Οι γυναικείες καρδιές ραγίζουν πιο εύκολα!

Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

                                           

Είναι η πρώτη φορά που το Σύνδρομο της Ραγισμένης Καρδιάς περιγράφεται καθαρά ιατρικά, με κλινικά συμπτώματα καρδιακής πάθησης και με αφετηρία το σοκ μιας μεγάλης στενοχώριας, το παρατεταμένο στρες, ή την συναισθηματική ταλαιπωρία.

Το σύνδρομο περιγράφηκε αρχικά από Ιάπωνες γιατρούς ως καρδιομυοπάθεια το 1990 και σήμερα, 120 χρόνια μετά, οι ραγισμένες καρδιές έγιναν τόσες πολλές στις δυτικές κοινωνίες που οι Αμερικανοί μόλις ολοκλήρωσαν τη μεγαλύτερη Εθνική Μελέτη για το θέμα.

  • Σύνδρομο Ραγισμένης Καρδιάς αποκτούν σχεδόν μόνον οι γυναίκες και η διάγνωση αφορά σχεδόν αποκλειστικά τον γυναικείος πληθυσμό. Η Επιστήμη αναρωτιέται το γιατί.           

  •  Και κάποιοι άντρες υποκύπτουν στο ‘εύθραυστο της καρδιάς τους’, είναι όμως ελάχιστοι σε σχέση με τις γυναίκες. Από τα 6.229 περιστατικά Συνδρόμου Ραγισμένης Καρδιάς  που καταγράφηκαν το 2007 σε 1000 Αμερικανικά νοσοκομεία, μόνο τα 601 αφορούσαν άντρες.
  • Άνω των 55 ετών ο κίνδυνος για τις γυναίκες γίνεται τριπλάσιος απ’ ότι σε νεαρότερες ηλικίες.

Το Σύνδρομο της Ραγισμένης Καρδιάς  εμφανίζεται όταν  ένα μεγάλο σοκ ενεργοποιεί την έκρηξη της αδρεναλίνης και άλλων ορμονών του στρες, οι οποίες προκαλούν αρρυθμία και αλλαγές  στις ουσίες που το σώμα απελευθερώνει στο αίμα.

 Η κλινική  κατάσταση θυμίζει καρδιακό επεισόδιο, χωρίς όμως να είναι. Η διαφορά είναι ότι δεν επιβαρύνονται οι αρτηρίες της καρδιάς ώστε να προκληθεί και τυπικά έμφραγμα.

   

Η εξέλιξη μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη και αιφνίδια με το έμφραγμα, στην πλειονότητά τους όμως οι γυναίκες επιβιώνουν...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ