Θα καπνίζατε το τσάι σας;

Facebook Twitter
0

Η Liz Neves ζούσε στο Μπρούκλιν και δούλευε σε διαφημιστική. Της άρεσαν τα βιολογικά προϊόντα, τα χειροποίητα καλλυντικά, τα αγνά βαμβακερά υφάσματα και τα iPad. Κάποια στιγμή αποφάσισε ότι η ζωή της στη διαφημιστική δεν την ικανοποιούσε κι αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της. Άνοιξε μαγαζί με (δεν θα το μαντεύατε!) χειροποίητα καλλυντικά, το οποίο πήγαινε έτσι κι έτσι.

Μέχρι που σκέφτηκε το προϊόν που έσπασε όλα τα ταμεία: Τσάι από βότανα που καπνίζεται. Γιατί να καπνίζεται, θα ρωτούσε κανείς. Γιατί αν πινόταν τώρα δε θα διαβάζατε γι’ αυτό. Μίγματα βοτάνων για ροφήματα υπάρχουν σε εκατομμύρια συνδυασμούς σε όλα τα σπίτια, υπάρχει κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα; Φαίνεται ότι υπάρχει, και είναι η σκανδαλιστική αίσθηση παρανομίας που κάνει θραύση. Το ότι καπνίζεις όπως οι Ινδιάνοι, αλλά όχι όπως οι σύγχρονοι τριτοκοσμικοί, αν και οι Ινδιάνοι κάπνιζαν το γνωστό μας ταμπάκο. Και ότι δεν κάνεις κακό στην υγεία σου.

Σίγουρα όχι; Όχι και τόσο σίγουρα – χωρίς να μπορώ να το αποδείξω. Με πονηρεύει το γεγονός ότι η ίδια συνιστά να μην το καπνίζετε κάθε μέρα, ούτε για περισσότερο από δύο εβδομάδες και όχι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης η ίδια λέει ότι «κάτι που καπνίζεται δε μπορεί να είναι πολύ καλό.» Όμως, προσφέρει «χαλάρωση» και «ζωντανά όνειρα.»

Τα συστατικά δεν είναι μυστικά, και μάλιστα πρόκειται για φυτά που υπάρχουν στη Μεσόγειο. Είναι ένα μίγμα που αποτελείται από φλόμο (ή γαλατσίδα, αρτεμισία (ή αψιθιά), νταμιάνα (ή τουρνέρα), βήχιον (ή χαμαιλεύκη) και τέλος, λεβάντα. Η αψιθιά, καλά καταλάβατε, είναι το φυτό από το οποίο φτιάχνεται το αψέντι. Ψάχνοντας περισσότερα βρήκα και τις «μαγικές» της ιδιότητες, και μία από αυτές θα καθησυχάσει όσους φοβούνται ότι θα τους δηλητηριάσουν:

Αν τοποθετήσετε αψιθιά κάτω από το μαξιλάρι σας, θα σας φέρει προφητικά όνειρα και θα σας βοηθήσει να πετύχετε ευκολότερα αστρική προβολή.

Διαφορετικά, κάψτε αψιθιά μαζί με σανταλόξυλο στο καρβουνάκι για να σας ενδυναμώσει την ενόραση και τις μαντικές σας ικανότητες.

Βράστε αψιθιά και με το αφέψημα, περάστε με ένα βαμβάκι την μαγική σας σφαίρα ή τον καθρέφτη που χρησιμοποιείτε για να βλέπετε το μέλλον.

Έχετε ένα σακουλάκι με αψιθιά μαζί σας για να μην μπορούν να σας δηλητηριάσουν.

Κρεμάστε ένα πουγκί με αψιθιά στην είσοδο του σπιτιού σας για να μην μπορούν να μπουν δαιμόνια.

Τέλος, σύμφωνα με Σμυρνιές μάγισσες, η παρουσία της αψιθιάς στην είσοδο του σπιτιού σας είναι αρκετή για να το προστατεύσει από τα κακά πνεύματα και τους εχθρούς. 

Αλλά νομίζω ότι ξέφυγα. Ακολουθεί βίντεο με τη Liz Neves, η οποία δεν προαβαίνει να πουλάει.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT