Το κίνημα της πατάτας στα μάτια των ξένων

Facebook Twitter
0

O Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, 47, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας εθελοντών, εμπνεύστηκε να δράσει όταν ήταν μάρτυρας μιας μάχης μεταξύ δύο παιδιών για ένα πεταμένο μήλο στο δρόμο. Ετοιμάζει σούπα σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας καθημερινά.

«Πρέπει να ξυπνήσουν οι άνθρωποι, να το κάνουν σε κάθε γωνία σε κάθε γειτονιά» λέει ο πρώην επαγγελματίας του μάρκετινγκ την Κυριακή κάτω από συνεχόμενη ψιχάλα. «Γίνεται για να δοθεί ένα μήνυμα στους πολιτικού – σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα – ότι δεν τους χρειαζόμαστε. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε πια τα λάθη τους.»

Έλληνες όλο και περισσότερο στρέφονται ο ένας στον άλλον παρά στην κυβέρνηση, προκειμένου να επιβιώσουν της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσης της χώρας. Η Ελλάδα βασίζεται σε διεθνή δάνεια που ζητούν σκληρά μέτρα όπως μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξημένη φορολογία, βαλτωμένη μέσα στο χρέος.

Το αποτέλεσμα είναι ότι κοινωνικά και οικονομικά δίκτυα εμφανίζονται σε όλη την χτυπημένη από την κρίση Ελλάδα, όπου η ανεργία έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, φτάνοντας τον Δεκέμβριο το 21%. Οι άστεγοι και οι αυτοκτονίες αυξάνονται.

Στην λεγόμενη «επανάσταση της πατάτας» αγρότες χρησιμοποιούν το ίντερνετ προκειμένου να πουλήσουν προϊόντα απ’ ευθείας στους πολίτες. Αυτό προσπερνάει αυξήσεις των μεσαζόντων κι έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη έκπτωση για τους καταναλωτές. Οι αγρότες του Νευροκοπίου πριν από μερικές εβδομάδες πούλησαν 24 τόνους πατάτας σε τιμή κόστους.

Έλληνες σε όλη τη χώρα εξέφρασαν ενδιαφέρον. Η κοινότητα της Παλλήνης, κοντά στην Αθήνα, συμμετείχε στη διοργάνωση αγορών για τους κατοίκους, οι οποίοι παρήγγειλαν 270 τόνους πατάτας, σύμφωνα με το site της πόλης. Υπάλληλοι και εθελοντές βοήθησαν ώστε να διανεμηθούν περισσότερες από τις μισές πατάτες μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, σύμφωνα με αλφαβητική σειρά, για να αποφευχθούν τα μεγάλα πλήθη.

Τώρα οι καταναλωτές αγοράζουν πατάτες σε μισή τιμή  σε σχέση με τα μαγαζιά. Μερικά σούπερ μάρκετ έχουν μειώσει τώρα τις τιμές τους, αναφέρει ο τοπικός τύπος.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η ομάδα #tutorpool, η οποία βοηθάει μαθητές που χρειάζονται βοήθεια. Το σύστημα της ελληνικής παιδείας είναι δυσλειτουργικό και οι γονείς προσλαμβάνουν ιδιωτικούς δασκάλους προκειμένου τα παιδιά τους να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές σχολικές απαιτήσεις. Περισσότεροι από 475 δάσκαλοι έχουν δηλώσει ενδιαφέρον προκειμένου να βοηθήσουν εθελοντικά παιδιά των οποίων οι γονείς δεν μπορούν πια να ανταπεξέλθουν οικονομικά.»

«Ξαναμαθαίνουμε τι σημαίνει κοινωνική αλληλεγγύη. Αυτό είναι μεγάλη αλλαγή,» λέει ο Γρηγόρης Κατσας, καθηγητής κοινωνιολογίας στο κολλέγιο Deree της Αθήνας. «Ανακαλύπτουμε ξανά τις δυνάμεις που είχαμε.»

Οι Έλληνες ήταν περισσότερο συνδεδεμένοι με τη γειτονιά τους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξηγεί ο κύριος Κατσας. Στην αρχή της δεκαετίας του ’80 τα πράγματα άλλαξαν. Οι Έλληνες «έγιναν πολύ πλούσιοι, πολύ γρήγορα,» είπε, και η ελληνική κοινωνία έγινε από αγροτική σε μεταβιομηχανική σε μία νύχτα.

«Ξέχασαν τη γειτονιά,» είπε.

Όντως, ο εθελοντισμός και η φιλανθρωπία δεν είναι συμπεριφορές συνυφασμένες με την Ελλάδα, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες.

Σε μία έρευνα του 2011, μόνο 3% των Ελλήνων δήλωσε ότι συμμετείχε σε μία εθελοντική οργάνωση μέσα στον τελευταίο μήνα. Ήταν το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ 153 χωρών όπως δημοσιεύτηκε από την Charities Aid Foundation.  (…)

Στο Σύνταγμα τώρα, τα δωρεάν γεύματα προσελκύουν τους Έλληνες, μεταξύ των οποίων μερικοί είναι άστεγοι, όπως και τους μετανάστες που  πουλάνε προϊόντα στα πεζοδρόμια και στα σταυροδρόμια της Αθήνας. Ο Πολυχρονόπουλος λέει ότι πρόκειται περί αλληλεγγύης, όχι φιλανθρωπίας.

«Δεν είναι φιλανθρωπία. Δεν είναι φαγητό για τους άλλους. Μαγειρεύουμε μαζί και τρώμε μαζί,» είπε όσο σέρβιραν λαζάνια, σαλάτα και σούπα στην πλατεία, η οποία βρίσκεται δίπλα στο Κοινοβούλιο.

Τα παιδιά που είδε να μαλώνουν για ένα μήλο αρχικά ήταν διστακτικά να αποδεχτούν το δωρεάν φαγητό, εξήγησε η εθελόντρια Καλλιόπη Χαρκιανάκη, 36. Έτσι άρχισαν να τρώνε μαζί με τα παιδιά, γεγονός που φάνηκε να αφαιρεί το στίγμα. (…) Η καθημερινή απασχόληση βοήθησε την κυρία Χαρκιανάκη να αντιμετωπίσει το ψυχολογικό βάρος της ανεργίας. Δούλευε σε έναν φούρνο αλλά πέρυσι έχασε τη δουλειά της.

Το υπόλοιπο άρθρο βρίσκεται εδώ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ