Είναι πολλοί οι Φρανκενστάιν

Πόσους Φρανκενστάιν γνωρίζεις; Facebook Twitter
Ο Τζέικομπ Ελόρντι στον πρωταγωνιστικό ρόλο του «Φρανκενστάιν» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο.
0

Αυτές τις μέρες προστέθηκε στον κατάλογο του Netflix το έργο ζωής του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, η μεταφορά του εμβληματικού μυθιστορήματος της Μέρι Σέλεϊ «Φρανκενστάιν». Δικαίως τοποθετημένο στο Έβερεστ του λογοτεχνικού τρόμου αλλά και της επιστημονικής φαντασίας, το μυθιστόρημα μίλησε για την ανθρώπινη ματαιοδοξία, για τα όρια της επιστήμης, για την επίκτητη φύση του κακού και τη σημασία της ανατροφής και, βέβαια, για τη σύγκρουση του δημιουργήματος με τον δημιουργό του – στις σελίδες του εντοπίζουμε (και) μια συναρπαστική θεολογική διάσταση.

Δύο μεγάλες παρεξηγήσεις συνοδεύουν τις γνώσεις του ευρύτερου κοινού για τον μύθο του Φρανκενστάιν. Η μία είναι ότι Φρανκενστάιν ονομάζεται το «τέρας», ενώ Φρανκενστάιν είναι το όνομα του επιστήμονα. Η δεύτερη ότι η Σέλεϊ δεν κάνει λόγο για «Τέρας», αλλά για «Πλάσμα» – έχει σημασία πότε και από ποιους αποκαλείται «τέρας» στο βιβλίο. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, υπό μια έννοια, το Πλάσμα είμαστε εμείς, που τα βάζουμε με τον δημιουργό μας, τον Θεό, ο οποίος, απογοητευμένος, έστρεψε το βλέμμα αλλού και μας άφησε να πορευτούμε αβοήθητοι σ’ αυτόν τον κόσμο, αναζητώντας μάταια την αγάπη και πασχίζοντας να διαμορφώσουμε την ηθική. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, υπό μια έννοια, το Πλάσμα είμαστε εμείς, που τα βάζουμε με τον δημιουργό μας, τον Θεό, ο οποίος, απογοητευμένος, έστρεψε το βλέμμα του αλλού και μας άφησε να πορευτούμε αβοήθητοι σ’ αυτόν τον κόσμο.

Άπειρες οι ταινίες που ενέπνευσε άμεσα ή έμμεσα ο μύθος του Φρανκενστάιν, με το Πλάσμα να αριθμεί αμέτρητες κινηματογραφικές εμφανίσεις, σε κάθε πιθανή και απίθανη παραλλαγή. Κατά καιρούς έχει μονομαχήσει με τον Δράκουλα, τον Δεινόσαυρο (!) και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, έχει κάνει γκεστ εμφανίσεις σε τηλεοπτικά καρτούν, έχει αποτελέσει δημοφιλή επιλογή ως κουστούμι για το Halloween. Με αφορμή την κυκλοφορία του κατά Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο Frankenstein, ανατρέχουμε σε δέκα κινηματογραφικές εκδοχές του μέσα στις δεκαετίες, τις οποίες αξίζει να αναζητήσετε.  

Frankenstein (1910)

Η πρώτη διασκευή του μυθιστορήματος της Σέλεϊ ήρθε από τα Edison Studios και διευκρινίζει από την αρχή ότι είναι ελεύθερη – έχει και κάτι από «Τζέκιλ και Χάιντ», όπως θα διαπιστώσετε καθώς φτάνετε στο φινάλε. Τα εφέ της δημιουργίας του τέρατος παραμένουν μέχρι σήμερα αποκρουστικά και υπογραμμίζουν τη βασική αρετή της παρακολούθησης ταινιών εκείνης της περιόδου: εστιάζουμε λιγότερο στο τι γίνεται και περισσότερο στο «πώς» γίνεται, «πώς» το γύρισαν – άρα στην κατασκευή, και ως εκ τούτου η προβολή έχει (και) εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ταινία αποκατεστημένη εδώ, θα πάρει μόλις δώδεκα λεπτά από τον χρόνο σας.

Frankenstein (1931)

Ιt’s alive! 10 Φρανκενστάιν της μεγάλης οθόνης Facebook Twitter
Μπόρις Καρλόφ και Μέριλιν Χάρις

Aν και φαινομενικά η ταινία στέκεται περισσότερο στην ανάγκη οριοθέτησης της επιστήμης, στην πορεία ο Τζέιμς Γουέιλ καθιστά σαφές ότι η πατρική εγκατάλειψη και η απουσία καθοδήγησης, φροντίδας και κατανόησης είναι εκείνη που οδηγεί στις πιο βίαιες πράξεις του Πλάσματος, καθώς και ότι το πιο τρομακτικό τέρας από όλη την πινακοθήκη τεράτων της Universal μαζί είναι ο θυμωμένος όχλος. Άπειρες δημιουργίες επικαλέστηκαν τον τρόπο που σχεδιάστηκε το Πλάσμα για τις ανάγκες της ταινίας, άπειροι και οι δημιουργοί που επηρεάστηκαν από την τελευταία, από τον Βίκτορ Ερίθε του «Πνεύματος του μελισσιού» ως τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο.

Bride of Frankenstein (1935)

Ιt’s alive! 10 Φρανκενστάιν της μεγάλης οθόνης Facebook Twitter
Έλσα Λάντσεστερ και Μπόρις Καρλόφ

Το γεγονός ότι η βασική ατραξιόν εμφανίζεται μόλις για λίγα λεπτά στο τέλος δεν είναι το πιο παράδοξο στοιχείο αυτού του τολμηρού, αταξινόμητου, άπταιστου υβριδίου ειδών και υποδείγματος τονικών εναλλαγών. Οι (όχι και τόσο) συγκαλυμμένες κουίρ απολήξεις, τα διαρκή ευρήματα, η αμφιθυμία της στάσης του δημιουργού έναντι της ιδιοσυγκρασιακής φιγούρας του δόκτορος Πρετόριους, η αντι-πατριαρχική διάθεση, η επιλογή να υποδυθεί η Έλσα Λάντσεστερ τόσο τη συγγραφέα Μέρι Σέλεϊ όσο και τη «Nύφη» του τίτλου, που προσθέτει μια μεταμοντέρνα διάσταση στα δρώμενα, και πολλά ακόμα, που δεν μας παίρνει ο χώρος να αναφέρουμε, τοποθετούν το παρόν ανάμεσα στις κορυφές των απανταχού b-movies.  

The Curse of Frankenstein (1957)

Καθώς η Universal είχε ξεζουμίζει τα τέρατά της με αμέτρητες συνέχειες και crossovers και η δημοτικότητά τους είχε προσεγγίσει το ναδίρ, η βρετανική Hammer ήρθε για να τα αναστήσει, ξεκινώντας από τον μύθο του Φρανκενστάιν. Tα εύσημα αξίζει ο Τέρενς Φίσερ, ένας δημιουργός που πρόσεχε το κάδρο του μέχρι τελευταίας σπιθαμής, εισήγαγε μια χρωματική παλέτα που πολλοί μιμήθηκαν –ο Μάριο Μπάβα ήταν ένας από αυτούς, κι ας μην υπήρξε ποτέ επίσημη παραδοχή– και σύστησε το δίδυμο Κρίστοφερ Λι και Πίτερ Κάσινγκ που θα καθόριζε τον κατάλογο της εταιρείας και το σινεμά του φανταστικού γενικότερα.  

Young Frankenstein (1973)

Ιt’s alive! 10 Φρανκενστάιν της μεγάλης οθόνης Facebook Twitter
Ο Μελ Μπρουκς (αριστερά) σκηνοθέτησε τους Πίτερ Μπόιλ (δεύτερος από αριστερά), Μάρτι Φέλντμαν, Τζιν Γουάιλντερ και Τέρι Γκαρ στην κωμική ταινία «Young Frankenstein», μια παρωδία του κλασικού μυθιστορήματος της Μέρι Σέλεϊ. ©1974 Twentieth Century-Fox Film Corporation

Μια βασική διαφορά της παρωδίας του Μελ Μπρουκς από την εξέλιξη του είδους έγκειται στην κατασκευή: οποιοδήποτε κάδρο της ταινίας τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από εκείνα του Τζέιμς Γουέιλ. Κατά τα άλλα, το «Young Frankenstein» κερδίζει με το σπαθί του μια θέση στο πάνθεον της κινηματογραφικής κωμωδίας, διαθέτοντας άπειρες σκηνές ανθολογίας, όπως η συνάντηση του Πλάσματος με τον τυφλό Τζιν Χάκμαν ή η εκτέλεση του «Puttin on’ the Ritz» από τους Τζιν Γουάιλντερ και Πίτερ Μπόιλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ ο Μελ Μπρουκς δίνει στο Πλάσμα και στον δημιουργό του τη συμφιλίωση που η Μέρι Σέλεϊ τούς στέρησε.

Flesh for Frankenstein (1973)

Ιt’s alive! 10 Φρανκενστάιν της μεγάλης οθόνης Facebook Twitter
Ούντο Κίερ, Ντάλια ντι Λαζάρο και Άρνο Γιούργκινγκ

Γεννημένο εντός της καλλιτεχνικής φωλιάς του Άντι Γουόρχολ, το «Flesh for Frankenstein» του Πολ Μόρισεϊ αξιοποιεί την εξωγήινη, ηδονική, πανσεξουαλική περσόνα του Ούντο Κίερ για να εξαπολύσει ένα βλάσφημο θέαμα εξωφρενικής, γλαφυρής βίας, μια camp επίθεση στο καλό γούστο που κυκλοφόρησε σε τρισδιάστατη εκδοχή στην εποχή της, με τους ανυποψίαστους θεατές να δέχονται σπλάχνα κατακέφαλα. Προτιμάται δίχως συζήτηση το «Blood for Dracula» της επόμενης χρονιάς, ωστόσο η ταινία ενδείκνυται για κυνηγούς του καλού trash σινεμά. 

Frankenweenie (1984)

Ιt’s alive! 10 Φρανκενστάιν της μεγάλης οθόνης Facebook Twitter
Σέλι Ντιβάλ, Μπάρετ Όλιβερ, Ντάνιελ Στερν και o Σπάρκι

Η μικρού μήκους live-action απόπειρα του Τιμ Μπάρτον δίνει πολύ πιο αγαθά κίνητρα στον «επιστήμονα» – πρόκειται για ένα αγόρι που θέλει απλώς να επαναφέρει στη ζωή τον αγαπημένο του σκύλο, τον οποίο πάτησε αυτοκίνητο. Η ταινία φάνηκε πολύ παράξενη στους ιθύνοντες της Disney και οδήγησε στην απόλυση του Mπάρτον από το στούντιο. Χρόνια μετά ο σκηνοθέτης, καταξιωμένος πια, θα επέστρεφε στον «Frankenweenie» και θα τον διασκεύαζε σε ένα ωραιότατο μεγάλου μήκους stop-motion animation με εξομολογητικό χαρακτήρα, όπου εξηγείται με αρκετή δόση αυτοκριτικής γιατί κάποια μπαρτονικά κινηματογραφικά πειράματα πετυχαίνουν και άλλα όχι.

Frankenstein Unbound (1990)

Mεγάλη «επιτυχία» των πρώτων χρόνων της εγχώριας ιδιωτικής τηλεόρασης, το «Frankenstein Unbound» σηματοδότησε την επιστροφή του Ρότζερ Κόρμαν στη σκηνοθεσία μετά από απουσία ετών και έφερε ένα μικρό twist στον μύθο του Φρανκενστάιν, με επιστήμονα από το μέλλον να ταξιδεύει στο παρελθόν και να γνωρίζει τον μεγαλομανή ομόλογό του – ιδεώδης Φρανκενστάιν ο Ραούλ Τζούλια. Ίσως ο Κόρμαν να μην ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να διαχειριστεί τη μεταμοντέρνα διάσταση του εγχειρήματος και τον άμεσο, διαλεκτικό συσχετισμό παρόντος και παρελθόντος, ωστόσο η ταινία παραμένει μια αξιόλογη επιστροφή στις μέρες της δόξας του, όταν γύριζε διασκευές του Πόε και επιδείκνυε μεγαλύτερη επιμέλεια σε κάθε τομέα της κατασκευής.

Mary Shelley’s Frankenstein (1994)

Ιt’s alive! 10 Φρανκενστάιν της μεγάλης οθόνης Facebook Twitter
Ο Ρόμπερτ ντε Νίρο στον ρόλο του «Φρανκενστάιν» στην ταινία του Κένεθ Μπράνα.

Γεννημένος στον απόηχο της επιτυχίας του «Δράκουλα» του Κόπολα, που εδώ εκτέλεσε χρέη παραγωγού (και κατέληξε να διαφωνήσει με τον σκηνοθέτη του), ο κατά Κένεθ Μπράνα «Φρανκενστάιν» είναι πιο πιστός στο μυθιστόρημα από άλλες διασκευές, μα, για κάποιους αρμοστά, πέφτει θύμα της σκηνοθετικής μεγαλομανίας του σκηνοθέτη του, που εσφαλμένα καταλήφθηκε από το πνεύμα του δρος Φρανκενστάιν όχι μόνο μπροστά αλλά και πίσω από τον φακό – διάολε, χρησιμοποιεί γερανό ακόμα και για σκηνές όπου ένας χαρακτήρας απλώς πηγαίνει να ανοίξει την πόρτα του δωματίου. Ενδιαφέρουσα και κατά διαστήματα συναρπαστική αποτυχία, πάντως, με ατού της έναν (όπως πάντα) προσηλωμένο Ρόμπερτ ντε Νίρο και τις οπερετικές συνθέσεις του Πάτρικ Ντόιλ. 

Gods and Monsters (1998)

Για το τέλος αφήσαμε μια πιο ιδιαίτερη επιλογή, που αφορά τον κινηματογραφικό «Φρανκενστάιν». O Mπιλ Κόντον εγκαινιάζει την κινηματογραφική συνεργασία του με τον Ίαν ΜακΚέλεν, δίνοντας στον τελευταίο τον καλύτερο ρόλο της ζωής του, εκείνον του Τζέιμς Γουέιλ, γκέι σκηνοθέτη του «Φρανκενστάιν» και της «Νύφης του Φρανκενστάιν» που αναφέραμε παραπάνω, σε μια ταινία που καταγράφει τις τελευταίες μέρες του, εμπλουτίζει την ερμηνεία εκείνων των δημιουργιών και αναδεικνύει τον τραγικό τρόπο με τον οποίο οι «θεοί» της σκηνοθεσίας κρύβουν μέσα στις ταινίες τους τα «τέρατα» που τους βασανίζουν. Στο αξέχαστο φινάλε της υπογραμμίζει πως όλοι μας φοβόμαστε να δείξουμε το κρυμμένο «Πλάσμα» μέσα μας, μην τυχόν και γνωρίσουμε τη οργή του όχλου, και ότι τη φοβία μας αυτή μπορούν να την ξεκλειδώσουν το σινεμά και οι φίλοι. 

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Είναι σαν να κάνεις τον Δράκουλα χορτοφάγο»: Γιατί το σέξι τέρας του Φρανκενστάιν που παίζει ο Τζέικομπ Ελόρντι είναι λάθος

Οθόνες / Γιατί το σέξι τέρας του νέου «Φρανκενστάιν» είναι λάθος

Στη διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος της Μέρι Σέλεϊ από τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο πρωταγωνιστεί ο «εξωφρενικά όμορφος» Τζέικομπ Ελόρντι στον ρόλο του τέρατος – πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα μια ταινία χωρίς ειρμό. 
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μην τα πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

The Review / «Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

«Βαλκανιζατέρ», «Ευτυχία», «Φόνισσα», «Υπάρχω», «Τελευταία Κλήση». Πίσω από τα μεγαλύτερα ελληνικά blockbusters βρίσκεται ο Διονύσης Σαμιώτης. Ποιο είναι το μυστικό του που φέρνει τον κόσμο στις αίθουσες; Υπάρχει μια «σχολή Σαμιώτη»; Τι πιστεύει για τον σημερινό ελληνικό κινηματογράφο;
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο πόλεμος στο επίκεντρο του 79ου Φεστιβάλ Καννών

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Τι θα δούμε στο 79ο Φεστιβάλ Καννών

Η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτυπώσει την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, φέρνοντας στο επίκεντρο ιστορικές συρράξεις, από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο μέχρι τον Ψυχρό Πόλεμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο διάβολος φοράει Prada 2

Οθόνες / «Ο Διάβολος φοράει Prada 2»: Είδαμε την πιο αναμενόμενη ταινία της χρονιάς

Επανέρχονται οι αρχικοί συντελεστές, αλλά το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τη μόδα, και την εντύπωση που προκαλεί, στη «δολοφονία» της δημιουργικότητας και του ταλέντου σε μια εποχή συγχωνεύσεων και πολιτιστικών εκπτώσεων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν η Κέιτ συνάντησε τον Λούσιαν

Οθόνες / Όταν η Κέιτ Μος συνάντησε τον Λούσιαν Φρόιντ

Τέλη Μαΐου βγαίνει στις βρετανικές αίθουσες τo «Moss & Freud» που αποτυπώνει τη σχέση της Κέιτ Μος με τον Λούσιαν Φρόιντ: το μοντέλο εξομολογήθηκε το όνειρό του να ποζάρει στον ζωγράφο και λίγους μήνες μετά προέκυψε το «Γυμνό Γεύμα» που πωλήθηκε για 5 εκατ. ευρώ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Στο «Apex» η Σαρλίζ Θερόν συνεχίζει το ταξίδι της στην υπέρβαση

Οθόνες / Μόνο η Σαρλίζ Θερόν επιβιώνει από το «Apex»

Σε μια ταινία που περιφρονεί τη λογική και αποθεώνει την ομορφιά της, η Νοτιοαφρικανή ηθοποιός επιβεβαιώνει την προτίμησή της σε ρόλους περίπου «εξωγήινων» ηρωίδων που θέλουν να παίζουν με τους δικούς τους όρους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Απώλειες / Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Ήταν ένας από τους ελάχιστους ελληνικής καταγωγής που βραβεύτηκε με Όσκαρ. Αληθινός αρχιτέκτονας του νέου αμερικανικού σινεμά, αγαπημένος συνεργάτης του Κόπολα, conceptual καλλιτέχνης του production design ισορροπούσε πάντα ιδιοφυώς μεταξύ Τέχνης και τεχνικής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Οθόνες / «Michael»: Είδαμε την ταινία για τη ζωή του Michael Jackson

Με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα της βιογραφίας του στο Βερολίνο, είδαμε πρώτοι πώς ο σούπερ σταρ βρήκε το κουράγιο να δραπετεύσει από τον πατέρα του και θυμηθήκαμε τη συναυλία που σύστησε τη σκηνική του ιδιοφυΐα σε όλον τον πλανήτη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Οθόνες / «Μεγάλα Λάθη»: Μια σειρά που ξεκινάει άσχημα, αλλά μετά το βρίσκει

Το νέο σίριαλ του Netflix είναι φασαριόζικο, προβλέψιμο και κάπως κουραστικό. Αν όμως αντέξεις τα πρώτα επεισόδια, ανταμείβει την υπομονή σου με χιούμορ, ανατροπές και έναν Νταν Λέβι που ξέρει πώς να μετατρέπει την οικογενειακή δυσλειτουργία σε απολαυστικό χάος.
M. HULOT
ΝΑΤΑΛΙ ΜΠΑΪ, Η ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ (1949-2026)

Οθόνες / Ναταλί Μπάι: Η χαμογελαστή κυρία του γαλλικού σινεμά (1948-2026)

Έξυπνη, ενστικτώδης και αστεία, κυριάρχησε τη δεκαετία του '80 στο γαλλικό σινεμά, μετρώντας συνεργασίες με τους Τριφό, Γκοντάρ, Ταβερνιέ αλλά και 4 Σεζάρ, χωρίς ποτέ να χάσει την κοριτσίστικη καρδιά που τη διέκρινε από την αρχή της καριέρας της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η ζωή του Ρουκέλι, του Ρομά θρύλου της πυγμαχίας, γίνεται ταινία

Οθόνες / Ένας Έλληνας Ρομά ενσαρκώνει τον θρύλο της πυγμαχίας Ρουκέλι

Η ιστορία του Γιόχαν Ρουκέλι Τρόλμαν, που έχασε τον τίτλο του πρωταθλητή στη Γερμανία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της καταγωγής του, βασανίστηκε και θανατώθηκε από τους ναζί, γίνεται διεθνής παραγωγή με ηθοποιούς Ρομά.
M. HULOT
Ταινίες τρόμου: Τι έρχεται και τι πραγματικά αξίζει;

Pulp Fiction / Ταινίες τρόμου: Τι έρχεται και τι πραγματικά αξίζει;

Με αφορμή το «Backrooms», ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και ο Μάκης Παπασημακόπουλος αναλύουν τις πιο αναμενόμενες ταινίες τρόμου των επόμενων εβδομάδων, ξεχωρίζοντας εκείνες που έχουν κάτι νέο να πουν από άλλες που απλώς επαναλαμβάνουν γνωστές συνταγές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ «Το να νιώθεις αποδεκτός όταν είσαι διαφορετικός δεν είναι δεδομένο»

Στέφανος Τσιβόπουλος / «Το να νιώθεις αποδεκτός όταν είσαι διαφορετικός δεν είναι δεδομένο»

Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ο εικαστικός Στέφανος Τσιβόπουλος θίγει το πόσο δύσκολο είναι να κτίσεις μια νέα εστία και ταυτότητα όντας ξένος σε έναν τόπο μεγάλων ανισοτήτων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί οι Έλληνες δεν αγαπούν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας;

Οθόνες / Γιατί οι Έλληνες δεν αγαπούν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας;

Το ελληνικό κοινό, πέρα από μια μικρή σχετικά κοινότητα ορκισμένων φαν, ποτέ δεν τιμούσε ιδιαίτερα το είδος στις αίθουσες, σίγουρα όχι όπως το αμερικανικό. Ο Δημήτρης Κολιοδήμος και ο Αβραάμ Κάουα εξηγούν τους λόγους της περιορισμένης προσέλευσης.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
O Χριστός του Παζολίνι, μαρξιστής, σκακιστής και ακτιβιστής

Οθόνες / O Χριστός του Παζολίνι, μαρξιστής, σκακιστής και ακτιβιστής

Η ιστορία του ισπανού ερασιτέχνη ηθοποιού Ενρίκε Ιραζόκουι που στα 20 του ο Πιερ Πάολο Παζολίνι του εμπιστεύθηκε τον ρόλο του Θεανθρώπου, παρά το ότι βρισκόταν μακριά από τα ξανθογάλανα πρότυπα του δυτικού κινηματογράφου
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ