Πώς να αγγίξεις το άπειρο με ένα κουλούρι

Facebook Twitter
0

Αρχικά, χρειαζόμαστε ένα κουλούρι αρκετά αφράτο, με μεγάλη διάμετρο, δηλαδή ένα μπέιγκελ.

Τι είναι το μπέιγκελ;

400 χρόνια πριν, στην Πολωνία. Μόνιμοι περαστικοί ήταν οι Ρώσοι και οι Σουηδοί, οι οποίοι ανακατευόταν στα εσωτερικά της χώρας και ανεβοκατέβαζαν βασιλιάδες.

Κάποιος ήρωας της εποχής σκέφτηκε να ανακατέψει βύνη, μαγιά, νερό και αλεύρι, για να φτιάξει τον πρόγονο του μπέιγκελ, ο οποίος φυσικά καμία σχέση δεν έχει με το δαχτυλίδι που εμπλουτίζεται πλέον με διάφορους σπόρους, κρεμμύδι και άλλα.

Ο τρόπος παρασκευής του σήμερα είναι βράσιμο για ένα μικρό χρονικό διάστημα και μετά ψήσιμο. Η ζύμη είναι σχεδόν αδύνατον να επιτύχει με τη δύναμη των χεριών, οπότε αν τα βρείτε έτοιμα, αγοράστε τα. Το αποτέλεσμα είναι ένα πυκνό, λαστιχωτό, ζυμαρώδες εσωτερικό με τραγανή υφή εξωτερικά.

Τα μπέιγκελ έχουν κατακτήσει τη γη έχοντας απλωθεί από Ευρώπη, Αμερική μέχρι Ασία, αλλά για κάποιο λόγο δεν έχουν γίνει αγαπητά στην Ελλάδα. Τα ελληνικά κουλούρια πάντως, σε διαφορετικό design βέβαια, είναι συνάδελφοι του προγόνου του μπέιγκελ, που ψήθηκε τότε στην Πολωνία.

Οι γαλλομαθείς αναγνώστες μπορούν να παρακολουθήσουν σχετικό ντοκιμαντέρ εδώ.


Και τώρα, πάμε στα μαθηματικά!

Καταλάβατε; Μάλλον όχι. Ακολουθεί επεξηγηματικό βίντεο:

via

Δεν ξέρω αν ο γλύπτης Keizo Ushio έχει δει τι μπορεί να γίνει με ένα μπέιγκελ, σίγουρα όμως έχει εξερευνήσει τι μπορεί να γίνει με μία πέτρα.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ