Τι τρώει η γη

Facebook Twitter
0

Η βρετανική ανθρωπιστική μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam ρώτησε πάνω από 16 χιλιάδες ανθρώπους σε 17 χώρες τι τρώνε και τι τους αρέσει. Τα αποτελέσματα δείχνουν έχουμε μεγάλες διαφορές σε γούστα και σε διαθεσιμότητα φαγητού, αλλά έχουμε και πολλά κοινά.

Οι ερωτηθέντες ήταν 16 χρονών και πάνω από χώρες όπως η Αυστραλία, Βραζιλία, Γερμανία, Γκάνα, Γουατεμάλα, Ινδία, Κένυα, Μεξικό, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Ρωσία, Νότιος Αφρική, Ισπανία, Τανζανία, Ολλανδία, Αγγλία και ΗΠΑ και η έρευνα έγινε μεταξύ 6 Απριλίου και 6 Μαϊου 2011.

Τρεις είναι οι αγαπημένες γεύσεις: το κρέας, τα μακαρόνια και το ρύζι, σε όλη τη γη. Οι πιο αγαπημένες κουζίνες της γης είναι η ιταλική, η κινέζικη, και η μεξικάνικη. Στο βίντεο, ο αγαπημένος Gael Garcia Bernal μιλάει για τα αγαπημένα του φαγητά.

Τα άσχημα νέα είναι ότι το ρύζι και το αλεύρι γίνονται όλο και ακριβότερα, είτε ζεις στην Γερμανία είτε στη Γουατεμάλα. Η προβλέψεις της οργάνωσης λένε ότι οι τιμές θα ανέβουν κατά 120% μέχρι το 2030 λόγω κλιματολογικών αλλαγών.

Αυτές τις ημέρες το «καραβάνι της ελπίδας», το οποίο προσπαθεί να μεταφέρει το μήνυμα της Αφρικής πηγαίνει προς τη Νότιο Αφρική με ευκαιρία τη συνάντηση για το κλίμα (COP 17) που θα γίνει στο Durban για τις κλιματικές αλλαγές. Το καραβάνι κάνει μία διαδρομή 6500 χλμ και περνάει μέσα από 10 χώρες, σταματώντας για παρελάσεις και συλλογή υπογραφών.

Η Kodili είναι μέλος Activista της ActionAid και είναι από την Ουγκάντα. Συμμετέχει στο καραβάνι εδώ και χιλιάδες χιλιόμετρα. Περιγράφει την εμπειρία της ως εξής:

«Είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω μέσα στην Τανζανία μαζί με το καραβάνι της Ελπίδας. Το ταξίδι από το Νταρ Ελ Σαλάαμ μέχρι τα σύνορα με το Μαλάουι είναι 1600 χλμ.

Είμαστε σε ένα κονβόι που αποτελείται από τρία μεγάλα λεωφορεία. Συλλέγουμε υπογραφές από ανθρώπους σε όλη τη διαδρομή μέχρι το Durban, συναντούμε αξιωματούχους της κυβέρνησης και ακτιβιστές σε κάθε χώρα. Μέχρι τώρα έχουμε μαζί μας ακτιβιστές από το Μπουρούντι, Ουγκάντα και Τανζανία. Όλοι τους είναι αποφασισμένοι να πουν στον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά στους αρχηγούς που θα μαζευτούν στο COP17 ότι το κλιματολογικό ζήτημα της γης πρέπει να λυθεί ΤΩΡΑ.»


Αυτό είναι το μήνυμα της ActionAid από 200 υποστηρικτές της προς τους μικροκαλλιεργητές που θα περιμένει το καραβάνι στη Νότιο Αφρική:

Το ρεπορτάζ της guardian είναι εδώ. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την πορεία του καραβανιού μπορείτε να το κάνετε από την σελίδα της ActionAid εδώ και από το twitter μέσω του #CaravanOfHope11. Αν θέλετε να μάθετε κι άλλα ή θέλετε να μάθετε πώς να βοηθήσετε, μπορείτε να αφήσετε ερωτήσεις στα σχόλια, αλλιώς στείλτε την ερώτηση στο [email protected] και θα μεταβιβάσω την ερώτησή σας σ'αυτούς που ξέρουν.

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ