Δείπνο στο διάστημα (μέρος 2ο)

Facebook Twitter
0

Οι αποστολές του διαστήματος σήμερα κρατάνε μέρες, το πολύ μήνες. Οι μεγαλύτερης διάρκειας αποστολές βρίσκονται σε τροχιά και όχι σε ταξίδι μακριά από τη γη. Για περίπτωση που η ομάδα δε μπορεί να επιστρέψει στη γη (πχ λόγω κακοκαιρίας), μέσα στο σκάφος υπάρχουν προμήθειες για μερικές μέρες ακόμα. Τις πρώτες μέρες το πλήρωμα είναι πολύ αναστατωμένο για να φάει, σε σημείο που πρέπει να τους το υπενθυμίσουν. Όταν όμως μπουν στη ρουτίνα της αποστολής το φαγητό γίνεται παρηγοριά και τρώνε το 100% του φαγητού που αντιστοιχεί στον καθένα.

Ο λόγος που τόσοι επιστήμονες ασχολούνται τόσο εντατικά με το φαγητό των αστροναυτών δεν είναι ότι τους απασχολεί τόσο πολύ η καλοπέρασή τους. Σίγουρα το θέμα της υγείας είναι σημαντικό αλλά ούτε αυτός είναι ο κυριότερος λόγος. Πρόκειται για διατήρηση της πνευματικής τους υγείας. Η ψυχολογία τους μετά την απομόνωση, την έλλειψη βαρύτητας και τη στενότητα χώρου φθίνει πολύ γρήγορα. Υπάρχει ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα δουλειάς ώστε να μην έχουν πολύ ώρα να αναλογιστούν τι κάνουν και που είναι, το οποίο περιλαμβάνει και συχνή άσκηση. Ακόμα η επικοινωνία με τη γη είναι πλέον μόνιμη, κάτι που τους βοηθάει πολύ να διατηρήσουν την ισορροπία τους. Αυτό που τους συνδέει όμως κυρίως με τη γη είναι το φαγητό, και ειδικά οι γεύσεις που τους θυμίζουν το φαγητό της μαμάς. Για κάποια λεπτά την ημέρα κάνουν κάτι εντελώς κανονικό, όπως να διαλέξουν τι να φάνε, να το ετοιμάσουν και να καθίσουν ως παρέα να φάνε. Αυτές οι στιγμές συσφίγγουν και τις σχέσεις της ομάδας και από εκτελεστικά όργανα γίνονται πάλι άνθρωποι με φίλους και ελεύθερο χρόνο. Η NASA θέλει τους στρατιώτες υγιείς – και οι μηχανικοί της έχουν δει το Space Odyssey 2001, όπως κι εμείς. Όλοι έχουν δικαίωμα να πάρουν μαζί τους κάτι ιδιαίτερο που θέλουν, αρκεί να μην χρειάζεται ψυγείο και οι περισσότεροι διαλέγουν γκοφρέτες, κουλουράκια και παρόμοια. Το ενδιαφέρον είναι ότι όλοι κατά την επιστροφή τους στη γη δηλώνουν ότι έπρεπε να είχαν πάρει κι άλλο φαγητό μαζί τους.

Φυσικά το ερώτημα –και η μεγάλη πρόκληση- είναι η διατροφή του ανθρώπου όταν αρχίσει τα πολύμηνα ταξίδια και μετά, όταν προσπαθήσει να εγκατασταθεί σε άλλους πλανήτες. Το σχέδιο αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί τρόπος ώστε το φαγητό των αστροναυτών να διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά για 5 χρόνια, ταυτόχρονα όμως να είναι εύγευστο και εύκολο να παρασκευαστεί, χωρίς μεγάλες απαιτήσεις σε ενέργεια. Με λίγα λόγια, η NASA βρίσκεται σε αναζήτηση νέων τεχνολογιών.

Το μονοπάτι που εξερευνά αυτή τη στιγμή είναι η αυτονομία. Είναι πολύ πιο ακριβό και δύσκολο να διατηρείς φαγητό από το να μεγαλώνεις και να καταναλώνεις φρέσκο. Επιπλέον τα φυτά μέσα στο διαστημόπλοιο θα ισορροπούν το διοξείδιο του άνθρακα.

Φυσικά δεν είναι τόσο απλό. Σε τεχνητά «οικοσυστήματα διαστημόπλοιου» η NASA μεγαλώνει ραπανάκια, μαρούλια και κρεμμύδια υδροπονικής καλλιέργειας, μέσα σε διάλυμα θρεπτικών συστατικών. Παράλληλα ελέγχει τις συνθήκες φωτισμού, θερμοκρασίας και διοξειδίου του άνθρακα. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο, καθώς ο στόχος είναι να δημιουργηθούν νέα οικοσυστήματα που αλληλοσυμπληρώνονται.

Τι μαθαίνουν τα σούπερ μάρκετ από τις διαστημικές τεχνολογίες; Κυρίως περί συντήρησης τροφίμων. Χρήσιμη τεχνολογία, αν σκεφτούμε ότι έχουμε φτάσει στο απόγειο με την κατάψυξη και τις κονσέρβες. Η τεχνολογία του διαστήματος είναι η αφυδάτωση σε συνδυασμό με την κατάψυξη: σε συνθήκες έλλειψης νερού, τα μικρόβια δε μπορούν να αναπτυχθούν. Επιπλέον η NASA λέει ότι για επιτυχημένη συντήρηση είναι απαραίτητη η καλή πρώτη ύλη. Τώρα αν βρεθεί και η άκρη με τα ραπανάκια που θα φυτρώνουν στον αέρα, θα πλησιάσουμε κι άλλο στα απολύτως φρέσκα λαχανικά. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι κύβοι της δεκαετίας του ’60 είναι εντελώς passé. Τις ελάχιστες φορές που τόλμησαν να εμφανιστούν στις σύγχρονες αποστολές, γύρισαν στη γη ανέγγιχτοι.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ