O μέσος Ευρωπαίος πετά στα σκουπίδια 123 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο

O μέσος Ευρωπαίος πετά στα σκουπίδια 123 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο Facebook Twitter
φωτό: ROBERT CLARK/ Νational Geographic
0

Χιλιάδες τόνοι φαγητού που θα μπορούσαν να καταναλωθούν καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία βασίσθηκε σε στατιστικές που έγιναν σε έξι χώρες: Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία και Ρουμανία.


Ο μέσος Ευρωπαίος καταναλωτής πετάει στα σκουπίδια 123 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο, ποσότητα που αναλογεί στο 16% της συνολικής τροφής που φθάνει στους καταναλωτές.


Από αυτό το φαγητό, σχεδόν το 80% ή 97 κιλά είναι τροφή που θα μπορούσε ακόμη να καταναλωθεί και συνεπώς θα μπορούσε να αποφευχθεί το πέταμά της. Συνολικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπολογίζεται ότι 47 εκατομμύρια τόνοι τροφής πετιούνται ετησίως, μια τεράστια σπατάλη πόρων, η οποία επιπλέον επιβαρύνει το περιβάλλον.


Η μελέτη συμπεριέλαβε τρόφιμα που πετιούνται από τα νοικοκυριά, από τις επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια κ.α.), καθώς και από άλλους φορείς (π.χ. σχολεία). Αν και είναι δύσκολο να γίνει ακριβής υπολογισμός, ο τυπικός καταναλωτής στην ΕΕ πετάει στα σκουπίδια από 45 έως 153 κιλά τροφίμων τον χρόνο.


Το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα», όσον αφορά το νερό (επιφανειακό και υπόγειο), λόγω αυτής της απώλειας τροφίμων που θα μπορούσε να αποφευχθεί, εκτιμάται κατά μέσο όρο σε 27 λίτρα νερού ανά κεφαλή τη μέρα. Το άζωτο (λόγω λιπασμάτων) που περιέχεται στα τρόφιμα που κακώς πετιούνται, είναι 0,68 κιλά ανά κεφαλή το έτος.


Τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά είναι τα τρόφιμα που πετιούνται περισσότερο από τις άλλες κατηγορίες φαγητού, επειδή έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής και είναι συνήθως φθηνότερα, με αποτέλεσμα συχνά οι καταναλωτές να αγοράζουν περισσότερα από όσα χρειάζονται (σε σχέση π.χ. με προϊόντα όπως το κρέας).


Αν και οι ποσότητες κρέατος που πετιούνται είναι μικρότερες σε σχέση με τα φρέσκα προϊόντα, παρόλα αυτά το οικολογικό «αποτύπωμα» του κατάλληλου για κατανάλωση κρέατος που πετιέται, είναι μεγαλύτερο, καθώς η παραγωγή του χρησιμοποιεί πολύ περισσότερους πόρους. Σύμφωνα με την έρευνα, μια μικρή μείωση στο κρέας που καταλήγει στα σκουπίδια, θα ισοδυναμούσε με μια αναλογικά μεγάλη μείωση στη σπατάλη πόρων όπως το νερό και το άζωτο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φτιάξαμε ινσταγκραμικούς κήπους. Ξοδέψαμε περιουσίες. Τώρα μαράθηκαν όλα.

Living / Φτιάξαμε ινσταγκραμικούς κήπους. Ξοδέψαμε περιουσίες. Τώρα μαράθηκαν όλα.

Εκτός από τάση και διακόσμηση, τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που δύσκολα επιβιώνουν στις κλιματικές συνθήκες της Αθήνας. Και αυτό δεν θα σου το πει κανείς στους χώρους που θα τα αγοράσεις.
M. HULOT
Honey Nest: Στον concept παιδότοπο της Νέας Σμύρνης μικροί και μεγάλοι περνούν εξίσου καλά

Living / Honey Nest: Στον concept παιδότοπο της Νέας Σμύρνης μικροί και μεγάλοι περνούν εξίσου καλά

Η Μαντώ, η Δανάη και ο Αλέξης έφτιαξαν έναν χώρο όπου πρωταγωνιστούν τα ξύλινα παιχνίδια και τα παστέλ χρώματα, διαθέτει μαγαζί και μικρό μπαρ και οι κάτοικοι της γειτονιάς κάνουν φιλίες.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τι γυρεύει μια Γιαπωνέζα ποδοσφαιρίστρια στην Αθήνα;

Living / Τι γυρεύει μια Γιαπωνέζα ποδοσφαιρίστρια στην Αθήνα;

Η Νανάκο Κομπαγιάσι μεγάλωσε σε μια επαρχία της Ιαπωνίας, έπαιξε ποδόσφαιρο στο πιο υψηλό επίπεδο, τα παράτησε, αφοσιώθηκε στη δουλειά της, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει, στην Ευρώπη αυτήν τη φορά. Και η ζωή την έβγαλε στο Περιστέρι.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Το HR του 2026: Όπου το AI και ο άνθρωπος συνεργάζονται

Living / Το HR του 2026: Όπου το AI και ο άνθρωπος συνεργάζονται

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πια εργαλείο. Το 2026, στο HR γίνεται στρατηγικός παίκτης. Όχι για να αντικαταστήσει τον άνθρωπο, αλλά για να αλλάξει ριζικά το πώς οι οργανισμοί παίρνουν αποφάσεις γι’ αυτόν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ