Mε τι τρέφεται το απόλυτο Κακό; (μέρος 2ο)

Facebook Twitter
0

Το θέμα των γευστικών προτιμήσεων του Kim δεν είναι απλό κουτσομπολιό. Το ερώτημα είναι: γιατί κάποιος που αν θέλει μπορεί να ελέγξει τις πληροφορίες που κυκλοφορούν για τις διατροφικές του συνήθειες, όταν η χώρα του μαστίζεται από πείνα; Πρόκειται για αφέλεια; Για αδιαφορία; Η απάντηση που δίνει ο Jerrold Post, ένας ψυχίατρος που ήταν για χρόνια διευθυντής του τμήματος ανάλυσης της προσωπικότητας και πολιτικής συμπεριφοράς της CIA, λέει ότι η εμμονή του Kim με το καλύτερο φαγητό είναι κάτι που ο δικτάτορας καλλιεργεί. Αφενός με τις φήμες  τροφοδοτεί τον ναρκισσισμό του και αφετέρου πιστεύει πως έτσι συντηρεί την εικόνα ενός ανθρώπου που είναι σχεδόν Θεός, προορισμένος για τα πιο εκλεκτά φαγητά και ποτά.

Στον αντίποδα αυτής της πεποίθησης: ένας άλλος μεγάλος Κακός της ιστορίας

Αdolf Hitler

O Ηitler καταφέρνει να προκαλεί διαμάχες ακόμα και γι’αυτό το ζήτημα. Η πιο συνηθισμένη άποψη είναι ότι ήταν χορτοφάγος, ή ότι ήταν αρχικά χορτοφάγος για να το εγκαταλείψει αργότερα, ή ότι έγινε χορτοφάγος μετά το 1938, όταν η υγεία του άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα. Τα στοιχεία που υπάρχουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα δικά του λόγια μέσω στενογραφημένων συζητήσεων που είχε με σε κλειστό κύκλο μεταξύ 1941 και 1944. Σε ένα απόσπασμα λέει:

«Το ξέρεις ότι ο Φύρερ σου είναι χορτοφάγος, και δεν τρώει κρέας εξαιτίας της γενικής του στάσης απέναντι στη ζωή και της αγάπης του για τον κόσμο των ζώων; Το ξέρεις ότι ο Φύρερ είναι ένας υποδειγματικός φίλος των ζώων και ακόμα και ως καγκελάριος δεν αποχωρίστηκε τα ζώα του που του κρατούσαν συντροφιά για χρόνια; Ο Φύρερ είναι αντίθετος σε οποιασδήποτε μορφής βίας απέναντι στα ζώα και είναι αποφασισμένος να τερματίσει αυτή την πρακτική.»

Πέρα από το ότι είναι εντελώς σουρεαλιστικός ο μονόλογος («γενική στάση απέναντι στη ζωή;») πλέον υπάρχουν πολλοί που δεν πιστεύουν ότι δεν ήταν και τόσο φανατικός χορτοφάγος ή ότι δεν ήταν και ποτέ. Εκτός από τους φανατικούς χορτοφάγους, οι οποίοι τρέμουν στην ιδέα ότι η ειρηνιστική τους άποψη υιοθετήθηκε από τον πιο διάσημο μαζικό δολοφόνο των τελευταίων ετών, υπάρχουν και μαρτυρίες σύγχρονες του Hitler ότι αν μη τι άλλο, που και που έτρωγε και ένα βαυαρικό λουκάνικο.

Ένας αντίπαλος της επικρατούσας άποψης είναι ο Alan Bullock, άγγλος ιστορικός ο οποίος ισχυρίζεται ότι αποκλείεται να είχε επιτρέψει ο Hitler μαγνητοσκοπημένες δηλώσεις και ότι τα στενογραφημένα κείμενα θα πέρασαν από λογοκρισία, αφήνοντας απ’ έξω τις (επιθετικές) παρανοϊκές δηλώσεις. Η σεφ Dione Lucas, η οποία δούλευε σε ένα ξενοδοχείο του Αμβούργου, έγραψε στο βιβλίο μαγειρικής που έγραψε το 1964 «δε θέλω να σας χαλάσω την όρεξη για γεμιστό περιστέρι, αλλά αυτό ήταν ένα από τα αγαπημένα φαγητά του κυρίου Ηitler.»

Ο Robert Payne, ο οποίος έγραψε μία βιογραφία του Hitler, υποστηρίζει μία άποψη που για μένα τουλάχιστον φαίνεται πιο ταιριαστή με τα υπόλοιπα που ξέρουμε για τη ζωή του. Λέει ότι η φήμη της χορτοφαγίας εξαπλώθηκε μαζί με τις φήμες ότι απείχε εντελώς από το κάπνισμα, το αλκοόλ και τις γυναίκες. Αλλά ήταν αυτό: φήμες. Φήμες που εξαπλώθηκαν ως μέρος της προπαγάνδας η οποία ήθελε να παρουσιάσει τον Αρχηγό ως μία ασκητική προσωπικότητα, η οποία δεν ξεγελιόταν από τις επίγειες απολαύσεις, ένα είδος αγίου ή ερημίτη, που ήταν αποφασισμένος και αποκλειστικά ταγμένος στο μέλλον της Γερμανίας. Είναι πολύ πιθανό να πειραματιζόταν με τη δίαιτά του από φόβο όταν άρχισε να αρρωσταίνει, ή ως τουλάχιστον «εκκεντρικός» άνθρωπος που δεν εμπιστευόταν κανέναν και φοβόταν πολύ το θάνατο, οπότε ίσως για χρόνια να απέφευγε το κρέας- πάντως δε νομίζω (και δεν το νομίζουν πολλοί ακόμα) ότι το έκανε για ηθικούς λόγους. Επίσης όλοι συμφωνούν ότι δεν κάπνιζε, αλλά έπινε μπύρα και κρασί, ακόμα είχε μεγάλη αδυναμία στα γλυκά με κρέμες, οπότε η εικόνα του ασκητή χαλάει έτσι κι αλλιώς, κρέας ή όχι.

Λέγεται ότι το τελευταίο του γεύμα πριν αυτοκτονήσει στο μπούνκερ ήταν πέστροφα σε σάλτσα βουτύρου, το οποίο ήταν και ένα από τα αγαπημένα του πιάτα.

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ