To φαγητό της μανούλας

Facebook Twitter
0

Μεθαύριο είναι η γιορτή της Μητέρας.

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό, τουλάχιστον κατά το ελάχιστο: ένα τηλεφώνημα στη μανούλα για να της πείτε πόσο την αγαπάτε. Όσοι είσαστε κοντά, μπορείτε να της πάτε και μία ανθοδέσμη. Οι καλύτεροι από εμάς θα της πάρουν δώρο, οι άριστοι θα της μαγειρέψουν, κάτι που στις ελληνίδες μάνες συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια. Κάθε μάνα στο σπίτι της είναι η μία και μοναδική μαγείρισσα.

Στις αμερικάνικες ταινίες τα παιδιά πάνε πρωινό στο κρεβάτι μαζί με ένα μοναδικό κόκκινο τριαντάφυλλο- δεν ξέρω πόσα παιδιά από 5 χρονών και πάνω ξυπνάνε πιο νωρίς από τις μανάδες τους. Οι έφηβοι προσπαθούν να ορίσουν τους εαυτούς τους, κάνοντας ανατροπές αλλά ζητώντας ταυτόχρονα απεγνωσμένα την μητρική αποδοχή. Και αυτή η φάση περνάει, όταν τα παιδιά γίνονται ενήλικοι που αρχίζουν να βλέπουν τα ελαττώματα της μανούλας, τα οποία χρόνο με το χρόνο φαίνονται όλο πιο σοβαρά κι εξηγούν όλα τα λάθη που έχουν κάνει, κάτι που επιβεβαιώνεται από όλους τους ψυχολόγους τους οποίους επισκέπτονται: αυτή φταίει που βρίσκω τους λάθος άντρες, αυτή φταίει που δεν μου κάθεται καμία γυναίκα. Μετά τα παιδιά μεγαλώνουν κι άλλο συναντώντας ακόμα πιο μεγάλα προβλήματα, αρρώστιες στους γύρω τους, διαζύγιο, φιλίες που χαλάνε για λεφτά και τότε η μαμά γίνεται για πρώτη φορά αυτό που είναι: ένας άνθρωπος με προτερήματα και ελαττώματα, αλλά ο μόνος άνθρωπος που θα μας δεχτεί ποτέ όπως είμαστε. Εις τον αιώνα τον άπαντα.

Αυτά για τους πιο τυχερούς ανάμεσά μας: υπάρχουν παιδιά με μητέρες αδιάφορες, με μητέρες εξαφανισμένες. Πιστεύω ότι αυτές οι μάνες δεν είναι συχνές, πως μπορώ να το πιστέψω;

Υπάρχουν και αυτοί που η μητέρα τους πέθανε νωρίς δημιουργώντας ένα τεράστιο κενό μέσα στην οικογένεια που αρχίζει να μην ξέρει πώς να γιορτάσει τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, όλες τις γιορτές χωρίς τον άνθρωπο που ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ όλων και που είχε την περισσότερη υπομονή και ανεκτικότητα. Αυτές οι οικογένειες στην αρχή πηγαίνουν ζαλισμένες από θεία σε θεία τρώγοντας ξένα φαγητά σε ξένα πιάτα με ξένες γεύσεις που δε θυμίζουν καθόλου τη μαμά.

Σ’ένα επεισόδιο No Reservations ο παρουσιαστής Anthony Bourdain βρίσκεται στην Ιαπωνία και τρώει μεταξύ άλλων πόδια ενός γιγαντιαίου καβουριού. Η συνοδός του παρατηρεί ότι όταν ήρθε στο τραπέζι το καβούρι σταμάτησαν να μιλάνε μεταξύ τους γιατί με το καβούρι πρέπει να προσέχεις να μην κοπείς, να μην πεταχτεί η σάλτσα απέναντι, να φας όλο το ψαχνό χωρίς να σου ξεφύγει τίποτα. Ο Bourdain σχολιάζει ως εξής: «Αυτό είναι το ιδανικό πιάτο για τη γιορτή της Μητέρας.»

Γιατί καλή η μανούλα αλλά είναι κι αυτή που ξέρει ποια κουμπιά μας να πατήσει έτσι ώστε να βγουν καπνοί από τα αυτιά μας μέσα σε δευτερόλεπτα.

Ένα άλλο σχόλιο σχετικό με τη μητέρα άκουσα σήμερα σε άλλη εκπομπή μαγειρικής, στο ανεκδιήγητο Κάτι Ψήνεται. 45άρης με μερικά κιλάκια παραπάνω σχολιάζει το φαγητό της οικοδέσποινας λέγοντας «θα της έβαζα ψηλό βαθμό αλλά το 9 το κρατάω για τη μητέρα μου. …Και για τη γυναίκα μου.»

Μπράβο που σκέφτηκε να βάλει στο Πάνθεον και τη γυναίκα του αλλά κάτι μου λέει ότι για τον κύριο σαν το φαγητό της μανούλας δεν είναι τίποτα. Θα σας αποκαλύψω ένα μεγάλο μυστικό: και οι γυναίκες αγαπάνε το φαγητό της μανούλας, αν όχι περισσότερο, εξίσου, αλλά δεν το διατυμπανίζουν γιατί μεγαλώνοντας προσπαθούν να καταλάβουν τι έκανε σωστά η μαμά και ήταν τόσο ωραία τα φαγητά ώστε να μπορούν να τα τρώνε και μακριά της. Αρχικά ζητούν τις συμβουλές της μέχρι να τη φτάσουν και συνήθως σταματούν εκεί τον πειραματισμό. Μερικές παρακολουθούν τα ένθετα στις εφημερίδες και προσθέτουν μοντέρνα υλικά (που σημαίνει παραδοσιακά) και οι μητέρες τους τις θαυμάζουν, κάποιες συνειδητοποιούν με τα χρόνια ότι η μαμά έκανε και κάποια λάθη, πως γίνεται η μαμά να έκανε λάθος; Και πως γίνεται να έκανε λάθος και να είναι τα φαγητά της πάλι τόσο νόστιμα;

Η γεύση είναι νομίζω αρκετά περίπλοκη διαδικασία. Το τι ακριβώς τρως είναι ένας από πολλούς παράγοντες: εξίσου σημασία έχει με ποιον το τρως, που το τρως, τι καιρό κάνει, τι είχε γίνει πριν πας να φας και τι έγινε μετά, και όπως φαίνεται, είναι πάρα πολύ σημαντικό το ποιος το μαγείρεψε.

Το φαγητό της μαμάς είναι η οικεία γεύση που θυμίζει πρωινά ή μεσημέρια με μια μαμά νεότερη που σε ρωτούσε βιαστική τι έγινε στο σχολείο για να πεις ξερά «καλά» και να κλειδωθείς στο δωμάτιό σου, ή μία μαμά χαλαρή που τις Κυριακές έφτιαχνε κρέας και μύριζε ωραία και οι μεγάλοι πήγαιναν για ύπνο και τους μικρούς δεν τους χωρούσε ο τόπος. Είναι η γεύση της αγάπης και της ασφάλειας. Ποιος μπορεί να μαγειρέψει κάτι πιο παρηγορητικό από την αγάπη και την ασφάλεια;

Κι εδώ ξαναγυρνάμε στους γιαπωνέζους: αυτό που λέμε εμείς «το φαγητό της μαμάς» γι’αυτούς είναι μία ξεχωριστή λέξη, το ofukuro no aji που σημαίνει «μητρική γεύση». Να ένας λαός που τιμάει τη μαμά του.

Για να μην τελειώσουμε κλαψιάρικα, σας αφήνω με μία γιαπωνέζικη συνταγή που στην Ιαπωνία είναι επιτομή του ofukuro no aji: κρέας με πατάτες. Ναι, κρέας με πατάτες. Τελικά όλοι οι άνθρωποι της γης είμαστε ίδιοι.

Nikujaga, γιαπωνέζικο κρέας με πατάτες στην κατσαρόλα

  • 900γρ πατάτες για βράσιμο
  • 200γρ λεπτές φέτες από μοσχάρι ή χοιρινό, θα μπορούσε να είναι από μπριζόλα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • Ένα μικρό κομμάτι τζίντζερ
  • Ζωμός λαχανικών (ή κρέατος) ή νερό
  • 6 κ.τ.γ. ζάχαρη
  • 4 κ.τ.γ.  σάκε
  • 3 κ.τ.γ. σάλτσα σόγιας
  • Ηλιέλαιο
  • 1 κ.τ.γ. σησαμέλαιο
  • Φρέσκα κρεμμυδάκια για γαρνίρισμα

 

Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε τις σε μεγάλα κομμάτια. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το τζίντζερ.

Σωτάρετε το κρεμμύδι και το τζίντζερ σε λίγο λάδι. Προσθέστε το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά.

Προσθέστε τις πατάτες για να σωταριστούν ελαφρά. Προσθέστε αρκετό υγρό (νερό ή ζωμό) μέχρι να σκεπαστούν όλα. Προσθέστε τη ζάχαρη, το σάκε και τη σάλτσα σόγιας και το σησαμέλαιο στο τέλος. Μόλις το μίγμα βράσει, βάλτε πάνω από τα υλικά ένα καπάκι που είναι πιο μικρό από την κατσαρόλα ώστε να ακινητοποιήσει τις πατάτες και το κρέας και χαμηλώστε τη φωτιά ώστε το φαγητό να σιγοβράζει μέχρι να έχει σχεδόν εξαφανιστεί το υγρό.

Γαρνίρετε με τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και σερβίρετε αμέσως.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT