Με τους These New Puritans στον Ελληνικό Κόσμο

Με τους These New Puritans στον Ελληνικό Κόσμο Facebook Twitter
Φωτό: Photoharrie
0

Πριν κάμποσα χρόνια (το 2001 και το 2002) το Bios, πριν γίνει το Bios της Πειραιώς, είχε διοργανώσει ένα φεστιβάλ στις αποθήκες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού που το έλεγαν Bios Project και είχε headliners τους Mouse On Mars και τους Pole (το 2001) και τις Chicks On Speed και τους Pan Sonic (το 2002), που τότε βάραγαν κάτι μάρμαρα πάνω σε έναν τσίγκο κι έπαιζαν με ένα πριόνι και εκστασιαμένοι όλοι εμείς καθόμασταν στην πρώτη σειρά, νομιζοντας ότι ήμασταν κάπου στο νότιο Βερολίνο. Ηταν ένα project που πέθανε γρήγορα. Και ύστερα διάφορα άλλα, εκεί, στις γνωστές «ύποπτες» αποθήκες. Οι Red Snapper, εκείνη η μαγική βραδιά με τον Paul Oeaknofold και τους Deep Dish (νομίζω και αυτό 2001), η αντήχηση στις λαμαρίνες της αποθήκης, μια βραδιά με τους Mogwai με πλαστικά δέντρα για σκηνικό, το rave party που σταμάτησε βίαια επειδή «εδεσαν» τους διοργανωτές για διακίνηση ναρκωτικών (την εποχή που τα «κουμπιά» έδιναν και έπερναν), το Shockwave με τους Cure, τους Dandy Warhols και τους Raining Pleasure, ένα μέρος τόσο φορτισμένο αρνητικά και θετικά στο συναυλιακό μας υποσυνείδητο. Για χρόνια υπήρξε ξεχασμένη υπόθεση για συναυλιακά events, κυρίως επειδή, πέρα από τις ιδανικές εγκαταστάσεις, είχε έναν άθλιο ήχο, ανίκανο για οποιαδήποτε συναυλιακή δραστηριότητα. Μέχρι που το Ίδρυμα αποφάσισε να κάνει ένα reboot στους συγκλονιστικούς χώρους που διαθέτει και να φτιάξει αυτήν τη μείξη industrial και interactive σκηνικού που είναι ίσως ό,τι καλύτερο διαθέτουμε σε αυτή την πόλη.

Κλεινόμαστε σε ένα κλειστοφοβικό τροχόσπιτο λίγο πριν την εμφάνιση των These New Puritans στο Plisskën, το καλύτερο από οργανωτικής και αισθητικής άποψης φεστιβάλ που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα (με άνευρο, όμως, line up). Ο Jack Barnett και ο George Barnett (διζυγωτικά δίδυμα, δεν μοιάζουν ούτε στο ελάχιστο, ο ένας είναι ένας μικροσκοπικός, ντροπαλός τύπος και ο άλλος αλαζόνας και μεγαλόσωμος, που κάνει και δεύτερη καριέρα ως μοντέλο σε μεγάλες καμπάνιες των Dolce & Gabbana και άλλων οίκων) τρώνε βαριεστημένα Doritos απο ένα τεράστιο σακουλάκι και πίνουν μπίρες. Έχουν αυτή την εστέτ αντιμετώπιση μιας μπάντας που βρίσκεται στο Νο 1 του ΝΜΕ για τον δίσκο της χρονιάς, δεν μας κοιτάνε ποτέ στα μάτια, χαμηλώνουν το βλέμμα και μιλάνε για το «Loud» της Rihanna που τους άρεσε περισσότερο από το «X-Rated», για τα λουλούδια στη σκηνή που θα ήθελαν να είχαν και αυτοί, δυο σνομπ ιδιοφύεις που κατοικούν σε ένα μέρος λίγο έξω από το Έσεξ, που είναι γεμάτο βάλτους. Παρατηρώντας τους εμπνέονται και κάνουν τη μουσική που κάνουν. Τους φαντάζομαι να κάνουν μεγάλες βόλτες στους μεγάλους βάλτους, τα πόδια τους να βουλιάζουν στην κινούμενη άμμο και να εμπνέονται για να γράψουν κομμάτια σαν το εκπληκτικό «Attack Music». Το live τους είναι μια κατάβαση στα κατασκότεινα βάραθρα, ένα θρίλερ, το μεταμοντέρνο σάουντρακ του Μωρού της Ρόζμαρι, παγανιστικές τελετές σε μια ακτή της δυτικής Βρετανίας, ντραμς, ξωτικά, φαντάσματα, κρατήρες με καλικάντζαρους και φίδια. Διονυσιασμός. Η Δέσποινα Τριβόλη ανακαλύπτει κρυμμένο τσιφτετέλι και αρχίζει τα κουπεπέ στο τελευταίο κομμάτι του set και ύστερα φεύγουμε και κατευθυνόμαστε προς την Πειραιώς, περπατώντας ανάμεσα σε εργοστάσια, καντίνες, βιοτεχνίες που κατασκευάζουν στουπιά και πανιά καθαρισμού, σκύλους που βολοδέρνουν γύρω από μικρές βιοτεχνίες σε ένα στενό δρομάκι γεμάτο tags, η ατμόσφαιρα μυρίζει καμένη ελιά και λιωμένη σοκολάτα, αίμα όπως το έργο Blood of two του Matthew Barney στην  Ύδρα - ο ταξιτζής που μας έφερε μας είπε ότι εδώ ηταν κάποτε σφαγεία. Στην Πειραιώς κενά billboards, η κατάληψη της Καλών Τεχνών, μια παράσταση του Ιδρύματος Κακογιάννη μόλις σχόλασε, ο Τζανετόπουλος που έχει προμηθεύσει με μαχαιροπίρουνα και γυαλικά τα μισά εστιατόρια της πόλης και ύστερα (εκεί, στην Καλλιρρόης) η αρχαιοελληνικής αισθητικής ταμπέλα του Αβραμόπουλου, σημάδι (;) ότι αφήσαμε τον Ταύρο και μπήκαμε στον Δήμο Αθηναίων. Τόσο μακριά, τόσο κοντά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ