To καλύτερό μου λάθος

Facebook Twitter
0

4 Ioυλίου 1776

Σαν σήμερα, το 1865 δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το βιβλίο «η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» αλλά χάρη στον αμερικάνικο κινηματογράφο, στον Oliver Stone, στον Tom Cruise και στην ταινία «Γεννημένος την 4η Ιουλίου» όλοι ξέρουμε ότι βασικά, είναι η μέρα που θεωρείται επέτειος της επίσημης ημερομηνίας ίδρυσης των Ηνωμένων Πολιτειών και της διακήρυξης της ανεξαρτησίας τους.

Η Ελλάδα δεν αγαπάει την Αμερική ενώ κατά τα άλλα κάνει τα πάντα για να την ευχαριστήσει. Έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες που αποδεικνύουν τη χαζομάρα των Αμερικανών –η αγαπημένη μου είναι η εξής:  ένας Αθηναίος επισκέφτηκε έναν Ιούλιο την ξαδέρφη του στην μακρινή Αμερική, μετά από χρόνια. Η ξαδέρφη ρώτησε: «Εσείς στην Ελλάδα έχετε fourth of July;» Η ιστορία θα ήταν αυθεντικά αστεία, αν η ξαδέρφη ήταν αμερικανίδα.

Χαζοί ή όχι, και δεν σκοπεύω να πυροβοληθώ στο πόδι, που λέει κι η αμερικανική έκφραση, ανακατεύοντας τέτοια θέματα τέτοιες μέρες, αυτό που όλοι επίσης ξέρουμε ως αμερικάνικο φαγητό, είναι το χάμπουργκερ. Το οποίο είναι σχεδόν αδύνατον να το φάμε εδώ, όσο γνωστό κι αν μας είναι, εκτός αν πάμε σε φαστ φουντ.

Burger, αλλιώς

Αυτό που φτάνει σε μας είναι ένα κακέκτυπο του μπέργκερ που φτιάχνουν οι νοικοκυρές ή καλύτερα, οι υπάλληλοι πατεράδες που όλη τη βδομάδα πουλάνε αυτοκίνητα και το σαββατοκύριακο ψήνουν μπιφτέκια στην πίσω αυλή για την οικογένεια. Οι θεωρίες για το ιδανικό μπέργκερ είναι όσες και οι ψήστες. Η Ελλάδα, που έχει μία εξίσου κορυφαία εκδοχή του αμίμητου συνδυασμού ψωμί-ψητό κρέας-ντομάτα-σαλτσούλα με το σουβλάκι, το μπέργκερ είναι αδύνατον να εισχωρήσει τόσο ώστε να αρχίσει να παράγεται κι εκτός φαστ φουντ.  Τα McDonald’s φαίνεται να μην παραδέχονται την ήττα τους στη Ελλάδα και συνεχίζουν να υπάρχουν. Θέλω όμως να σας πω σε τι κόπο μπαίνουν σε χώρες με τεράστια παράδοση στο φαγητό, όπως στη Γαλλία.

Το 280: Ψωμί τσιαπάτα  με γαλλικό βοδινό, τσένταρ, έμενταλ, ντομάτα, μαγιονέζα και κέτσαπ.

To Quick Doublemix : ψωμί για σάντουιτς με βοδινό, μαρούλι, κρεμμύδι και σως πιπεριού, μαζί με λιωμένο τυρί που ονομάζουν fondu.

Αν έχουμε αναγνώστες από τη Γαλλία, τους παρακαλώ να τα δοκιμάσουν (είναι έρευνα!) και να μας πουν αν είναι διαφορετικά από τα μπέργκερ που ξέρουμε από τα ταξίδια μας στις Ευρώπες αλλά και από τις προσπάθειες που έχουμε κάνει εδώ. Πολύ αμφιβάλλω ότι θα υπάρχει διαφορά, αλλά θέλω να ξέρω.

Το καλύτερό μου λάθος

Εξίσου αμερικάνικο: το motivation speech. Η μάλλον θρησκευτικής προέλευσης αντίληψη ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο, ότι τίποτα δεν πάει χαμένο (στη χαμένη τη ζωή) ότι όλα τελικά θα πάνε καλά.

Οι ιστορίες με happy end αρέσουν σε όλους μας και ρουφάμε τα success stories όπως οποιαδήποτε αφελής νοικοκυρά της Αϊόβα. Δεν είναι τυχαίο που αυτοί οι όροι είναι αμερικάνικοι και δύσκολοι να μεταφραστούν μαζί με το πάθος και την ελπίδα που εμπεριέχουν. Όμως, μερικοί άνθρωποι πράγματι βρίσκουν τον δρόμο τους ακόμα κι αν έχουν αρχίσει στραβά, δυστυχώς αυτοί οι μερικοί χαρακτηρίζονται από ταλέντο και ευφυΐα, κι εκεί μας τα χαλάει κάπως.

Ο Anthony Bourdain, διάσημη προσωπικότητα λόγω της πολύ καλής σειράς No Reservations του Travel Channel αλλά και λόγω των βιβλίων που έχει γράψει, γράφει για το καλύτερό  του λάθος:

Ήμουν αρκετά τυχερός για να πάω στο Culinary Institute of America (σημείωση: ίσως η πιο καλή σχολή μαγειρικής στην Αμερική) όταν ήμουν 20 χρονών και το μεγάλο μου λάθος ήταν ότι όταν μου προσφέρθηκε μία δουλειά ως σεφ όταν τελείωσα τη σχολή, δέχτηκα. Έκανα αυτό αντί να πάω στη Γαλλία, ή ακόμα και να μείνω στη Νέα Υόρκη, ώστε να ξεκινήσω από χαμηλά σε ένα σπουδαίο εστιατόριο και να φάω εκεί τα μούτρα μου. Ακολουθώντας το λάθος μονοπάτι, μετά από χρόνια δούλευα ακόμα σε όχι και τόσο καλά εστιατόρια. Το χειρότερο όλων είναι να μαγειρεύεις για ανθρώπους που μισείς σε ένα εστιατόριο που μισείς, χωρίς να είσαι περήφανος γι’αυτό που κάνεις.

Τότε έπαιρνα καλά λεφτά, οπότε μπορούσα να πάω σε συναυλίες, να καπνίζω ακριβό χόρτο, να παίρνω κοκαΐνη, τέτοια πράγματα. Ήταν λιγότερο σημαντικό το ότι δεν ήμουν καλός στη δουλειά μου. Κορόιδευα τον εαυτό μου πιστεύοντας ότι ήμουν καλός. Και όταν συνειδητοποίησα ότι ποτέ μου δεν δούλεψα σε έναν βραβευμένο σεφ, δεν είχα τα προσόντα. Ήταν αργά.

Όταν αποφοίτησα, έπιασα δουλειά με φίλους σε ένα εστιατόριο στο SoHo που λεγόταν WPA. Βοηθήσαμε να πτωχεύσει με συνοπτικές διαδικασίες. Νομίζαμε ότι ήμασταν δημιουργικές μεγαλοφυΐες και σχεδιάσαμε ένα εγωκεντρικό μενού που δεν ανταποκρινόταν στις επιθυμίες του κοινού. Μαγειρεύαμε πέρα από τις ικανότητές μας. Δεν ήμασταν επαγγελματίες, ήμασταν μία ομάδα μανιακών. Μου άρεσε η ζωή των σεφ. Είχα γυναίκες, είχα ναρκωτικά, περνούσα ωραία, δεν είχα καθόλου αυτοσυγκράτηση. Δεν είχα ηθική πυξίδα. Σε ηλικία 44 χρονών δεν είχα ποτέ ιατρική περίθαλψη, δεν είχα πληρώσει ποτέ το ενοίκιό μου εγκαίρως, χρωστούσα 10 χρόνια στην εφορία και άλλα τόσα σε πιστωτικές. Ζούσα ακόμα σαν φοιτητής, κι ακόμα χειρότερα. Διασκεδάζοντας, έχασα την ευκαιρία να κάνω καριέρα.

Πολλοί νέοι επίδοξοι σεφ που έχουν διαβάσει το Κουζίνα Εμπιστευτικό με ρωτούν για συμβουλές. Τους λέω ότι αν βλέπεις τη δουλειά σου σοβαρά, κάνε το αντίθετο από αυτό που έκανα εγώ. Έμαθα πολλά από τα λάθη μου και με βοήθησαν πολύ στην έκδοση βιβλίων και στην τηλεόραση. Αυτό που έμαθα από τα χρόνια μου ως τζάνκι είναι ότι καταλαβαίνω πότε κάποιος είναι αξιοπρεπής ή όχι. Δε θα γίνω ποτέ ο άνθρωπος που μιλάει για τον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο ή θα βάλει κάποιον να του ξεχωρίσει μόνο τα κόκκινα M&M’s. Ξέρεις τι βλέπεις στον καθρέφτη όταν είσαι αυτός που περιμένει στο μετρό μία κυρία να αποκοιμηθεί για να της πάρεις την τσάντα; Είμαι καλός κριτής της ανθρώπινης φύσης.

Για τον Ramin Setoodeh, από το Newsweek

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ