Η δημοσιογραφία των εκβιασμών 

Η δημοσιογραφία των εκβιασμών  Facebook Twitter
Κανένας εκβιαστής δεν αφήνει εύκολα ίχνη, αποδείξεις και ντοκουμέντα, εκτός και αν κάνει ένα μοιραίο λάθος. Φωτ.: Getty Image/Ideal Image
0


Η ΒΟΥΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
 Ζέττα Μακρή κατήγγειλε ότι ένας δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης Μέσων την εκβίαζε προκειμένου να μη γράφει/αναφέρει επικριτικά σχόλια εναντίον της από τα μέσα ενημέρωσης στα οποία εργάζεται ή έχει στην ιδιοκτησία του. Η κ. Μακρή ανέφερε τον εκβιασμό στην αστυνομία, η αστυνομία προσημείωσε 5.000 ευρώ τα οποία έδωσε η βουλευτής στον δημοσιογράφο, και λίγο μετά την παράδοση των χρημάτων εκείνος συνελήφθη. Αρχικά, όπως κατήγγειλε η κ. Μακρή, της είχε ζητήσει 15.000 ευρώ, τελικά δέχθηκε 10.000 ευρώ και σε δόσεις. Ο δημοσιογράφος οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη και σίγουρα έχει μεγάλο δικαστικό δρόμο μπροστά του. Μια αξιοσημείωτη λεπτομέρεια: ο δημοσιογράφος είναι ένας από τους βραβευμένους του χώρου, τον περασμένο Απρίλιο τιμήθηκε από την υπηρεσία Silver Alert της οργάνωσης Γραμμή Ζωής για «την αφοσίωσή του στους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και το ήθος του»! Σίγουρα ο σουρεαλισμός περισσεύει στη χώρα. 

Δεν γνωρίζω αν είναι αθώος ή ένοχος, θα αποδειχτεί αυτό δικαστικά, αυτό που γνωρίζω είναι ότι όσοι δημοσιογράφοι κινούνται στη σχετικά μικρή κοινωνία του Βόλου –από όπου και η καταγωγή του συγκεκριμένου δημοσιογράφου− δεν εντυπωσιάστηκαν από αυτή την ιστορία, γνώριζαν και, από ό,τι έλεγαν, δεν τους προκάλεσε καμία έκπληξη η εξέλιξή της. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν κανένας στοιχειωδώς υποψιασμένος δημοσιογράφος σε όλη τη χώρα δεν έπεσε από τα σύννεφα, για να επικαλεστούμε τη γνωστή φράση-κλισέ. Σχεδόν όλοι γνωρίζουν, για την ακρίβεια όλοι γνωρίζουμε, ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι οι οποίοι επιδιώκουν τον παράνομο πλουτισμό με διαφόρου τύπου εκβιασμούς. Είναι ένα «κοινό μυστικό», το οποίο παραμένει μυστικό για τους παροικούντες τη δημοσιογραφική Ιερουσαλήμ εκτός των άλλων και επειδή είναι δύσκολο να αποδειχτεί. Κανένας εκβιαστής δεν αφήνει εύκολα ίχνη, αποδείξεις και ντοκουμέντα, εκτός και αν κάνει ένα μοιραίο λάθος.

Υπάρχουν δημοσιογράφοι-εκβιαστές που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «ψιλικατζήδες», με την έννοια ότι τα προϊόντα των εκβιασμών τους είναι μικρά σχετικά ποσά, αλλά υπάρχουν και αυτοί που έχουν πολύ μεγαλύτερες οικονομικές φιλοδοξίες και συνήθως τα καταφέρνουν, αποκτώντας τεράστιες περιουσίες.

Το συγκεκριμένο συμβάν, ανεξάρτητα από την πορεία που θα έχει, αναδεικνύει μια δυσώδη πλευρά της δημοσιογραφίας, η οποία είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία της, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Στο βιβλίο «Χρήμα» ο Εμίλ Ζολά περιγράφει κάποιες ιστορίες με δημοσιογράφους της εποχής οι οποίοι συναλλάσσονται οικονομικά με τραπεζίτες, χρηματιστές και πολιτικούς, από τους οποίους ζητάνε χρήματα για να μην αποκαλύψουν στοιχεία εναντίον τους ή για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Όλα αυτά συμβαίνουν το ιδιαίτερα μακρινό 1891! 

Τέτοιου είδους φαινόμενα δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από τη δική μας χώρα, παρότι είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που αποκαλύπτονται οι δημοσιογράφοι οι οποίοι λειτουργούν με αυτό τον τρόπο. Πώς, άλλωστε, να αποδειχτεί ότι ένας πρωτοσέλιδος τίτλος που απειλεί συγκεκριμένο πρόσωπο με αποκαλύψεις αποτελεί μέσο εκβιασμού και απειλή προς αυτόν στον οποίο απευθύνεται; Πώς να καταλάβεις ότι ένα υμνητικό σχόλιο για έναν πολιτικό ή έναν επιχειρηματία κρύβει σκοπιμότητες τέτοιου είδους; Όταν μάλιστα ο εκβιαζόμενος υποκύπτει και οι σχετικές απειλές εξαφανίζονται και δεν έχουν καμία συνέχεια οι όποιες αποκαλύψεις; Μπορεί ακόμα να συμβεί το εξής: ένας δημοσιογράφος να φύγει από τη ζωή και να εκπλαγούμε από το μέγεθος της περιουσίας που είχε αποκτήσει κάνοντας αυτήν τη δουλειά, αλλά να είναι σχεδόν αδύνατον να αποδείξουμε ότι αυτό οφείλεται σε εκβιασμούς που έκανε. Κι ας το θεωρούμε δεδομένο. 

Υπάρχουν δημοσιογράφοι-εκβιαστές που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «ψιλικατζήδες», με την έννοια ότι τα προϊόντα των εκβιασμών τους είναι μικρά σχετικά ποσά, αλλά υπάρχουν και αυτοί που έχουν πολύ μεγαλύτερες οικονομικές φιλοδοξίες και συνήθως τα καταφέρνουν, αποκτώντας τεράστιες περιουσίες. Μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις εκβιαστών δημοσιογράφων που αποκαλύφθηκαν και καταδικάστηκαν αμετάκλητα είναι αυτή του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου, ιδιοκτήτη εφημερίδων και τηλεοπτικού σταθμού, ο οποίος εκβίαζε οικονομικά ισχυρούς παράγοντες της χώρας. Το 2016 σχηματίστηκε μια μεγάλη δικογραφία με ονόματα δημοσιογράφων που κατείχαν ειδησεογραφικές ιστοσελίδες οι οποίοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εκβίαζαν πολιτικούς −και όχι μόνο− για να τους καλύπτουν, να παίρνουν κρατική διαφήμιση κ.ο.κ. Δεν μάθαμε ποτέ ποια ήταν η δικαστική τύχη τους, όπως συμβαίνει συνήθως. 

Αν το πρόβλημα είχε λύση, αυτή θα έπρεπε να αναζητηθεί στον ίδιο τον κλάδο των δημοσιογράφων. Οι ίδιοι οφείλουν να καταγγέλλουν και να αποκαλύπτουν τέτοια φαινόμενα, οι ίδιες οι δημοσιογραφικές ενώσεις να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, για την προστασία του ίδιου του επαγγέλματος. Σε μια ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας διευκρίνισε ότι ο καταγγελλόμενος για εκβιασμό δεν είναι μέλος της∙ ενδιαφέρον, αλλά δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Θα μπορούσε και να είναι και μέλος της. Προτάσεις και πρωτοβουλίες για περιορισμό του φαινομένου χρειάζονται… 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Πήραν τη θάλασσα στα χέρια τους, πριν να είναι πολύ αργά και την χάσουν. Το «Αμοργόραμα» δεν είναι απλώς μια ιδέα, αλλά στοίχημα ζωής – και πρότυπο για την αλιεία όλης της χώρας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Ρεπορτάζ / Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Είκοσι τρένα που εκτελούν δρομολόγια στην μπλε και την κόκκινη γραμμή δεν έχουν κλιματισμό, ενώ το air condition στους παλιούς συρμούς της πράσινης γραμμής θυμίζει λοταρία: ποτέ δεν ξέρεις αν θα πετύχεις δροσιά ή ζέστη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Dr. Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι ένα μέλλον όπου τη ζωή των παιδιών μας δεν θα την ορίζει το γεγονός ότι υποφέρουν αλλά ότι ευημερούν»

Οπτική Γωνία / Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι έναν ουρανό χωρίς πυραύλους και drones»

Η διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Παλαιστινιακής Γης και καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού μιλά στη LiFO για την αποτυχία του διεθνούς δικαίου και το «sumud» ως καθημερινή εξέγερση απέναντι στην εξόντωση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ