Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική Facebook Twitter
Η «Αναγέννηση» είναι γεμάτη με σεκάνς που σχεδιάστηκαν για να κρατήσουν τον θεατή στην άκρη του καθίσματος. Φωτ.: Jasin Boland / Universal Pictures
0


Η «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
 ΑΡΧΙΖΕΙ με τη meta παρατήρηση πως πέντε χρόνια μετά τα τελευταία γεγονότα ο κόσμος βαρέθηκε τη φάση και δεν πληρώνει κανείς για να δει τα απολιθώματα ή ακόμη και τα ζωντανά δείγματα που όλο και κάπου περιφέρονται: η αλήθεια είναι πως το ενδιαφέρον ξεθώριασε και οι παραγωγοί του Jurassic World είναι οι πρώτοι που το αντιλήφθηκαν, γι’ αυτό και ανέτρεξαν στην πηγή για σημάδια ζωής σε ένα είδος, κινηματογραφικό αλλά και επιστημονικό, που έχει υποκατασταθεί από άλλα. Ο Γκάρεθ Έντουαρντς, που ανέστησε τον «Γκοτζίλα», επιστρατεύθηκε ως alter ego του Σπίλμπεργκ για να προσδώσει σφρίγος στην περιπέτεια, και ο original «μεταφραστής» του μυθιστορήματος του Μάικλ Κράιτον, ο Ντέιβιντ Κεπ, ως σεναριακός βηματοδότης στο πρώτο μέρος της νέας τριλογίας που κυρίως παραπέμπει στο ύφος της κολοσσιαίας επιτυχίας του 1993, με κάποια στοιχεία από τη δεύτερη συνέχεια – που ο Κεπ δεν είχε υπογράψει, αλλά είχε συμβάλει στο πλαίσιο του στόρι της. Αν μη τι άλλο, το «Jurassic World: Αναγέννηση» ξαναφορτώνει τα συστατικά που το έκαναν αγαπητό (υπάρχει μια σκηνή που ο nerd επιστήμονας της αποστολής συγκινείται βαθιά, παρατηρώντας και ακουμπώντας για πρώτη φορά θεόρατους βραχιόσαυρους σε ένα ερωτικό pas de deux, και είναι σαν να μεταφερόμαστε στην περίφημη σκηνή του πρώτου «Jurassic Park», όταν άνοιξε η κάμερα και είδαμε επιτέλους τη μαγική κοιλάδα με τα πλάσματα του μακρινού παρελθόντος να την κατακλύζουν, συνοδευόμενα από τα εκστατικά πνευστά του Τζον Γουίλιαμς).

Άλλωστε, αν έχεις δει τις περισσότερες από τις προηγούμενες ταινίες του franchise, είναι απλά μαθηματικά να καταλάβεις πότε θα χτυπήσει ο πιο φονικός από το ασκέρι των δεινόσαυρων και ποιος από την ανθρώπινη αλυσίδα που έχει εκτεθεί στο στόμα των λύκων θα επιζήσει – και γιατί.

Ο Τζόναθαν Μπέιλι είναι ο εν λόγω χρήσιμος παλαιοντολόγος, ο δόκτωρ Χένρι Λούμις, που στην απέλπιδα προσπάθειά του να συγκεντρώσει τη διασπασμένη προσοχή του κόσμου στα ζώα που περιφέρονται σαν τις άδικες κατάρες στην αφιλόξενη γη δέχεται με τα χίλια ζόρια να συμμετέχει στην αποστολή μιας εταιρείας εξαιρετικά γενναιόδωρης, καθώς φέρεται να ψάχνει μια πανάκριβη θεραπεία για τις καρδιακές νόσους που μόνο τα μεγαλύτερα σε μέγεθος από αυτά μπορούν να προσφέρουν. Και επειδή ο τρόπος εξαγωγής του αιματολογικού δείγματος στη φιλική προς τους δεινοσαύρους βιόσφαιρα του Ισημερινού θα γίνει εκ των πραγμάτων από ριψοκίνδυνους μισθοφόρους, η ελαστικής βιοηθικής Ζόρα (Τζοχάνσον) και ο παντός καιρού Κινκέιντ (Άλι) αναλαμβάνουν την ασφάλεια και την εκτέλεση με αρχηγό τον αντιπρόσωπο της φαρμακευτικής, τον σκιώδη κύριο Κρεμπς (ο Ρούπερτ Φρεντ, πάντα με υπολείμματα βρετανικής προφοράς κάτω από κάθε αμερικανικό ρόλο που αναλαμβάνει). Στο ταξίδι στο εξωτικό και θερμό Σουρινάμ μπλέκει από ατύχημα ένας πατέρας με τις δυο κόρες του και τον φίλο της μεγαλύτερης από αυτές, που μετά βίας γλίτωσαν από τα δόντια ενός προϊστορικού θαλάσσιου τέρατος, σε μια παρατεταμένη, ψυχαγωγική καταδίωξη-φόρο τιμής στα «Σαγόνια του Καρχαρία» – για να μην ξεχνάμε ποιο είναι το επίτιμο αφεντικό της σειράς.

Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική Facebook Twitter
Ο Τζόναθαν Μπέιλι και η Σκάρλετ Γιοχανσον σε σκηνή της ταινίας. Φωτ.: Jasin Boland / Universal Pictures

Αυτό είναι ένα από τα τρία είδη που ψάχνει η ετερόκλητη ομάδα καθ’ οδόν προς ένα κατάφυτο νησί, παρεμφερές της Isla Nublar, μαζί με ένα πτηνό που φυσικά και τσαντίζεται αν του πειράξεις τα αυγά του, κι ένα ερπετό που είναι μάλλον εύκολη περίπτωση γιατί είναι φυτοφάγο και αδιάφορο προς την ανθρώπινη κακία. Το πρόβλημα έρχεται με τους μεταλλαγμένους μόνιμους κατοίκους του ερειπωμένου τόπου, προϊόντα εργαστηριακών πειραμάτων που πήγαν εντελώς λάθος, με αποτέλεσμα οποιοδήποτε ταξίδι να απαγορεύεται ρητά στην περιοχή – η δικαιολογία της κρουαζιέρας αναψυχής μιας οικογένειας με μικρό παιδί φαντάζει προσχηματική, αλλά η παρουσία τους ενισχύει το theme park thrill που διατρέχει την ταινία.

Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική Facebook Twitter
Από αριστερά: Ρούπερτ Φρεντ, Μαχερσάλα Αλί και Μπεχίρ Σιλβέν στο κατάφυτο νησί της ταινίας. Φωτ.: Jasin Boland / Universal Pictures

Η «Αναγέννηση» είναι γεμάτη με σεκάνς που σχεδιάστηκαν για να κρατήσουν τον θεατή στην άκρη του καθίσματος, κι ενώ ο Έντουαρντς δεν διαθέτει την ιδιαίτερη αιχμή του Σπίλμπεργκ, όπως χτύπησε κόκκινο στον «Χαμένο Κόσμο» (κανείς, ούτε καν ο Κάμερον δεν έχει αυτό το κοφτερό σκηνοθετικό χρωμόσωμα), καταφέρνει να ράψει πολλές ταινίες μαζί σε ένα αποτέλεσμα που διακόπτει τη δράση με σύντομο χιούμορ και τις απαραίτητες ατάκες ανασύνταξης μπροστά στον θανάσιμο κίνδυνο. Άλλωστε, αν έχεις δει τις περισσότερες από τις προηγούμενες ταινίες του franchise, είναι απλά μαθηματικά να καταλάβεις πότε θα χτυπήσει ο πιο φονικός από το ασκέρι των δεινόσαυρων και ποιος από την ανθρώπινη αλυσίδα που έχει εκτεθεί στο στόμα των λύκων θα επιζήσει – και γιατί. Ο Αλεξάντρ Ντεσπλά υπογραμμίζει και γεμίζει μουσικά την ταινία με κλασικίζον γούστο και σεβασμό στο πρωτότυπο ηχητικό DNA και, με δεδομένα όλα τα υλικά, από τις εικόνες και τα οπτικά εφέ μέχρι την υφή του κάστινγκ και το δίλημμα της συνείδησης έναντι του θεάματος, η «Αναγέννηση» παραμένει διασκεδαστική από την αρχή μέχρι το τέλος, ένα ανακουφιστικό πισωγύρισμα με τέμπο και κλιμακώσεις που, παρεμπιπτόντως, ο Σπίλμπεργκ είδε πρώτος και ενέκρινε μετ’ επιτάσεως.

JURASSIC WORLD: ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ (JURASSIC WORLD REBIRTH)

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

The Review / Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

O Χρήστος Παρίδης συζητά με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την τελευταία ταινία του Τεξανού δημιουργού. Πρόκειται, τελικά, για μια αντικαπιταλιστική αλληγορία της εποχής μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Army of Lovers», όπως «Στρατός Εραστών»

Οθόνες / «Army of Lovers»: Μια ταινία για τα ζευγάρια εραστών του Ιερού Λόχου

Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος εξηγεί πώς αποφάσισε να θίξει ένα θέμα που για αιώνες θεωρείται ταμπού: τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ αντρών στην Αρχαία Ελλάδα, ακόμη και στο πεδίο της μάχης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tsoula Festival

Μουσική / Tsoula Festival: Το πιο φρέσκο νησιώτικο φεστιβάλ στήνεται στην Αστυπάλαια

Με όνομα εμπνευσμένο από το παραδοσιακό φυλαχτό του νησιού, το φεστιβάλ που οραματίστηκαν τρεις δημοσιογράφοι στρέφει τα βλέμματα στην «πεταλούδα του Αιγαίου» – και έχουμε αποκλειστικά το πλήρες πρόγραμμά του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τζόυς Ευείδη

Οι Αθηναίοι / Τζόυς Ευείδη: «Φαίνομαι πολύ κουλ; Μπα, ρόλος είναι»

Αν της είχαν κάνει στο θέατρο όσες επαγγελματικές προτάσεις είχε ως σερβιτόρα, θα ήταν η Βουγιουκλάκη – όπως λέει. Κι αν και συχνά αυτολογοκρίνεται, δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Είναι μια αγαπητή κωμική ηθοποιός, που κάποτε ήθελε να παίξει δραματικούς ρόλους. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Sonny boy: Ο Αλ Πατσίνο με τα δικά του λόγια

Pulp Fiction / Sonny boy: Ο Αλ Πατσίνο με τα δικά του λόγια

Mε αφορμή την βιογραφία του που μόλις κυκλοφόρησε στα Ελληνικά, ανατρέχουμε στη ζωή και την καριέρα του κορυφαίου σταρ, που προσπάθησε πολύ να αποφύγει τη διασημότητα, αλλά, ευτυχώς για εμάς, απέτυχε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ