Με την Andrea Goga στο Αερικό

Με την Andrea Goga στο Αερικό Facebook Twitter
0

Είναι ένα μικρό κορίτσι, ένα μικρό κορίτσι πάνω σε μια μηχανή που βρυχάται. Δυο ρόδες, καθόλου σέλα, ένα δίλιτρο ντεπόζιτο, σούζες, ράμπες, εμπόδια, η νίκη του ανθρώπου (εν προκειμένω της γυναίκας) ενάντια στις μηχανές, ένα μικρό κορίτσι που φοράει την ολόσωμη στολή του και προσπαθεί να τιθασεύσει αυτό το εξαγριωμένο ζώο που λέγεται μηχανή μότοκρος. Χαμένη (και χωμένη) μέσα σε δάση, λιβάδια και off road διαδρομές, περιχαρακωμένη μέσα στο κράνος της, μέσα στη δισυπόστατη ασφάλεια μιας «ρομποτικής» στολής και στην ασαφή ασφάλεια μιας μηχανής που μοιάζει με τέρας έτοιμο να σε ξεβράσει στην άκρη του δρόμου ή πάνω σε ένα δέντρο, η Andrea από τη Ρουμανία είναι ένα κορίτσι ατρόμητο. « Έχω πέσει δεκάδες φορές, είχα ακόμα και μερικά σοβαρά ατυχήματα, αλλά ποτέ δεν πτοήθηκα, κι έτσι συνεχίζω αυτό που κάνω», μου λέει χαμογελώντας, την ίδια στιγμή που πιάνει τον ώμο της και σχηματίζει μια έκφραση πόνου στο στόμα της. Έχει εξαφανιστεί μέσα στα δάση, στα Καρπάθια («ένα βράδυ χάλασε η μηχανή μου στο τέρμα του πουθενά, πάνω στο βουνό, και αναγκάστηκα να διανυκτερεύσω ολομόναχη κάτω από ένα δέντρο»), έχει οδηγήσει στα πιο απόκρημνα σημεία της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Ρουμανίας και της Σλοβενίας, έχει πέσει, έχει σκονιστεί, έχει σηκωθεί, έχει πονέσει, αλλά είναι ακόμα εδώ, καβαλάει τη μηχανή της και συναγωνίζεται (σχεδόν) στα ίσα τους άνδρες συναθλητές της, έστω και αν ξέρει ότι λόγω σωματικής διάπλασης δεν θα φτάσει ποτέ στο ίδιο επίπεδο με αυτούς.

Στο Αερικό, στην Πορταριά, παίζει Hot Chip, τα φώτα του Βόλου από κάτω μοιάζουν με έναν τεράστιο αεροδιάδρομο προσγείωσης εξωγήινων αεροσκαφών, η ομίχλη έχει σκεπάσει τα γύρω βουνά και διάφοροι γύψινοι νάνοι, νεράιδες, ελάφια και μπαρόκ σερβίτσια τσαγιού συνθέτουν ένα σκηνικό που θυμίζει κάτι μεταξύ ελβετικού σαλέ και βιεννέζικου καφέ. Μετά παίζει το «Je Veux» της Zaz και όλα τα πόδια των θαμώνων χτυπούν ρυθμικά το πάτωμα, ενώ η Andrea με τα υπέροχα σπαστά αγγλικά της μου λέει ότι «δεν θέλει να έρχονται οι γονείς της στους αγώνες γιατί της προκαλούν άγχος και γι’ αυτό δεν έχουν έρθει ποτέ». Στο τελευταίο της ατύχημα, τον περασμένο Ιανουάριο, χτύπησε άσχημα τα πλευρά και τον ώμο της και έμεινε στο κρεβάτι δυο μήνες, δυο μήνες μακριά από την αγαπημένη της μηχανή, σε ένα κρεβάτι χωρίς τον ήχο της μοτόρας, χωρίς την έξαψη του κινδύνου και της αδρεναλίνης. «Πάντα φοβάμαι όταν ανεβαίνω στη μηχανή μου. Και αυτό είναι καλό γιατί σε βάζει σε μια διαδικασία να είσαι πιο συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις, σου ελαχιστοποιεί το ποσοστό λάθους, σου αδειάζει το μυαλό από οποιαδήποτε άλλη σκέψη. Το μόνο που σκέφτομαι όταν είμαι πάνω στη μηχανή είναι ο δρόμος και η επίτευξη του στόχου.

Τότε αισθάνομαι την απόλυτη ελευθερία, βλέπω τη φύση σε όλο της το μεγαλείο. Νιώθω την απόλυτη ελευθερία». Η Andrea έχει κερδίσει δεκάδες πρωταθλήματα μότο-κρος, είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου και έχει φτάσει εδώ, στο Πήλιο, μαζί με τη μηχανή της για να λάβει μέρος στον σουρεαλιστικής σύλληψης αγώνα Red Bull Donkey Cross που συνδυάζει ανάβαση σε μηχανή και γαϊδούρι (οι αθλητές ξεκινούν τον αγώνα με γαϊδούρι, συνεχίζουν με μηχανή και τερματίζουν με γαϊδούρι). Δεν υπολόγισε, όμως, τα σκληροτράχηλα πηλιορείτικα βουνά (η διαδρομή ήταν στο μεγαλύτερό της μέρος off-road) και την απρόσμενη κυριακάτικη ζέστη κι εγκατέλειψε νωρίς τον αγώνα, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει μόνο έναν από τους πέντε γύρους με τη μηχανή της. Κάποια στιγμή την είδα με την άκρη του ματιού μου ανάμεσα στο πλήθος να βγάζει το κράνος της, να ξεμπλέκει την ξανθιά κοτσίδα της από τη στολή της και κατάκοπη από την υπερπροσπάθεια να ρίχνει όλο της το βάρος σε ένα κάγκελο, σαν δρομέας μαραθωνίου. Δίπλα της τα γαϊδούρια που είχαν ταξιδέψει από τη Μυτιλήνη μέχρι εδώ μαζί με τον αγωγιάτη τους (ένας Μυτιληνιός με παλαιστινιακή μαντήλα στο κεφάλι και αραβικά χαρακτηριστικά, που πολλοί τον φώναζαν περιπαικτικά «Καντάφι») περίμεναν υπομονετικά τον επόμενο τύπο που θα ανέβαινε πάνω τους, φορώντας ολόσωμη στολή και κράνος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM