καϋμενάκης κατεβαίνει στον Πειραιά Facebook Twitter
Μια παλιά αποθήκη, ένα ψηλό, εντυπωσιακό κτίριο με ξύλινη στέγη, έχει μετατραπεί σε ένα ατμοσφαιρικό wine bar, πραγματικά πολύ όμορφο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Ο Γιάννης Καϋμενάκης κατεβαίνει στον Πειραιά Facebook Twitter
Βρήκα την προσπάθεια του Γιάννη Καϋμενάκη τόσο ενδιαφέρουσα, που κατέληξα ότι αξίζει τον κόπο να ξεκινήσεις από την άλλη άκρη της Αθήνας για να δοκιμάσεις ωραίες επιλογές κρασιών και νόστιμο φαγητό, αλλά και να χαρείς τη φιλοξενία σε ένα τόσο γοητευτικό μέρος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Paleo, Πολυδεύκους 39, Ρετσίνα, Πειραιάς, 210 4125204.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM