Αρχαίες συνταγές

Facebook Twitter
0

Ο πιο διάσημος φαραώ είναι ο Τουταγχαμών, αλλά για μένα ο πιο ροκ είναι ο Ακενατόν.

Ηγεμόνες που ξέφυγαν πολύ από τα συνηθισμένα όρια υπάρχουν πολλοί αλλά αυτός λόγω μεγάλης δύναμης, την οποία κληρονόμησε, κατάφερε να κάνει τα αδύνατα δυνατά- τουλάχιστον για λίγα χρόνια.

Δεν είμαι αρχαιολόγος –ούτε καν πλησιάζω- αλλά μου αρέσει να διαβάζω για την καθημερινότητα αρχαίων εποχών, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι για τα καθαρά ιστορικά στοιχεία. Η ιστορία του Ακενατόν μου φαίνεται ότι θα έπρεπε να γίνει ταινία.

Ίσως ήταν ο πατέρας του Τουταγχαμών (αλλά δεν είναι σίγουρο). Ίσως να είχε ασθενική φύση και παράξενη όψη (κι αυτό δεν είναι σίγουρο). Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι μόλις έγινε Φαραώ κήρυξε ως κύριο θεό τον Aτόν υποβιβάζοντας όλους τους άλλους θεούς. Αυτό έφερε αντιδράσεις, Γι’ απάντηση, μετέφερε την πρωτεύουσα από τις Θήβες σε άλλη περιοχή και τη νέα πόλη την αφιέρωσε στον πρώτο και καλύτερο θεό, εγκαινιάζοντας βίαια έναν νέου είδους μονοθεϊσμό που φυσικά ξεσήκωσε αντιδράσεις.

Το περιέγραψα με μία μόνο πρόταση- όμως πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο που μου φαίνεται ασύλληπτο. Είναι σα να αποφασίζει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας να μεταφέρει το Παρίσι σε μία ερημιά. Ή σα να μεταφέρεται η Αθήνα στον Έβρο. Με τα μέσα που έχουμε, πόσες δεκάδες χρόνια θα μας έπαιρνε αυτό; Θα ολοκληρωνόταν ποτέ;

Το σχέδιό του έφτασε κοντά στην ολοκλήρωση μεν αλλά ο Ακενατόν πέθανε τον 7ο χρόνο της βασιλείας του. Η πόλη που έχτισε εγκαταλείφθηκε και καταστράφηκε. Αυτό θα πει χάσιμο εργατοωρών.

Η συγκεκριμένη ιστορία είναι κάπως τραβηγμένη. Κατά τ’ άλλά η ζωή στην αρχαία Αίγυπτο δε φαίνεται να έχει μεγάλη διαφορά από τώρα: η καθημερινότητα γυρνούσε γύρω από την οικογένεια, τα παιδιά αντιμετωπίζονταν ως ευλογία, η θρησκεία όριζε τις ζωές όλων. Το εντυπωσιακό των αρχαίων χρόνων είναι η θέση της γυναίκας: ενώ οι άντρες μπορούσαν να παντρευτούν πολλές και οι γυναίκες είχαν την ευθύνη του σπιτιού και της ανατροφής των παιδιών, είχαν ταυτόχρονα δικαίωμα στην ιδιοκτησία, μπορούσαν να αποφασίσουν για τον εαυτό τους, να εμφανιστούν σε δικαστήριο και να πάρουν επαγγελματικές αποφάσεις.

Η βασική ασχολία του πληθυσμού ήταν η γεωργία. Σε ένα τόπο ξηρό αυτό σήμαινε καταδίκη σε φτωχή ζωή. Πηγή όλης της ζωής ήταν ο Νείλος που δημιουργούσε εύφορο έδαφος αλλά φυσικά δεν έφτανε για όλους, ούτε ήταν όλοι ίδιοι.

Το κρέας ήταν σπάνιο και ακριβό, αποκλειστικό προνόμιο των πολύ πλούσιων οπότε η δίαιτα ήταν κυρίως χορτοφαγική. Για πηγή πρωτεΐνης υπήρχαν τα φασόλια, φακές, ρεβίθια. Ο γενικός πληθυσμός τρεφόταν κυρίως με ψωμί, κρεμμύδι και μπύρα. Το ψωμί όμως υπήρχε σε 30 διαφορετικές μορφές: η επίπεδη μορφή λεγόταν pita, ενώ άλλες μορφές ήταν σε σχήματα ζώων.

Τα λαχανικά που συμπλήρωναν το ψωμί εφόσον φύτρωναν στον κήπο του κάθε σπιτιού ήταν κυρίως, σκόρδα που είχαν θεραπευτικές ιδιότητες και ήταν ιερά, ένα είδος μαρουλιού, σέλερι, πράσα, ένα είδος αγγουριού και πεπόνια.

Το βασικό ποτό ήταν η μπύρα που καταναλωνόταν από όλες της ηλικίες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και έπρεπε να καταναλωθεί άμεσα γιατί ήταν φρέσκια-κατά πάσα πιθανότητα την έφτιαχναν καθημερινά.

Από τον Ηρόδοτο ξέρουμε τα εξής και μάλλον αναφέρεται στις ανώτατες τάξεις: "Ορτύκια, πάπιες και τα μικρότερα πουλιά τρωγόταν αλατισμένα και ωμά, όλα τα υπόλοιπα πουλιά και τα ψάρια εκτός από αυτά που είναι ιερά στους Αιγύπτιους τρωγόταν ψητά ή βραστά. Το γουρούνι θεωρείται από τους Αιγύπτιους απεχθές και αν κάποιος κατά λάθος το ακουμπήσει περνώντας, μπαίνει στο ποτάμι ολόκληρος μαζί με τα ρούχα του."

Συνταγές της αρχαίας Αιγύπτου δεν έχουν μείνει ως σήμερα, αφού δεν είχαν λόγο να τις γράψουν. Οι σύγχρονοι Αιγύπτιοι όμως συνεχίζουν να καταναλώνουν τις τροφές που είναι γνωστές από την αρχαιότητα, άρα είναι πολύ πιθανό οι απλές συνταγές να έχουν διατηρηθεί από τότε. Κάποιες είναι σίγουρα πολύ παλιές γιατί έχουν βρεθεί γραμμένες σε αγγεία μεταγενέστερων εποχών. Αν θέλετε να φτιάξετε αρχαίο Αιγυπτιακό δείπνο στους φίλους σας, να τι θα μπορούσατε να κάνετε, προσφέροντας παράλληλα ελαφριά μπύρα:

Aρχαίες συνταγές

  • 700γρ φάβα, 2-4 σκελίδες σκόρδο

Μουλιάστε τη φάβα για 12 ώρες, βάλτε τη σε κατσαρόλα, σκεπάστε της με νερό μέχρι να βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Στραγγίξτε και προσθέστε αλάτι και λιωμένο σκόρδο.

 

  • 225γρ ρεβίδια
  • 2 κουταλιές ξίδι από κρασί
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 5 κουταλιές σησαμέλαιο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Βράστε και λιώστε τα ρεβίθια, προσθέστε χυμό λεμόνι, το λιωμένο σκόρδο και σησαμέλαιο ώστε να σχηματιστεί μία ενιαία πάστα. Πρόκειται για το χούμους που τρωγόταν μάλλον ακριβώς έτσι χιλιάδες χρόνια πριν.

 

Βάλτε στο μπλέντερ 200γρ φρέσκους χουρμάδες με λίγο νερό. Προσθέστε κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια. Σχηματίστε σφαίρες με το μίγμα, καλύψτε τις με μέλι και μετά με αμύγδαλα σε σκόνη.

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ