Στο τραγούδι «Team» η Lorde λέει ότι ζούμε σε πόλεις όπου είμαστε αόρατοι, δεν μας θεωρούν σημαντικούς, αλλά αυτό είναι εντάξει, γιατί έχουμε ο ένας τον άλλον. Μιλάει για το αίσθημα του ανήκειν, της κοινότητας, που νιώθουν άνθρωποι στην ίδια φάση με σένα, με το ίδιο χιούμορ, για τη δημιουργία νέων δεσμών που αποτελούν μια ήσυχη δύναμη.
Στην Αθήνα υπάρχουν κοινότητες γεμάτες όρεξη για δημιουργία, που σε παροτρύνουν χωρίς πίεση, που σε εμπνέουν χωρίς να το επιδιώκουν και σου δίνουν τον χώρο και το θάρρος να κάνεις το επόμενο βήμα: να δοκιμάσεις, να μάθεις, να πάρεις πρωτοβουλίες. Γιατί πολλές φορές η εξέλιξη δεν ξεκινά μόνο από μέσα μας, αλλά από ένα περιβάλλον που μας επιτρέπει να ανθήσουμε.
Για εκείνες που αγαπούν την μπάλα
Έξι ομάδες συναντήθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι και έφτιαξαν το UFA Champions League, που δεν είναι απλώς μια κλασική ποδοσφαιρική εμπειρία αλλά ένα ανοιχτό και συμπεριληπτικό πρωτάθλημα από άλλο πλανήτη, που αγκαλιάζει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο γυναικών και έχει ως βασικό του στόχο την ενδυνάμωση του community γύρω από αυτό.
Στην Αθήνα υπάρχουν κοινότητες γεμάτες όρεξη για δημιουργία, που σε παροτρύνουν χωρίς πίεση, που σε εμπνέουν χωρίς να το επιδιώκουν και σου δίνουν τον χώρο και το θάρρος να κάνεις το επόμενο βήμα: να δοκιμάσεις, να μάθεις, να πάρεις πρωτοβουλίες.
Η χαρά του παιχνιδιού έφερε κοντά ομάδες γυναικών και θηλυκοτήτων που γνωρίστηκαν, έπαιξαν, κέρδισαν και έχασαν. Και κάπως έτσι, γεννήθηκε κάτι μεγαλύτερο από το ίδιο το παιχνίδι: μια «ομπρέλα» δράσεων, στο πλαίσιο της οποίας τα κορίτσια διοργάνωσαν δύο ακόμα μονοήμερα events.
Σε αυτά, το UFA Champions League κάλεσε όλες τις θηλυκότητες που αγαπούν το ποδόσφαιρο, αλλά δεν είχαν ομάδα να δημιουργήσουν τη δική τους. Έτσι έμαθαν πώς στήνεται και οργανώνεται μια ομάδα από το μηδέν. Το αποτέλεσμα; Ήδη έχουν δημιουργηθεί δύο νέες ομάδες. Έτσι, στο φετινό πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει τέλη Απριλίου θα συμμετάσχουν συνολικά εννέα.
Instagram: @ufa_championsleague
Για εκείνες που κάνουν skate
Ποιος θα περίμενε ότι κάποια στιγμή οι λέξεις «skateboard» και «sisterhood» θα έμπαιναν δίπλα δίπλα στην ίδια πρόταση; Αν πατούσαμε fast forward στην ιστορία του skate, θα πήγαινε κάπως έτσι: το 1950, οι σέρφερ στην Αμερική, όταν δεν έχει κύμα, μεταφέρουν την αίσθηση του surf στην άσφαλτο. Το 1960, η άνθηση της οικονομίας των ΗΠΑ φέρνει μαζική παραγωγή παιχνιδιών, ανάμεσά τους και το skate που γρήγορα γίνεται παγκόσμιο φαινόμενο. Σε αυτή την ιστορία, βέβαια, η λέξη «sisterhood» αργεί να εμφανιστεί. Όχι γιατί το skate «δεν είναι για γυναίκες» αλλά γιατί για χρόνια έλειπαν η εκπροσώπηση και ο ασφαλής χώρος για να εμπνευστείς, να δοκιμάσεις, να πέσεις και να ξανασηκωθείς χωρίς βλέμματα αμφισβήτησης. Τελευταία, όμως, τα δεδομένα άλλαξαν.
Διαγωνισμοί μόνο για κοπέλες, brands και ομάδες που τα τρέχουν γυναίκες, συναντήσεις για άτομα που θέλουν να δοκιμάσουν το skate χωρίς να τα κρίνει κανείς και να δημιουργήσουν φιλίες μέσα από αυτό. Έτσι είναι τα FILIKA skate meets, τα εβδομαδιαία skate ραντεβού της Δένιας Κοπίτα που μαζεύουν κορίτσια τα οποία δένει ένα κοινό πάθος: να τσουλάνε με τη σανίδα και να κάνουν κόλπα στον αέρα. Η ομάδα δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια και σήμερα έχουν καταφέρει όχι μόνο να δημιουργήσουν ένα safe space για όποιο άτομο έρχεται στα meet-ups αλλά και να κάνουν την αθηναϊκή skate κοινότητα πιο ανοιχτή και συμπεριληπτική. Πριν από λίγους μήνες γιόρτασαν τα τέταρτα γενέθλιά τους με το μεγαλύτερο skate event για κοπέλες που έχει διοργανωθεί ποτέ στην Ελλάδα. Αυτό κι αν είναι sisterhood.
Instagram: @filikaskate
Για εκείνες που θέλουν να εξερευνούν
Τα outdoor αθλήματα προσφέρουν επαφή με τη φύση και βαθιά αίσθηση ελευθερίας. Ωστόσο, πρόκειται για δραστηριότητες που απαιτούν σωστή οργάνωση, κατάλληλη εκπαίδευση και την παρουσία πιστοποιημένων εκπαιδευτών ή συνοδών, ώστε να κατοχυρώνεται η ασφάλεια όλων των συμμετεχουσών. Η δημιουργός περιεχομένου Έλενα Ρεϊζίδου έφτιαξε τις Νύμφες με σκοπό να εντάξει περισσότερες γυναίκες στον κόσμο των outdoor αθλημάτων, προσφέροντας έναν ασφαλή και υποστηρικτικό χώρο, όπου μπορούν να δοκιμάζουν δραστηριότητες που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και καθοδήγηση, χωρίς πίεση, βιασύνη ή άγχος γύρω από τη διαδικασία ή τις επιδόσεις τους.
Μέσα από τις δράσεις, οι γυναίκες αποκτούν μια πρώτη επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερα outdoor αθλήματα και παράλληλα αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη, αλληλεπιδρώντας, στηρίζοντας η μία την άλλη και απολαμβάνοντας τη φύση και την περιπέτεια. Οι Νύμφες απευθύνονται τόσο σε αρχάριες όσο και σε πιο έμπειρες στον χώρο του outdoor γυναίκες, καθώς οι εξορμήσεις έχουν κλιμακούμενη δυσκολία, σέβονται τις δυνατότητες, τα όρια και τον ρυθμό κάθε συμμετέχουσας. Οι δραστηριότητες διοργανώνονται σε συνεργασία με το Nomads Path, ένα πιστοποιημένο ταξιδιωτικό πρακτορείο υπαίθριων δραστηριοτήτων.
Instagram: @nymphes.outdoors
Για εκείνες που δημιουργούν νέες φιλίες
Η FMIC (For My Inner Child) είναι μια γυναικεία αδελφότητα-κοινότητα που δημιουργήθηκε για να ενώσει γυναίκες και να θεραπεύσει με τον πιο γλυκό τρόπο τη γυναικεία μοναξιά. Απευθύνεται σε όσες έχουν φίλες και νιώθουν ότι δεν τους γεμίζει η σχέση μαζί τους, σε όσες έχασαν τις παρέες τους, μπήκαν σε άλλη φάση ζωής ή απλώς θέλουν να γνωρίσουν νέα άτομα με κοινά ενδιαφέροντα. Η FMIC χτίστηκε πάνω σε μια βασική ιδέα: οι γυναίκες δεν είναι απειλή η μία για την άλλη.
Εδώ δεν χωράει ζήλια, ανταγωνισμός ή κλίκες. Υπάρχει μόνο υποστήριξη, αποδοχή και κοινότητα, δραστηριότητες που μας έλειψαν, που δεν ζήσαμε όπως θα θέλαμε ή που πάντα λέγαμε ότι θα κάνουμε «κάποια μέρα». Οι εκδηλώσεις τους χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: δημιουργικότητα, υγεία-ευεξία, εθελοντισμός, ψυχολογία. Μπορείς να κάνεις pilates, εκδρομές, περιπάτους και διάφορες δραστηριότητες που ενισχύουν το bonding. Σήμερα έχει πάνω από 7.000 ενεργά μέλη.
Instagram: @formy.innerchild
Για εκείνες που αγαπούν το σινεμά
Αν εργάζεστε επαγγελματικά στον κινηματογράφο, υπάρχει η ομάδα Girls in Film Greece (παράρτημα της βρετανικής Girls in Film) που διοργανώνει προβολές, masterclasses και διάφορες δράσεις. Η συμμετοχή ή παρακολούθηση είναι συνήθως δωρεάν και οι προβολές ανοιχτές στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για μια κοινότητα που συνδέει και στηρίζει γυναίκες, τρανς και non-binary δημιουργούς ταινιών, με στόχο τη βελτίωση της ορατότητας, της προσβασιμότητας και της ισότητας.
Λειτουργεί επίσης μια ομάδα συνομιλίας, μέσα από την οποία τα μέλη μπορούν να μοιράζονται τη δουλειά τους ή να βρουν συνεργάτες, κάνοντας επίσης προτάσεις και συστάσεις για projects. Τέλη Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί μια ειδική προβολή και εκδήλωση για να γιορταστούν τα 10 χρόνια του GIF στην Αθήνα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο Instagram της ομάδας.
Instagram: @girlsinfilm_greece
Για εκείνες που κάνουν το διάβασμα ομαδικό σπορ
Το διάβασμα, από τη φύση του, είναι μια εσωστρεφής και συχνά μοναχική διαδικασία, όμως στις λέσχες ανάγνωσης γίνεται ομαδική δραστηριότητα, κάπως ψυχοθεραπευτική. Η γυναικεία λέσχη Sorores_thelitΗΕRature club ιδρύθηκε το 2022 από τις Έλλη Μουτσοπούλου και Βάσια Κατσαούνου, αρχικά ως Read Our Voices, και στόχος της ήταν η ανάδειξη Ελληνίδων συγγραφέων.
Σήμερα τον συντονισμό έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου η Έλλη Μουτσοπούλου, η λέσχη ονομάζεται πλέον Sorores και αποτελείται από γυναίκες που διαβάζουν αποκλειστικά γυναίκες από ολόκληρο τον κόσμο. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται διαδικτυακά μέσω Discord, αλλά μελλοντικά θα πραγματοποιούνται και διά ζώσης. Συχνά στις συναντήσεις συμμετέχουν και οι ίδιες οι συγγραφείς. Η Αμάντα Μιχαλοπούλου, η Αλεξάνδρα Κ* και η Ιωάννα Μπουραζοπούλου, μεταξύ άλλων, έχουν συνομιλήσει με τις αναγνώστριες, δίνοντας τη δική τους οπτική πάνω στα έργα τους.
Instagram: @sorores_thelitHERatureclub
Για εκείνες που θέλουν περισσότερα
Το WHEN (πρώην Women On Top) είναι ένας οργανισμός που στηρίζει τη γυναικεία επαγγελματική και κοινωνική ενδυνάμωση, προωθώντας την ισότητα στην εργασία και τη δημόσια ζωή μέσα από έρευνα, δράσεις, εργαστήρια και κοινότητες. Μέσα από προγράμματα mentoring, ομαδικά σεμινάρια για άνεργες ή επιχειρηματίες, career fairs, εκδηλώσεις δικτύωσης και εργαστήρια σε μικρές πόλεις, οι γυναίκες αποκτούν εργαλεία, γνώση και θάρρος για να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στη δουλειά και τη ζωή τους.
Το WHEN Hub, το co-working space του οργανισμού, προσφέρει πρακτική υποστήριξη σε γονείς και εργαζόμενες, ενώ παρέχεται και νομική ή ψυχοκοινωνική βοήθεια σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης. Όπως λέει μια συμμετέχουσα: «Κάθε φορά που βρισκόμαστε, ψηλώνουμε κι από λίγο». Επί 14 χρόνια το WHEN δημιουργεί κοινότητες όπου οι γυναίκες στηρίζουν η μία την άλλη και συνειδητοποιούν ότι μαζί μπορούν περισσότερα, αποκτώντας θάρρος και αυτοπεποίθηση.
when.org.gr
Για εκείνες που θέλουν να τραγουδούν
Στην Κυψέλη, στο FZONE, δημιουργήθηκε μια ομάδα, ένας ασφαλής και φιλόξενος χώρος όπου όλες οι θηλυκότητες μπορούν να τραγουδήσουν. Μια φεμινιστική χορωδία που κάθε Πέμπτη δίνει χώρο σε κάθε φωνή να ακουστεί. Τραγουδάμε για να μοιραστούμε, να συνδεθούμε και να χαρούμε μαζί.
Instagram: @fzone.againstgbv
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.