Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
ΕΛΙΑ
 

  • Μια Ελιά ανθίζει στην Αργυρούπολη Η οδός Γερουλάνου στην Αργυρούπολη έχει εξελιχθεί σε γαστρονομικό προορισμό. Μέσα σε λίγα χρόνια έχουν ανοίξει πολλά ωραία μαγαζιά για όλες τις γαστρονομικές απαιτήσεις. Αναζητώντας ελληνικές γεύσεις σε εστιατόρια της Αθήνας, βρεθήκαμε στο Ελιά. Σάλα χαρούμενη, χαλαρή και φιλόξενη. Το Ελιά έχει διατηρήσει στο πέρασμα των χρόνων τη φυσιογνωμία του και η κουζίνα του επιμένει ελληνικά. Εδώ, ο σεφ και ιδιοκτήτης Στέλιος Κουτρουβέλης μαζί με τη γυναίκα του Έφη, που έχει το πρόσταγμα στη σάλα, θα σε κάνουν να αισθανθείς αληθινά φιλοξενούμενος. Το φαγητό μαγειρεύεται με το ελαιόλαδο που παράγει η οικογένεια, το ψωμί είναι από ξυλόφουρνο, τα τυριά από μικρούς παραγωγούς: μικρές νόστιμες λεπτομέρειες που δίνουν το στίγμα της φιλοσοφίας του εστιατορίου. Τα βραστά χόρτα (€6) που ήρθαν ζεστά στο βαθύ λευκό πιάτο με το ελαιόλαδο, το χοντρό αλάτι και το λεμόνι είναι ένας ύμνος στο μεγαλείο της απλότητας και συγχρόνως ένα ταξίδι στην ελληνική φύση. Το τρικαλινό λουκάνικο (€7,5), ψημένο όσο πρέπει στα κάρβουνα, συνοδεύεται με μουστάρδα από καρύδια και είναι μεζές που τραβιέται τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες. Εκτίμησα τη φρεσκάδα της σαλάτας με ρόκα που έχει καβουρντισμένα φουντούκια, λιαστές ντομάτες και ξηρό ανθότυρο Κρήτης (€7). Καλοφτιαγμένο και το χειροποίητο τυροπιτάρι με φέτα και ευωδιαστό δυόσμο. Τα μοσχαρίσια μπριζολάκια, νόστιμα και ζουμερά, τρώγονται ευχάριστα και με το χέρι, μαζί και οι τραγανές φρέσκες τηγανητές πατάτες. Οι μεζέδες είναι αρκετοί και μου αρέσει που έχεις τη δυνατότητα να παραγγείλεις μισή μερίδα, αν θέλεις, για να δοκιμάσεις περισσότερες γεύσεις. Ο Στέλιος, ο σεφ, θα σε ταΐσει και με νόστιμα πιάτα ημέρας με φρέσκα υλικά της εποχής. Είναι ό,τι πρέπει για να βγεις να φας ακόμα και καθημερινή, αν δεν έχεις μαγειρέψει κι έχεις πεθυμήσει σπιτικές σπεσιαλιτέ σε τιμές φιλικές. ☛ Ελιά, Μ. Γερουλάνου 85, Αργυρούπολη, 210 9960100.
  • Τα tapas μετράνε Μου άρεσε το wine & tapas bar Para Siempre, το ολοκαίνουργιο μαγαζί που άνοιξε στον πεζόδρομο της Χάρητος στο Κολωνάκι. Και τις δύο φορές που το επισκέφτηκα έφαγα νόστιμα και πέρασα όμορφα. Ο χώρος του είναι διακοσμημένος με πολύ γούστο από τη Δήμητρα Κουτουλογιάννη, που έχει παντρέψει με μαεστρία βιομηχανικά στοιχεία με vintage πινελιές. Παλιά μπλε πλακάκια, καπιτονέ καναπέδες, μπάρα απομίμηση παλιού ξύλινου ψυγείου, συνθέτουν ένα μαγικό, χαρούμενο περιβάλλον που ενισχύεται από τους χαμογελαστούς και φιλόξενους ανθρώπους του σέρβις. Στην κουζίνα ο πρόσχαρος σεφ Απόστολος Τακούλας ξεδιπλώνει με μαεστρία το ταλέντο του μέσα από μικρά πιάτα-μεζέδες. Ο Απόστολος έχει μαθητεύσει στο πλευρό του γνωστού σεφ Άρη Τσανακλίδη. «Είναι ο μέντοράς μου», λέει χαμογελώντας. Αυτή την πρόσχαρη διάθεσή του θα ανακαλύψεις και στα πιάτα του. Η τάρτα με κολοκύθι και φέτα (€5) είναι σε κάθε μπουκιά μια έκρηξη νοστιμιάς και ευωδιάς από τα φρέσκια μυριστικά που τη στολίζουν. «Τρίβω από το κολοκύθι μόνο το έξω μέρος και όχι την καρδιά, για να μην αφήνει υγρά» μου εξηγεί ο σεφ, όταν τον ρωτώ πώς τη φτιάχνει. Η κεσαντίγια με κοτόπουλο, πιπεριές ψιλοκομμένες και γιαούρτι (€7,5) είναι συμπαθητικό πιάτο, αλλά δεν κλέβει την παράσταση από τις μπρουσκέτες με πικάντικες γαρίδες και ιδανικά σκορδάτη μαγιονέζα (€7). Από τα πιάτα ημέρας, η ζεστή πατατοσαλάτα (€6,5) με κομματάκια μοσχαρίσιο λουκάνικο φυσικής ωρίμανσης, πιπεριές ψιλοκομμένες, λεμονάκι, ελαιόλαδο και φυλλαράκια ρόκα είναι ωραιότατη. Την έκπληξη κάνουν τα μελωμένα στον φούρνο πανσετάκια με σπιτική bbq σος, που έρχονται πάνω σε εντυπωσιακή μινιατούρα του ξύλινου πάγκου του χασάπη. Η οινική λίστα προτείνει 31 ετικέτες ελληνικές και ξένες κι ενδιαφέρουσες προτάσεις σε ποτήρι από €3,5. Θα γλυκαθείς με μους πικρής σοκολάτας με βατόμουρα (€4,5). Τα γλυκά που πρόκειται να ενισχύσουν τον κατάλογο θα αποδειχτούν δυνατό χαρτί. Με δυο λόγια, σε αυτήν τη φρέσκια κολωνακιώτικη πρόταση θα περάσεις όμορφα και θα αναμένεις με λαχτάρα την επόμενη συμποσιακή χαρά. ☛ Para Siempre, Χάρητος 43, Κολωνάκι, 210 7210155.
  • Αυθεντικό burger με άποψη Αν και η Δροσιά κατά παράδοση έχει χτίσει τη γαστρονομική φήμη της στα αυθεντικά πεϊνιρλί, το καινούργιο Gigi Βurger-bar διεκδικεί πλέον το δικό του κομμάτι φήμης για τα burgers του και όχι μόνο. Στον έρωτα το αντικείμενο του πόθου σου πρέπει να σου κάνει κλικ, το ίδιο και στη διασκέδαση, όταν μάλιστα ο έρωτας περνάει από το στομάχι και ακούει στο όνομα Gigi-plex (€7,5). Πρόκειται για ένα πιάτο στη φιλοσοφία του «βρόμικου». Έρχεται σε εμαγιέ τηγανάκι: potato skins, ευωδιαστός κιμάς, λιωμένο τυρί κι ένα αυγό μάτι από πάνω. Ο σεφ Άγγελος Αθανασίου θα σε εντυπωσιάσει με το χειροποίητο burger, στο οποίο ο φρέσκος μοσχαρίσιος κιμάς ζυμώνεται καθημερινά με τις προδιαγραφές του σωστού burger. To πώς θα το απολαύσεις είναι δική σου υπόθεση, αφού το «χτίζεις» μόνος σου. Δηλαδή, μπορείς να επιλέξεις τα γραμμάρια του burger, τα διαφορετικά ψωμάκια (μπριός, χωριάτικο, πολύσπορο, κλασικό), ποικιλία από σος και υλικά που τραβάει η όρεξή σου. Δοκίμασα ένα burger 100 γρ. με ψωμί μπριός, τυρί έμενταλ, μανιτάρια και jalapenos (€9,70). Ήρθε λαχταριστό, μέσα σε ένα ταψάκι πάνω σε λαδόχαρτο και συνοδευόταν από ντομάτα, μαρούλι, ροδέλες κρεμμυδιού, ένα μικρό μπολάκι με ψιλοκομμένες τις καυτερές πιπεριές jalapenos κι ένα βουνό φρέσκες τηγανητές πατάτες. Ζουμερό, νόστιμο, σωστά ψημένο, που τρώγεται απνευστί με τα χέρια. Η σάλα, με την ενδιαφέρουσα αισθητική και την πληθωρική μπάρα, είναι γεμάτη κόσμο. Το μενού προσφέρει και πεϊνιρλί πληθωρικής νοστιμιάς, τιμώντας την παράδοση, αλλά σε πιο σύγχρονη εκδοχή, με ένταμ, ανθότυρο, χειροποίητη σος και ψιλοκομμένο τραγανό σύγκλινο (€6,90). Από τα ορεκτικά δοκίμασα κοτόπουλο πανέ με κορν φλέικς και φιστίκια Αιγίνης που συνοδεύεται με μαγιονέζα με γλυκολέμονο. Η σος ήθελε περισσότερη ένταση, για να ενισχύσει και τη γεύση του κοτόπουλου. Θα πιεις παγωμένες draft μπίρες ή θα επιλέξεις κάποιο κρασί από τη λίστα. Αν αντέχεις, θα γλυκαθείς με σοκολατένια λάβα (€5,5). Όσο μικραίνουν οι ώρες, οι κεφάτες μουσικές επιλογές ανεβάζουν τη διάθεση και την όρεξη για να πιεις κάποιο από τα ωραία κοκτέιλ. Τελικά, αν με ρωτήσετε αν άξιζε ο δρόμος μέχρι τη Δροσιά, θα απαντήσω ναι, αφού πήγα ήδη δύο φορές και πραγματικά γεύτηκα κάποια από τα καλύτερα burgers που έχω δοκιμάσει. ☛ Gigi Burger-bar, Πετρίτη 1, πλατεία Δροσιάς, 210 8133326.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ