Γκουρία: «Όχι άλλη λιτότητα στην Ελλάδα»

Γκουρία: «Όχι άλλη λιτότητα στην Ελλάδα» Facebook Twitter
2

Όχι σε νέα μέτρα λιτότητας στη χώρα μας, λέει ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, επισημαίνοντας ότι  οι αντοχές της κοινωνίας τελειώνουν και της οικονομίας έχουν εξαντληθεί.

Σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή», ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη, τονίζει ότι το μόνο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και κυρίως στη δημόσια διοίκηση.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο ήταν επιτυχημένο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε στη χώρα μας, ο κ. Γκουρία απαντά: «To πρόγραμμα που σχεδιάστηκε το 2010 έδωσε έμφαση μόνο στη δημοσιονομική προσαρμογή και απέτυχε στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υψηλότερη επιβάρυνση του δημοσίου χρέους που οδήγησε στην αναδιάρθρωση το 2012. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τη δημοσιονομική προσαρμογή και έχει περιορίσει σημαντικά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που αντανακλά μεγάλη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Τώρα κάτι πρέπει να κάνει με το χρέος της και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα μειώσουν την ανεργία, θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα κάνουν την οικονομία ακόμα πιο ανταγωνιστική».

«Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν δεν πρέπει να έχουν αρνητική δημοσιονομική επίπτωση ή τουλάχιστον όχι σημαντική. Από την άλλη, η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει όλο το φάσμα των μεταρρυθμίσεων και κυρίως να μεριμνήσει για μια πιο δίκαιη κατανομή του κόστους της κρίσης», προσθέτει.


Σύμφωνα με τον κ. Γκουρία, «η δημοσιονομική προσαρμογή και οι όποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν με τρόπο που έχει αυξήσει το αίσθημα της αδικίας». Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Οι απολύσεις και η εσωτερική υποτίμηση πραγματοποιήθηκε κυρίως μέσα από τον ιδιωτικό τομέα, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους επιχειρηματίες. Ο δημόσιος τομέας θίχτηκε πολύ λιγότερο αν και εκεί έγιναν μεγάλες παρεμβάσεις. Οι αδικίες φαίνονται και από την αύξηση της ανισοκατανομής του εισοδήματος, όπου τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα επλήγησαν περισσότερο από τα μέτρα λιτότητας. Ταυτόχρονα, αυξήθηκε η αβεβαιότητα από την αποδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας, ενώ οι άνεργοι προήλθαν μόνο από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, οι αποδοχές στο Δημόσιο - στα χαμηλότερα κλιμάκια και με χαμηλότερα προσόντα - παραμένουν υψηλότερες από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα, αν και οι αποκλίσεις έχουν περιοριστεί σε σχέση με το 2010. Με άλλα λόγια, το κόστος της προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων πρέπει να μοιραστεί δίκαια στην κοινωνία. Δεν μπορεί να πληρώνουν τη λιτότητα μόνο οι ίδιοι και οι ίδιοι».

Τονίζει ότι «το ενδεχόμενο “κουρέματος” του επίσημου τομέα δεν θα πρέπει να βγει από το τραπέζι», επισημαίνοντας ότι «η προσαρμογή θα ήταν πιο ανώδυνη για όλους αν είχαν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις».

«Το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί. Όμως, η υψηλή ανεργία και η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας θα επιφέρουν περαιτέρω πιέσεις μισθών χωρίς να αποφασιστούν νέα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά δεν είναι μόνο το μισθολογικό κόστος», λέει και σημειώνει: «Αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και περιοριστεί η φοροδιαφυγή, η γραφειοκρατία, και εκλείψουν οι στρεβλώσεις στην αγορά, τότε αυτομάτως θα πέσουν οι τιμές και το μοναδιαίο κόστος παραγωγής. Αυτό θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα».

900 χιλιάδες κόστισε η έκθεση του ΟΟΣΑ

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΟΣΑ παρουσίασε έκθεση για την ελληνική οικονομία με προτάσεις για να διορθωθούν στρεβλώσεις στην αγορά αλλά και με προβλέψεις για την οικονομία που κάνουν λόγο για ύφεση 0,4% το 2014.

Το «Έθνος» γράφει σήμερα ότι η έκθεση αυτή που παρουσίασε χθες ο κ. Γκουρία μαζί με τον κ. Χατζηδάκη, κόστισε 900 χιλιάδες ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και υπήρχε μόνο στα αγγλικά, δεν είχε δηλαδή προβλεφθεί ελληνική μετάφραση.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
<<Τονίζει ότι «το ενδεχόμενο “κουρέματος” του επίσημου τομέα δεν θα πρέπει να βγει από το τραπέζι»,>> Να το ζουμί από τα λεγόμενα του Μεξαικανού.Κούρεμα θέλει το ΔΝΤ,Όχι λένε οι Βησιγότθοι...Για να δούμε ποιος θα βγει αληθινός...(Εγώ,πάντως,ποντάρω στα Αμερικανά!)
«Οι μισθοί μειώθηκαν περισσότεροα από όσο προβλεπόταν» Πηγή: www.lifo.grΠερισσότεροα; Ζαμπέτας;... (Αστειεύομαιοα)... :)- Χρειαζόμασταν μία έκθεση του ΟΟΣΑ για να καταλάβουμε πως ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα πλήρωσε το μάρμαρο έχοντας μειωθεί ο μισθός του σε επίπεδο σχεδόν πλήρους αναξιοπρέπειας και με νομοθετικές αναπροσαρμογές και ρυθμίσεις οι οποίες κατάργησαν το εργατικό δίκαιο προστατεύοντας κυριολεκτικά την εργοδοτική ασυδοσία;Και τι μας λέει δηλαδή η έκθεση; «..το κόστος της προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων πρέπει να μοιραστεί δίκαια στην κοινωνία. Δεν μπορεί να πληρώνουν τη λιτότητα μόνο οι ίδιοι και οι ίδιοι». Καταπληκτική αίσθηση του δικαίου... Μέσα στους αόμματους στραβώστε και τους μονόφθαλμους...Ούτε κουβέντα για ενδεχόμενες διορθωτικές αυξήσεις. Δεν έχω πλήρη γνώση της έκθεσης. Ό,τι διάβασα εδώ στο άρθρο μόνο. Αναρωτιέμαι, στους συνταξιούχους έγινε αναφορά;Δεν ξέρω... με κούρασαν... τους βαρέθηκα... Θέλω να αναπνεύσω... Σύντομα όμως...!