Ο ήλιος είναι πηγή ζωής, αλλά και σοβαρών απειλών για την υγεία. Από ένα απλό κοκκίνισμα του δέρματος μέχρι κακοήθειες που εξελίσσονται σιωπηλά, η υπερβολική ή απροστάτευτη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα παθήσεων. Πολλές από αυτές είναι παροδικές, άλλες όμως μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες ή και θανατηφόρες.
Ακολουθεί αναλυτικός οδηγός για όλες τις γνωστές βλάβες από τον ήλιο, με βάση τις συστάσεις δερματολόγων και οργανισμών υγείας.
Ηλιακό ερύθημα – το κλασικό "κάψιμο"

Η πιο συχνή και συνήθως αθώα παρενέργεια της έκθεσης στον ήλιο. Το δέρμα κοκκινίζει, θερμαίνεται, πονάει και πολλές φορές ξεφλουδίζει. Το έγκαυμα προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία τύπου B (UVB), η οποία καταστρέφει τα επιφανειακά κύτταρα του δέρματος. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση οδηγεί σε πρόωρη γήρανση και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Φωτοδερματίτιδα – αλλεργία στον ήλιο

Πρόκειται για υπεραντίδραση του δέρματος στην UV ακτινοβολία. Εμφανίζεται με τη μορφή εξανθημάτων, φαγούρας ή ερεθισμού και συνήθως αφορά άτομα με ευαίσθητο ή ανοσολογικά ευάλωτο δέρμα. Μπορεί να πυροδοτηθεί και από καλλυντικά ή φάρμακα (π.χ. αντιβιοτικά, διουρητικά), που αυξάνουν τη φωτοευαισθησία.
Ηλιακή κνίδωση – εξανθήματα σε λεπτά δευτερόλεπτα

Εμφανίζεται σχεδόν αμέσως μετά την έκθεση στον ήλιο, συνήθως με τη μορφή φουσκωμάτων ή εξανθημάτων, που συνοδεύονται από έντονο κνησμό. Είναι σπάνια και αφορά κυρίως νεαρά άτομα. Οι ειδικοί προτείνουν σκιά, αντηλιακό και –σε σοβαρές περιπτώσεις– αντιισταμινικά.
Ηλίαση – όταν ο εγκέφαλος “υπερθερμαίνεται”

Ηλίαση είναι η υπερθερμία του σώματος και του εγκεφάλου εξαιτίας παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο, ιδιαίτερα χωρίς καπέλο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό, θολή όραση, ζάλη, πυρετό και σε ακραίες περιπτώσεις απώλεια συνείδησης. Είναι επικίνδυνη και απαιτεί άμεση απομάκρυνση από τον ήλιο, ενυδάτωση και ιατρική παρακολούθηση.
Θερμοπληξία – το πιο σοβαρό επείγον του καλοκαιριού

Αποτελεί εξέλιξη της ηλίασης και είναι απειλητική για τη ζωή. Όταν το σώμα φτάσει ή ξεπεράσει τους 40°C, αδυνατεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, με αποτέλεσμα να απειλούνται ζωτικά όργανα. Συνοδεύεται από απώλεια προσανατολισμού, ταχυκαρδία, εφίδρωση (ή και πλήρη απουσία εφίδρωσης) και λιποθυμία. Απαιτεί επείγουσα ιατρική παρέμβαση.
Ηλιακή κεράτωση – το “καμπανάκι” του καρκίνου

Πρόκειται για προκαρκινικές βλάβες του δέρματος που εμφανίζονται κυρίως σε ηλικιωμένους και σε άτομα με ιστορικό μακροχρόνιας έκθεσης στον ήλιο. Εντοπίζονται συνήθως στο πρόσωπο, τα αυτιά ή τα χέρια, ως τραχιές, ερυθρές ή καφέ πλάκες. Αν δεν αφαιρεθούν έγκαιρα, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνωμα.
Καρκίνοι του δέρματος – οι πιο επικίνδυνες παθήσεις από τον ήλιο
•Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
Ο πιο συχνός αλλά λιγότερο επιθετικός τύπος καρκίνου του δέρματος. Εμφανίζεται ως σπυράκι, πληγή ή γυαλιστερή αλλοίωση που δεν επουλώνεται. Η πρόγνωση είναι εξαιρετική αν αφαιρεθεί νωρίς.
•Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα
Πιο σπάνιο, αλλά πιθανό να εξαπλωθεί. Εντοπίζεται σε σημεία με έντονη ηλιακή έκθεση, όπως χείλη, αυτιά και πρόσωπο.
•Κακόηθες μελάνωμα
Ο πιο επικίνδυνος καρκίνος του δέρματος. Συνήθως προκύπτει από αλλοίωση σπίλου (ελιάς), με ασύμμετρο σχήμα, ανομοιογενές χρώμα ή αυξανόμενο μέγεθος. Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας, καθώς το μελάνωμα μεταστατεύει ταχύτατα.
Φωτοευαισθησία από φάρμακα – ο κρυφός κίνδυνος
Ορισμένα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο και προκαλούν δερματίτιδες ή εγκαύματα ακόμη και με λίγα λεπτά έκθεσης. Πριν την έκθεση στον ήλιο, απαιτείται προσεκτικός έλεγχος των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται.
Πώς να προστατευτείτε
Επιλέγετε αντηλιακό ευρέος φάσματος (UVA+UVB) με SPF 30 και άνω
- Εφαρμόζετε ξανά κάθε 2 ώρες, ειδικά μετά το νερό ή τον ιδρώτα
- Αποφύγετε τον ήλιο 11:00–16:00
- Φορέστε καπέλο, γυαλιά και ελαφριά ρούχα
- Ελέγχετε τακτικά το δέρμα σας για νέες ή μεταβαλλόμενες αλλοιώσεις
Η γνώση είναι η καλύτερη ασπίδα απέναντι στον ήλιο. Με σωστή πρόληψη και προσοχή, μπορούμε να απολαύσουμε το φως του με ασφάλεια.