Η φαλάκρα, ας μείνει σέξι…!

Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Η σύσταση προς την παρασκευάστρια εταιρεία  είναι αυστηρή: Στην συσκευασία  των πολλά υποσχόμενων φαρμάκων για την εξάλειψη της φαλάκρας, να τονισθεί  ότι μπορεί  να προκαλέσουν βλάβες στις σεξουαλικές επιδόσεις, διόλου ασήμαντες  για την αρρενωπή γοητεία των ανδρών, οι οποίες  μάλιστα, ίσως διαρκέσουν και για  κάποιους μήνες επιπλέον μετά την διακοπή  της λήψης των φαρμάκων.

Το γνωστά  φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν  φιναστερίδη  κυκλοφορούν  διεθνώς  σχεδόν  δυο δεκαετίες, και μελετήθηκαν κατ αρχήν  για την θεραπεία ασθενών με διόγκωση του προστάτη. Η  παρενέργεια-έκπληξη  της σταδιακής υποχώρησης  της φαλάκρας σε ασθενείς που λάμβαναν φιναστερίδη  προέκυψε κατά τις κλινικές δοκιμές του πρώτου φαρμάκου του Proscar, το οποίο και χορηγείται ως θεραπεία για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη από το 1992. Το 1997 η εταιρεία  Merck @Co πήρε έγκριση από το Αμερικανικό FDA   να θέσει σε  κυκλοφορία το πρώτο φάρμακο που έταζε, σταδιακά μεν, αλλά εμφανώς,  φυσική  τριχοφυΐα  στις  φαλάκρες των ανδρών, εκ νέου, και αποτελεσματικό περιορισμό της τριχόπτωσης .

Το φάρμακο δεν αποδείχθηκε τόσο θαυματουργό όσο προσδοκούσε ολόκληρος ο ανδρικός πληθυσμός  της γης, ώστε να΄χει εκλείψει η φαλάκρα σήμερα από τα κεφάλια των ανδρών.  Ωστόσο πολλά εκατομμύρια είναι οι άνδρες  που έχουν ακολουθήσει  θεραπεία με Proscar  ή  Propecia,  και τώρα ο διεθνής οργανισμός  κρούει ανησυχητικά τον κώδωνα. Mε ρυθμούς επείγοντος η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων FDA, ζητά η ετικέτα που  εσωκλείεται στην συσκευασία των δύο σκευασμάτων, και να τονίζει με έμφαση ότι: 

« Έχουν  αναφερθεί αυξημένα  περιστατικά  ανδρών  που έλαβαν τo  Propecia (δραστική ουσία  Φιναστερίδη),  και εμφάνισαν  διαταραχές στην λίμπιντο,  στην ερωτική διέγερση,  διάθεση και επιθυμία,  διαταραχές στην εκσπερμάτωση,  καθώς και διαταραχές στον οργασμό,  και οι  παρενέργειες αυτές  δεν υποχώρησαν,  παρόλο που το φάρμακο διεκόπη».

Οι ετικέτες καλούνται επίσης, με την ίδια αυστηρή σύσταση του FDA, να περιγράφουν την εμφάνιση περιστατικών ανδρικής στειρότητας και κακής ποιότητας σπέρματος, που εμφανίστηκαν κατά το διάστημα λήψης των σκευασμάτων φινανστερίδης, και τα οποία όμως παρουσίασαν βελτίωση ή αποκαταστάθηκαν μετά την διακοπή του φαρμάκου.         

Στην Ελλάδα αναφέρεται ότι το Propecia , αυτή την ώρα τουλάχιστον – ίσως και λόγω Μνημονίου- ,  δεν κυκλοφορεί, αν και το φάρμακο πήρε επισήμως τιμή από τον ΕΟΦ,  (57,5 Ευρώ), τον Σεπτέμβριο του 2008.  Κυκλοφορεί όμως το Proscar, με δραστική ουσία  επίσης  την φιναστερίδη, για τους ασθενείς με υπερπλασία προστάτη καταρχήν, αλλά   συστήνεται ή  συνταγογραφείται  και για τον περιορισμό  φαλάκρας και τριχόπτωσης.  Στην συσκευασία του Proscar αναγράφονται ως σοβαρές παρενέργειες οι σεξουαλικές διαταραχές, όχι όμως με την επισήμανση που τώρα γίνεται άμεσα υποχρεωτική, ότι οι βλάβες της σεξουαλικής  λειτουργίας  μπορεί να διαρκούν και μετά την διακοπή της θεραπείας. Επίσης και τα δύο φάρμακα, οφείλουν να προσθέσουν στις ανεπιθύμητες ενέργειες ότι αυξάνεται ο κίνδυνος βαριάς μορφής καρκίνου του προστάτη, αν και η φιναστερίδη συστήνεται την θεραπεία της υπερπλασίας, πρέπει να επανεξεταστεί ωστόσο η επικινδυνότητα.

Εκτεταμένα πάντως προωθούνται τα γενόσημα Propecia σε αρκετά ελληνικά  blogs  για την φαλάκρα και την τριχόπτωση,  καθώς και στις  ηλεκτρονικές  μηχανές αναζήτησης στα Ελληνικά,  χωρίς συνταγή γιατρού, απευθείας μέσω ηλεκτρονικών φαρμακείων.

Είναι εντελώς αμφίβολο αν οι αδιευκρίνιστης  ταυτότητας  εταιρείες  παρασκευής  γενοσήμων  φιναστρίδης λοιπόν,  θα σπεύσουν  να  προειδοποιήσουν  τους  ηλεκτρονικούς  πελάτες τους ότι αυτή τη φορά με την  πιστωτική τους κάρτα, στην προσπάθεια να γλιτώσουν την πτώση των Τριχών, θα πληρώσουν δακρύβρεχτα ίσως την πτώση των αληθινών Τιμών (!), αλλά στο κρεβάτι…        

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ