Αφιέρωμα στο έργο της γαλλίδας ιστορικού Régine Pernoud.

Facebook Twitter
0

Η Ιωάννα της Λωραίνης στην πυρά στις 30 Μαίου 1431. Μινιατούρα από ένα χειρόγραφο του χρονικού Vigiles de Charles VII, ενός ιστορικού ποιήματος που έγραψε ο Martial d’Auvergne για τον Εκατονταετή Πόλεμο (περίπου το 1484). Bibliothèque nationale de France, Paris. Βλ. shelf3d.com.

 

Αριστ., η βασίλισσα Marie-José de Belgique παραδίδει στην Régine Pernoud την επιταγή του βραβείου Historia για το βιβλίο της  Aliénor d’Aquitaine (9 Δεκεμβρίου 1966). Βλ. Archives de France. Δεξ., η Régine Pernoud το 1977 σε μία φωτογραφία της Sophie Bassouls/Sygma/Corbis (1977).

 

Η Régine Pernoud το 1980 στη γνωστή λογοτεχνική εκπομπή της γαλλικής τηλεόρασης Apostrophes. Βλ. INA.

 

Αριστ., Ιστορία και φως της Régine Pernoud. Αριστ., Η γιορτή των τρελών. Βλ. Metablog.

 

 

Αυτός ο τρομερός Μεσαίωνας ! Μέσα από το έργο της, η Régine Pernoud κατέρριψε τον μύθο μιας "σκοτεινής" μεσαιωνικής ιστορικής περιόδου. Βλ. mcdowellsemporium.com και antiqbook.com.

 

Για να τελειώνουμε με τον Μεσαίωνα και Το φως του Μεσαίωνα. Βλ. Prince Taliesin και babelio.com.

 

Οι μεγάλες εποχές της δυτικής τέχνης της Régine Pernoud, και δεξ., Η οικοδόμηση του ναού της Ιερουσαλήμ (1470), έργο του Jean Fouquet. Bibliothèque Nationale, Paris, France. Βλ. mercadolibre.com.uy και grande-boucherie.chez-alice.fr.

 

Η γυναίκα στην εποχή των καθεδρικών ναών και Ομορφιά του Μεσαίωνα. Βλ. libreriamedievale.com και delcampe.fr.

 

Οι Σταυροφόροι και Στα βήματα των Σταυροφόρων. Βλ. e-Bay και antiqbook.com.

 

Βλ. libreriamedievale.

 

Βλ. junglekey.com και delcampe.fr.

 

Βλ. lib.rochester.edu.

Η Aliénor d’Aquitaine στέφθηκε βασίλισσα δύο βασιλείων : της Γαλλίας ως σύζυγος του Louis Vii, και κατόπιν της Αγγλίας όταν παντρεύτηκε τον Henry II.  Διατηρούσε στην περιοχή της Aquitaine (νότια Γαλλία) μία λαμπερή αυλή, υποστηρίζοντας καλλιτέχνες και λόγιους, αλλά και διαδραματίζοντας έναν σημαντικό πολιτικό ρόλο στη Δύση, όπως φάνηκε κι από τη συμμετοχή της στην Δεύτερη Σταυροφορία. Βλ. antiqbook.com.

 

Βλ.  Ala czyta. Δεξ.,  The Accolade, έργο του Edmund Blair Leighton. Βλ. eleanor of aquitaine/ Tumblr.

 

Η Christine de Pizan, γαλλίδα φιλόσοφος κα ποιήτρια, ιταλικής καταγωγής. Θεωρείται η πρώτη γυναίκα που έζησε από τα συγγραφικά της έργα. Βλ. antiqbook.com και Women's History Themes.

Christine de Pizan. Βλ. Take Back Halloween!

 

Hildegarde de Bingen : conscience inspirée du XIIe siècle (Hildegarde de Bingen : μία εμπνευσμένη συνείδηση του 12ου αι.). Βιογραφία μιας μοναχής του τάγματος των Βενεδικτίνων που άφησε ένα πλούσιο συνθετικό και λογοτεχνικό έργο. Βλ. pasajeslibros.com. Δεξ., H Hildegard von Bingen δέχεται μία θεική έμπνευση. Μινιατούρα από το Codex des Liber Scivias. Βλ. Wikimedia Commons.

 

Vision (2009), ταινία της Margarethe von Trotta (Η χαμένη τιμή της Katharina Blum) για τη ζωή της Hildegard Von Bingen. Βλ. museumviews.com και Covering Media.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Γεννήθηκε σαν σήμερα  / Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Στις 15 Απριλίου 1489 γεννήθηκε ο αρχιτέκτονας που έφτιαξε από τριακόσια τριάντα έργα. Ανάμεσα σε αυτά, το Τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1550 -1557) και το Κουρσούμ Τζαμί ή Τζαμί του Οσμάν Σαχ στα Τρίκαλα, το μοναδικό του έργο που σώζεται στην Ελλάδα.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η Εύα Κοταμανίδου μιλά για τα γυρίσματα του «Θιάσου» και για το μεγαλείο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Σαν Σήμερα / Εύα Κοταμανίδου: «Όλοι είχαμε μια έγνοια, ότι γυρίζοντας την ταινία αυτή κάναμε μια ουσιαστική αντίσταση»

Η ηθοποιός που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1936 είχε καταγράψει τις αναμνήσεις της από την ιστορική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην οποία πρωταγωνιστούσε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Σαν Σήμερα / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωστής Τσικλητήρας

Σαν σήμερα / Κωστής Τσικλητήρας: Αυτή είναι η ζωή του κορυφαίου Ολυμπιονίκη

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1913, πεθαίνει στην Αθήνα από «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα» ο κορυφαίος, μαζί με τον Πύρρο Δήμα, Έλληνας Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ