Προεδρικά Trivia

Facebook Twitter
0

Το 2008, ο Michael Pollan, συγγραφέας, δημοσιογράφος, ακτιβιστής και καθηγητής δημοσιογραφίας στο Μπέρκλεϊ, έγραψε το βιβλίο Farmer In Chief, εξαιτίας του οποίου οι New York Times τον χαρακτήρισαν «φιλελεύθερο foodie διανοούμενο».

Το βιβλίο ήταν ένα ανοιχτό γράμμα προς όλους τους υποψήφιους προέδρους, σχετικά με τη γεωργία και το φαγητό. Περιέχει συμβουλές για το πώς να ανατρέψουν τις διατροφικές συνήθειες της Αμερικής οι οποίες οδηγούν σε προβλήματα υγείας αλλά σχετίζονται και με ζητήματα περιβάλλοντος. Μία από τις προτάσεις του ήταν να δημιουργηθεί ένας λαχανόκηπος στην αυλή του Λευκού Οίκου, ως σύμβολο στήριξης των αγροτών αλλά και να γίνει ουσιαστική στήριξη της γεωργίας. Η πολιτική του Λευκού Οίκου και η καμπάνια της κυρίας Obama φαίνεται πως ακολουθεί βήμα προς βήμα τις συμβουλές του βιβλίου.

 

Οι στόχοι και οι κανόνες της κυρίας Obama

  1. Κανένα παιδί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν θα πρέπει να πηγαίνει για ύπνο πεινασμένο και καμία οικογένεια της χώρας δεν θα πρέπει να ανησυχεί ότι δεν θα έχει φαγητό στο σπίτι.
  2. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά για την αναγκαιότητα της υγιεινής διατροφής.
  3. Οι οικογένειες πρέπει να τρώνε μαζί.
  4. Τα λαχανικά και τα φρούτα δεν είναι εχθροί, είναι η προϋπόθεση για καλό μέλλον.
  5. Το θέμα δεν είναι τα απόλυτα όχι. Το θέμα είναι να βρεθεί η ισορροπία.
  6. Όταν τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο πρέπει να έχουν φάει καλό πρωινό, όταν τρώνε μεσημεριανό πρέπει να τρώνε ένα μήλο ή μία μπανάνα και κάτι πράσινο σε όλα τα γεύματα, μεσημεριανά η βραδινά.
  7. Στο σπίτι μου, όταν λες ότι δεν πεινάς, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φας όλα τα λαχανικά και μετά μπορείς να πας στο κρεβάτι.
  8. Δεν χρειάζεται να τρως επιδόρπιο κάθε φορά. Αλλιώς δεν είναι τρατάρισμα, είναι απλώς κάτι που κάνεις.

 

Και η Beyonce στην υπηρεσία της κυρίας Obama

Η στήριξη της τραγουδίστριας ήταν γνωστή πριν από την εκλογή. Ήταν και αυτή που τραγούδησε για τον πρώτο χορό του ζευγαριού στο πρώτο επίσημο δείπνο. Οπότε δεν είναι περίεργο που συμμετέχει στο Let’s move. Η Beyonce άλλαξε τα λόγια του τραγουδιού “Get Me Bodied” σε “Move your Body” και ντυμένη ευπρεπέστερα (εντάξει, για τη Beyonce μιλάμε) χορεύει μαζί με μαθητές προωθώντας τις χαρές τις σωματικής άσκησης.

 

Τελικά, τι αρέσει και τι όχι στον Barack Obama;

(βρώμικο από την πλατεία Μαβίλη;)

ΝΑΙ

  • Ξηροί καρποί και σταφίδες
  • Ψητά αμύγδαλα
  • Φυστίκια
  • Νερό
  • Dentyne Ice
  • Nicorette
  • Μπρόκολο και σπανάκι
  • Τσίλι
  • Πίτσα
  • Χάμπουργκερ

ΟΧΙ

  • Μαγιονέζα
  • Πατατάκια με ξίδι και αλάτι
  • Σπαράγγια
  • Αναψυκτικά
  • Παντζάρια

 

O πρόεδρος είναι ποιητής

Ακολουθεί ποίημα του Barack Obama το οποίο δημοσιεύτηκε την άνοιξη του 1981 σε τεύχος του “Feast”, ενός φοιτητικού περιοδικού με ποίηση και διηγήματα του Occidental College. Το περιοδικό δεν υπάρχει πια.

 

UNDERGROUND

Under water grottos, caverns
Filled with apes
That eat figs.
Stepping on the figs
That the apes
Eat, they crunch.
The apes howl, bare
Their fangs, dance,
Tumble in the
Rushing water,
Musty, wet pelts
Glistening in the blue.

 

Το αφεντικό φέρνει φαγητό στο γραφείο

Στο παρακάτω βίντεο ο πρόεδρος παίρνει παραγγελίες από το προσωπικό για να φέρει φαγητό στο Οβάλ γραφείο. Στο μαγαζί δημιουργείται πανικός.

 

Πώς να φας τσίλι σαν τον πρόεδρο

Η οικογενειακή συνταγή για Chili con Carne. Κάπως light, με σκόνη τσίλι αντί για ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι, χωρίς χοιρινό ή pinto beans, γίνεται εύκολα και στην Ελλάδα.

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κιλό κιμάς γαλοπούλας ή βοδινός
  • ¼ κ.γ. κύμινο
  • ¼ κ.γ. ρίγανη
  • ¼ κ.γ. κουρκουμά
  • ¼ κ.γ. βασιλικός
  • 1 κ.σ. σκόνη τσίλι
  • 3 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • Ντομάτες, αριθμός ανάλογα με το μέγεθός τους, σε κομμάτια
  • 1 κονσέρβα μαύρα φασόλια

Σωτάρετε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο σε λάδι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το κρέας μέχρι να ροδίσει. Προσθέστε τα μπαχαρικά και μετά το ξίδι. Προσθέστε τις ντομάτες, χαμηλώστε τη φωτιά κι αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να γίνει. Στο τέλος προσθέστε τα φασόλια.

Σερβίρετε μαζί με ρύζι, τριμμένο τσένταρ, κρεμμύδι και sour cream.

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT