Με τους Film και την Etten στο 6 D.O.G.S

Με τους Film και την Etten στο 6 D.O.G.S Facebook Twitter
Φωτό: Photoharrie.
0

Κάποτε στην Αβραμιώτου υπήρχε ένα μικρό μαγαζί που πουλούσε κουμπιά και είχε μια βιτρίνα όπου ήταν αραδιασμένα σε απόλυτη συμμετρία το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζοντας μια πολύχρωμη παλέτα που μου θύμιζε μια μεταμοντέρνα παρτίδα ναυμαχίας. Ήταν ένα στενό γεμάτο tags, ούρα, αδέσποτα σκυλιά και τις πίσω όψεις των τραπεζών της παράλληλης Αθηνάς, που ήταν σαν να έχεις ένα CCTV μέσα στο γραφείο τους. Και ένα μεσημέρι, το καλοκαίρι του 2005, πέρασε από εκεί ο Quentin και είδε ένα μικρό μπαρ που είχε μόλις ανοίξει, μπήκε μέσα, τους ζήτησε να παίξει μουσική (χωρίς να έχει παίξει ποτέ πριν πουθενά, είχε απλά στο μυαλό του ένα τρελό playlist) και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Και κάπως έτσι έφτασαν όλα ως εδώ (το «όλα ως εδώ» είναι αυτός ο απίθανος πολυχώρος που έγινε 6 D.O.G.S και αυτός ο συγκλονιστικός κήπος που είναι σαν να είσαι σε υπαίθρια μπιραρία στο Ντίσελντορφ). Ήταν δυο χρόνια μετά από τότε που είχε σκάσει το «No Luggage» των Film και όλοι παραληρούσαμε για τις συνθέσεις της μπάντας και τα σπαρακτικά φωνητικά της Etten (αυτής της «παγκόσμιας» Björk που έτυχε να γεννηθεί στην Ελλάδα). Ήταν ίσως ο πρώτος ειλικρινώς conceptual δίσκος που είχαμε ακούσει σε εκείνη την πολύπαθη δεκαετία. Και ύστερα ήρθε (το 2006) το «Angel B», η επιτυχία με το «Alarm», οι συναυλίες που ήταν μια καταβύθιση στα σκοτεινά ποπ μονοπάτια των Interpol και ένας από τους καλύτερους δίσκους εκείνης της χρονιάς, που τους έδωσε τα διαπιστευτήρια για μια σπουδαία περιοδεία στην Ευρώπη μερικά χρόνια μετά. Και μετά Kinky, Urban, Μαύρη Γάτα, Πλαστελίνη (όλα ονόματα μπαρ) ενώθηκαν εις σάρκα μία κι έγιναν αυτό που είναι σήμερα οι «έξι σκύλοι», το μέρος όπου θα ακούσεις ένα βράδυ Παρασκευής Στοκχάουζεν και Πόλυ Πάνου με ένα ενδιάμεσο διάλειμμα από Ντάνι Έλφμαν. Είναι αυτή η κατάσταση που όταν η Etten έπαιζε μουσική, μπήκα μέσα στο live stage (το πιο ιδανικό μέρος στην πόλη για μια «μεσαίου» βεληνεκούς συναυλία όπως αυτή της Zola Jesus - ας τη φέρει κάποιος επιτέλους) και είχε βάλει στο πικάπ το «Τι νέα, ψιψίνα» της Λένας Πλάτωνος (από εκείνες τις καλές εποχές του «Γκάλοπ») και ύστερα ένα κομμάτι σε μια ακατάληπτη γλώσσα, που μάλλον ήταν ισλανδικά. Η Etten, όταν μιλάει για την Ισλανδία, όπου οι Film είχαν πάει φέτος για να παίξουν στο «θρυλικό» Iceland Airwaves, αστράφτουν τα μάτια της:  ιστορίες με απόκοσμα πλάσματα, κρα- τήρες μέσα στην καρδιά της γης, γκέιζερ, καταρράκτες και συναυλίες όπου το κοινό ήταν εγκάρδιο με τα κομμάτια των Film από το πρώτο δευτερόλεπτο.

Είμαστε στον κήπο του 6 D.O.G.S και μυρίζει βύσσινο, κανέλα και δεντρολίβανο (από ένα ρόφημα που φτιάχνει ο μπάρμαν και είναι ό,τι πρέπει για να συνέλθεις μετά από 3-4 βότκες). Μια πλαστική φυλλωσιά πλατάνου που αγκαλιάζει σαν περικοκλάδα ένα από τα δέντρα που βρίσκονται μπροστά από το μπαρ και κάποια ψεύτικα τεράστια τριαντάφυλλα συνθέτουν ένα μπαρτονικό σκηνικό. Οι Film σκέφτονται τη συναυλία που θα κάνουν στο Gagarin στις 21 Ιανουαρίου, για την οποία έχουν στήσει ένα ολοκληρωμένο, υψηλής αισθητικής concept με visuals και μουσικές, μετά ο Κώστας Μπόρσης μιλάει για τα καγκελάκια του Αβραμόπουλου, για το ότι δεν μπορείς να περπατήσεις ανενόχλητος στα πεζοδρόμια της Αθήνας, για την έλλειψη πολιτισμού, για τα μπουζούκια, για την ελληνική σκηνή και για τη μουσική στα χρόνια της κρίσης («Είναι μια χρυσή ευκαιρία να αναδείξουμε πράγματα που δεν τους δίναμε σημασία»). Στα ηχεία που είναι χωμένα μέσα σε κάτι χωμάτινα χαλάσματα παίζει το «Η πρώτη φορά» από τις Τρύπες.

Με μάτια σκυμμένα στο χώμα/ αναρωτιέσαι τι δεν πήγε καλά/ μες στο κεφάλι σου φιλάς ένα πτώμα/γυρνάς στην παλιά συντροφιά/Aυτοί που σε ξέρουν θα φερθούν λογικά/θα 'ρθουν και θα σου ψιθυρίσουν/ Πονάει πάντα η πρώτη φορά/ Πονάει πάντα η πρώτη φορά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ