Με αφορμή το φουα-γκρα: H βίαιη γλώσσα προκαλεί βία

Facebook Twitter
0

Η ιστορία στην Καλιφόρνια έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια: ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων προσπαθούν να απαγορεύσουν την παραγωγή, την πώληση και την κατανάλωση του φουά-γκρα. Οι πιο φανατικοί έχουν προσπαθήσει να απαγορεύσουν ακόμα και τα συστατικά του φουά-γκρα καθώς και τα παράγωγά τους και πράγματι αυτός ο νόμος ψηφίστηκε χωρίς να συζητηθεί ιδιαίτερα και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2012. Σε μια πολιτεία με γαλλικές επιρροές, με πολλά αξιόλογα εστιατόρια και σχετική κουλτούρα, πολλοί σεφ προσπαθούν να καθυστερήσουν την εφαρμογή του νόμου. Μόνο που η μάχη έχει ξεφύγει εδώ και χρόνια από την απλή λεκτική αντιπαράθεση, ωθώντας και τις δύο πλευρές και ασυνήθιστα εμπρηστικές δηλώσεις. Ακτιβιστές που μάχονται για τα δικαιώματα των ζώων έχουν απειλήσει σεφ, έχουν βανδαλίσει εστιατόρια και φάρμες, έχουν απειλήσει και με θάνατο.

Το θέμα ανακινήθηκε πρόσφατα από τον Mark Pastor, σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Incanto στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος έγραψε στην San Francisco Chronicle τα εξής, που πάνε πολύ πέρα από τα δικαιώματα των ζώων.

Δυστυχώς, δεν καταλαβαίνουν όλοι τη διαφορά μεταξύ ρητορικής και πράξης. Οι επιθέσεις κατά κλινικών που κάνουν εκτρώσεις, οι δολοφονίες γιατρών που πραγματοποιούν εκτρώσεις, σ’ όλα αυτά έχουν προηγηθεί βίαιη ρητορική. Δε μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν πιο ανθρώπινο κόσμο χρησιμοποιώντας βίαιη γλώσσα προκειμένου να πετύχουμε τους πολιτικούς μας στόχους. Αυτό δημιουργεί μια συνέχεια μίσους, όχι ανθρωπιάς.

 

Ας το θυμόμαστε κι εμείς, τώρα που φάνηκαν οι διαφωνίες μας: η λεκτική βία οδηγεί σε σωματική. Η βίαιη γλώσσα δεν δικαιολογείται, ακόμα και όταν οι πολιτικοί στόχοι είναι αγνοί – όπως τους θεωρεί ο καθένας.

O Άντονι Μπουρντέν σχολίασε:

Το καταπληκτικό site Timothy McSweeney’s είχε άλλη μια καταπληκτική ιδέα: κινέζικα φαγητά που μοιάζουν με τίτλους από τραγούδια των Cocteau Twins

Crackling Prawns In Orange Flavor
Mermaid’s Tresses
Pistachio Honey and Aspic
Manila Clams On Broccoli Bed
Ginger Angelica
Sugar Vinegar Hairtail
The Palace Quick-Fries a Bean Curd
Bitter Gourd Grasping
Sour Sour Pinecone Fish
Strange Flavor Curd Thread
Abalone Legend
Slip Away the Chicken Slice
Side of Pickled Lantern Chillies
Taihu Ozymandias
The Three Freshnesses of Earth
Firecracker Cod In Soy-Sherry Sauce
Our Aromatic Lychee Sorbet
God With Vanilla

Ένα αληθινό τραγούδι που θα μπορούσε να προστεθεί στη λίστα:

Blue Bell Knoll

Όλοι πιστεύουν ότι έχουν την καλύτερη μαμά του κόσμου, αλλά κάνουν λάθος, γιατί την έχουμε εγώ και η αδερφή μου

Αύριο είναι η γιορτή της Μητέρας. Πηγαίνετε να την δείτε, αν μπορείτε, αν όχι, πάρτε τη τηλέφωνο, πείτε της γιατί είναι η καλύτερη – γιατί είναι, κατάφερε να σας αντέξει όλα αυτά τα χρόνια. Σκεφτείτε μια θυσία που δεν ξέρετε αν θα κάνατε για το παιδί σας και θυμίστε την – είναι σίγουρο ότι η ίδια την έχει ξεχάσει. Ο χρόνος που έχετε μαζί της είναι πολύ λίγος – μην καθυστερείτε να της πείτε αυτά που νομίζετε ότι ξέρει, μπορεί να τα φαντάζεται αλλά δεν είναι σίγουρη μέχρι να τα ακούσει. Για εσάς που οι μητέρες σας είναι πέρα από την ανθρώπινη κατανόηση, να είσαστε σίγουροι ότι ήξεραν πόσο πολύ τις αγαπούσατε. 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ