Με τους Film και την Etten στο 6 D.O.G.S

Με τους Film και την Etten στο 6 D.O.G.S Facebook Twitter
Φωτό: Photoharrie.
0

Κάποτε στην Αβραμιώτου υπήρχε ένα μικρό μαγαζί που πουλούσε κουμπιά και είχε μια βιτρίνα όπου ήταν αραδιασμένα σε απόλυτη συμμετρία το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζοντας μια πολύχρωμη παλέτα που μου θύμιζε μια μεταμοντέρνα παρτίδα ναυμαχίας. Ήταν ένα στενό γεμάτο tags, ούρα, αδέσποτα σκυλιά και τις πίσω όψεις των τραπεζών της παράλληλης Αθηνάς, που ήταν σαν να έχεις ένα CCTV μέσα στο γραφείο τους. Και ένα μεσημέρι, το καλοκαίρι του 2005, πέρασε από εκεί ο Quentin και είδε ένα μικρό μπαρ που είχε μόλις ανοίξει, μπήκε μέσα, τους ζήτησε να παίξει μουσική (χωρίς να έχει παίξει ποτέ πριν πουθενά, είχε απλά στο μυαλό του ένα τρελό playlist) και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Και κάπως έτσι έφτασαν όλα ως εδώ (το «όλα ως εδώ» είναι αυτός ο απίθανος πολυχώρος που έγινε 6 D.O.G.S και αυτός ο συγκλονιστικός κήπος που είναι σαν να είσαι σε υπαίθρια μπιραρία στο Ντίσελντορφ). Ήταν δυο χρόνια μετά από τότε που είχε σκάσει το «No Luggage» των Film και όλοι παραληρούσαμε για τις συνθέσεις της μπάντας και τα σπαρακτικά φωνητικά της Etten (αυτής της «παγκόσμιας» Björk που έτυχε να γεννηθεί στην Ελλάδα). Ήταν ίσως ο πρώτος ειλικρινώς conceptual δίσκος που είχαμε ακούσει σε εκείνη την πολύπαθη δεκαετία. Και ύστερα ήρθε (το 2006) το «Angel B», η επιτυχία με το «Alarm», οι συναυλίες που ήταν μια καταβύθιση στα σκοτεινά ποπ μονοπάτια των Interpol και ένας από τους καλύτερους δίσκους εκείνης της χρονιάς, που τους έδωσε τα διαπιστευτήρια για μια σπουδαία περιοδεία στην Ευρώπη μερικά χρόνια μετά. Και μετά Kinky, Urban, Μαύρη Γάτα, Πλαστελίνη (όλα ονόματα μπαρ) ενώθηκαν εις σάρκα μία κι έγιναν αυτό που είναι σήμερα οι «έξι σκύλοι», το μέρος όπου θα ακούσεις ένα βράδυ Παρασκευής Στοκχάουζεν και Πόλυ Πάνου με ένα ενδιάμεσο διάλειμμα από Ντάνι Έλφμαν. Είναι αυτή η κατάσταση που όταν η Etten έπαιζε μουσική, μπήκα μέσα στο live stage (το πιο ιδανικό μέρος στην πόλη για μια «μεσαίου» βεληνεκούς συναυλία όπως αυτή της Zola Jesus - ας τη φέρει κάποιος επιτέλους) και είχε βάλει στο πικάπ το «Τι νέα, ψιψίνα» της Λένας Πλάτωνος (από εκείνες τις καλές εποχές του «Γκάλοπ») και ύστερα ένα κομμάτι σε μια ακατάληπτη γλώσσα, που μάλλον ήταν ισλανδικά. Η Etten, όταν μιλάει για την Ισλανδία, όπου οι Film είχαν πάει φέτος για να παίξουν στο «θρυλικό» Iceland Airwaves, αστράφτουν τα μάτια της:  ιστορίες με απόκοσμα πλάσματα, κρα- τήρες μέσα στην καρδιά της γης, γκέιζερ, καταρράκτες και συναυλίες όπου το κοινό ήταν εγκάρδιο με τα κομμάτια των Film από το πρώτο δευτερόλεπτο.

Είμαστε στον κήπο του 6 D.O.G.S και μυρίζει βύσσινο, κανέλα και δεντρολίβανο (από ένα ρόφημα που φτιάχνει ο μπάρμαν και είναι ό,τι πρέπει για να συνέλθεις μετά από 3-4 βότκες). Μια πλαστική φυλλωσιά πλατάνου που αγκαλιάζει σαν περικοκλάδα ένα από τα δέντρα που βρίσκονται μπροστά από το μπαρ και κάποια ψεύτικα τεράστια τριαντάφυλλα συνθέτουν ένα μπαρτονικό σκηνικό. Οι Film σκέφτονται τη συναυλία που θα κάνουν στο Gagarin στις 21 Ιανουαρίου, για την οποία έχουν στήσει ένα ολοκληρωμένο, υψηλής αισθητικής concept με visuals και μουσικές, μετά ο Κώστας Μπόρσης μιλάει για τα καγκελάκια του Αβραμόπουλου, για το ότι δεν μπορείς να περπατήσεις ανενόχλητος στα πεζοδρόμια της Αθήνας, για την έλλειψη πολιτισμού, για τα μπουζούκια, για την ελληνική σκηνή και για τη μουσική στα χρόνια της κρίσης («Είναι μια χρυσή ευκαιρία να αναδείξουμε πράγματα που δεν τους δίναμε σημασία»). Στα ηχεία που είναι χωμένα μέσα σε κάτι χωμάτινα χαλάσματα παίζει το «Η πρώτη φορά» από τις Τρύπες.

Με μάτια σκυμμένα στο χώμα/ αναρωτιέσαι τι δεν πήγε καλά/ μες στο κεφάλι σου φιλάς ένα πτώμα/γυρνάς στην παλιά συντροφιά/Aυτοί που σε ξέρουν θα φερθούν λογικά/θα 'ρθουν και θα σου ψιθυρίσουν/ Πονάει πάντα η πρώτη φορά/ Πονάει πάντα η πρώτη φορά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ