Πλύνε καλά τα χέρια σου. Όχι έτσι όπως τα πλένεις όμως...

Αν θυμόμαστε όλα τα βήματα κι αν έχουμε ένα λεπτό της ώρας, ίσως και λιγότερο, να αφιερώσουμε, τα χέρια μας θα είναι σούπερ καθαρά. Αλλά, για μισό: γιατί τόση σχολαστικότητα;
2

 

Κατά καιρούς έχουμε μάθει ότι διάφορα κοινά, καθημερινά πράγματα τα κάναμε λάθος. Τώρα, λοιπόν, ήρθε η σειρά του πλυσίματος των χεριών. Ναι. Κι αυτό λάθος το κάναμε. 

Με λίγα λόγια, τόσο καιρό τα χέρια μας ήταν βρώμικα και γεμάτα μικρόβια. Σύμφωνα, όμως, με την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώδων Νόσων στις ΗΠΑ, σωστός τρόπος υπάρχει, απλώς κρύβει διπλάσια δουλίτσα στον νιπτήρα ή κάτω από το δοχείο με το απολυμαντικό. 

Μέχρι σήμερα, τι ακριβώς κάναμε; Τρία βήματα που νομίζαμε ότι μας εξασφάλιζαν καθαριότητα και απολύμανση. Απλώναμε το απολυμαντικό ή το σαπούνι στη μία παλάμη, τρίβαμε καλά τα χέρια και για έξτρα προστασία αφήναμε και αρκετή ποσότητα απολυμαντικού να στεγνώσει πάνω στα χέρια μας. 

Σύμφωνα, όμως, με μελέτη που δημοσιεύθηκε σε ιατρική επιθεώρηση περί Επιδημιολογίας και Πρόληψης, επιστήμονες από τη Σκωτία μας έχουν νέα: υπάρχει ένας απείρως πιο αποτελεσματικός τρόπος, εγκεκριμένος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να είναι τα χέρια απαλλαγμένα από βακτήρια που μπορεί να κρύβονται στις κλειδώσεις ή στα νύχια μας.

Ο σωστός τρόπος θα μας παίρνει ένα λεπτάκι παραπάνω, για την ακρίβεια γύρω στα 40 δευτερόλεπτα, αλλά δεν είναι πολύ, αν σκεφτεί κανείς τα οφέλη.  Είμαστε έτοιμοι λοιπόν για τα 6 βήματα για καθαρά χέρια; (!).

Βήμα 1ο: Τρίβουμε καλά τα χέρια

Βήμα 2ο:Πλένουμε και τις δύο όψεις των χεριών, από μπροστά προς τα πίσω και τρίβουμε καλά ανάμεσα στα δάχτυλα 

Βήμα 3ο: Τρίβουμε τα δάχτυλα στις παλάμες του κάθε χεριού ξεχωριστά και επιμένουμε στα δάχτυλα 

Βήμα 4ο: Ενώνουμε χέρια - δάχτυλα και τρίβουμε ανάμεσα στα κενά, πάνω και κάτω από την επιφάνεια του κάθε δαχτύλου 

Βήμα 5ο: Σφίγγουμε τον αριστερό αντίχειρα στο δεξί μας χέρι και κινούμε τον αντίχειρα κυκλικά. Κάνουμε το ίδιο με όλα τα δάχτυλα κάθε χεριού εναλλάξ

Βήμα 6ο: (Είστε ακόμη εδώ; Τέλεια!) Πιέστε τα δάχτυλα του αριστερού χεριού μαζί και τρίψτε κυκλικά με την αριστερή σας παλάμη και αντίστροφα. Τώρα, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, τα χέρια μας είναι πεντακάθαρα. 

Σχολαστικότητες άνευ λόγου; Γιατί τόσα βήματα για ένα ζωτικό για τη δημόσια υγιεινή, αλλά σχετικά απλό ζήτημα;  Σύμφωνα με τη δοκτωρα Jacqui Reilly από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, οι επιστήμονες επιμένουν τόσο πολύ, γιατί το συστηματικό και αποτελεσματικό πλύσιμο των χεριών είναι η Νο1 κίνηση πρόληψης σε ό,τι αφορά την εξάπλωση επιδημιών και κάθε άλλου μεταδοτικού νοσήματος παγκοσμίως.

 

Και όλα αυτά τα αντιβακτηριακά προϊόντα και σαπούνια που κυκλοφορούν στην αγορά δεν μας προστατεύουν; Σύμφωνα με την ίδια, κάποια από αυτά τα προϊόντα ή δεν είναι αποτελεσματικά ή είναι επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού περιέχουν χημικά όπως το triclosan, ενώ μέχρι σήμερα το καλύτερο απολυμαντικό θεωρείται το οινόπνευμα ή έστω προϊόντα, τα οποία το περιέχουν σε ποσοστό άνω του 60%.

 

Ναι, αλλά και όλα αυτά τα βήματα για να πλύνεις τα χέρια σου; Καταντά βαρετό, άσε που οι περισσότεροι από αυτούς που έλαβαν μέρος στη μελέτη δεν θυμούνται τι ακριβώς έπρεπε να κάνουν, κάποιοι από τους οποίους γιατροί. Βασικά, μόνο το 1/3 κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία, αλλά τι χάνουμε; Ας προσπαθήσουμε. 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

2 σχόλια