Rock ’n’ Burger: «Το χάμπουργκερ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε σωστού γεύματος», είχε ισχυριστεί ο Σάμιουελ Τζάκσον στη φοβερή ταινία Pulp Fiction και τα λόγια του θυμήθηκα καθώς είδα τις παρέες στα Rock ’n’ Roll να τα τιμούν λαίμαργα. Το θρυλικό μαγαζί δίνει και αυτήν τη σεζόν το παρών στην αθηναϊκή διασκέδαση. Η συνταγή είναι σταθερή. Εδώ και θα φας καλά αλλά και θα διασκεδάσεις. Κάθε Τρίτη βράδυ έχει live μουσική. Οι νεαρές κοπέλες στο διπλανό τραπέζι τσιμπολογούν μια πίτσα που δείχνει πολύ νόστιμη και γελούν αμήχανα με το ειλικρινές ενδιαφέρον των νέων παιδιών που έχουν αναλάβει το σέρβις και σκίζονται να σε εξυπηρετήσουν. Στην κουζίνα, ο σεφ Παναγιώτης Μουτσόπουλος δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. «Οι σάλτσες μας είναι χειροποίητες, το ίδιο και τα μπέργκερ. Θέλουμε το φαγητό να είναι νόστιμο και με σπιτική αίσθηση. Όσο για την πίτσα, ο πιτσαγιόλο κάνει θαύματα», λέει με κέφι. Δοκίμασα κάποια από τα καινούργια πιάτα που έχουν εμπλουτίσει το μενού, το σαγανάκι από μαστέλο Χίου, που αναπαύεται πάνω σε ζεστό και τραγανό σταμναγκάθι και συνοδεύεται από μια υπέροχη μαρμελάδα λεμόνι με πιπεράτη επίγευση, η οποία απογειώνει το πιάτο (€9). Το hit πιάτο είναι η ταλιάτα black angus με τορτελίνι παρμεζάνας και κρέμα τρούφας (€17). Το συγκεκριμένο πιάτο το γεύτηκα με πουρέ από αγριοράπανο και το βρήκα καλό. Σε επόμενη επίσκεψή μου θα δοκιμάσω το καινούργιο μπέργκερ Rock hot chili με καραμελωμένο κρεμμύδι, πίκλες, καπνιστό τυρί και πικάντικη σος (€13). Πήρα γεύση και από το New York style cheese cake (€8) που διαφέρει από την κλασική συνταγή, μια και το συγκεκριμένο φτιάχνεται με τυρί κρέμα και ψήνεται στον φούρνο. ☛ Rock ’n’ Roll, Πλ. Φιλικής Εταιρείας 14, Κολωνάκι, 210 7220649.
Σπέτσες- Ερυθραία, ένα βήμα: Στην Ερυθραία το πολύ καλό εστιατόριο Μπλουμ αλλάζει εμφάνιση αλλά και κουζίνα, ακολουθώντας το ιταλικό αδελφάκι του La Scala, που σκίζει στις Σπέτσες. Έτσι, οι καλοκαιρινοί φίλοι του θα έχουν πλέον και το χειμωνιάτικο στέκι τους για να γεύονται τα αγαπημένα τους ιταλικά πιάτα. Την έκπληξη κάνει «ένας ξυλόφουρνος που έχει προστεθεί στην κουζίνα και θα ψήνει καθημερινά διαφορετικές πίτες ημέρας, φτιαγμένες με φύλλο χειροποίητο, μια και αρέσουν σε όλους μας», λέει η ιδιοκτήτρια Βούλα Δήμου. Περιμένουμε δείγματα μαγειρικής γραφής!
☛ Ζήκας, Κλεισθένους 17, Πειραιάς 210 4909203
Δεν θα έρθεις για να χορτάσεις την πείνα σου. Αφέθηκα στη μαγεία της τελετουργίας των μεζέδων. Κάθε πιατάκι ήταν έκπληξη. Παστουρμάς καμηλήσιος με βελούδινη υφή. Σαλάτα φακές Λευκάδος Εγκλουβής, με κομματάκια σαρδέλα και φρέσκο κρεμμυδάκι. Πεντανόστιμες και σπάνιες, αν και δυσκολεύτηκα να τις φάω με το μινιόν διχαλωτό πιρουνάκι. Το τουρσί σταφύλι και τα τραγανά αμπελοβλάσταρα τα τσιμπολόγησα με τα δάχτυλα και ήταν καταπληκτικά. Ο μπακαλιάρος με καυτερή πιπεριά, ντομάτα και τρίμματα ψωμιού ήταν κολασμένος. Το ξύγαλο Αράχωβας έρχεται στο πιατάκι στολισμένο με κρεμμυδόφυλλα. «Το έψαξα πολύ πριν καταλήξω εδώ. Είναι το ιδανικό τυρί για να το παίρνεις με το κρεμμυδόφυλλο και να το τρως», υποδεικνύει ο Βασίλης πριν μπει στην κουζίνα για να ετοιμάσει το επόμενο πιάτο, σαγανάκι με βουβάλι καπνιστό και τυρί βολάκι Τήνου, που αναδεικνύει την καλή πρώτη ύλη – το ίδιο ανακαλύπτω και στο σουτζούκι Μπόρα, που συντροφεύεται στο καλαμάκι από χαλούμι ψητό και πιπεριά, καρφωμένο πάνω σε πίτα. Η διπλανή παρέα κούρντισε τα μπουζούκια. Έτσι, αυθόρμητα. Τα λόγια περιττεύουν. ☛ Tsipoutapas, Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, 210 2828848.
σχόλια