ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

The Bear: Eίδαμε (τρώγοντας) το πρώτο επεισόδιο του 4ου κύκλου

The Bear: Eίδαμε (τρώγοντας) το πρώτο επεισόδιο του 4ου κύκλου Facebook Twitter
Ο Κάρμι του Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ εξακολουθεί να ψάχνεται υπαρξιακά, αλλά έχει ένα βουνό να ανεβεί και τα προβλήματά του είναι πλέον απτά.
0

ΣΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ του δεύτερου κύκλου του «The Bear», το Honeydew που σκηνοθέτησε ο Ράμι Γιούσεφ, ο ευγενικός και ψυχοπονιάρης Μάρκους αφήνει για λίγο το Σικάγο, την άρρωστη μητέρα και τους τρελαμένους συνοδοιπόρους του λίγες εβδομάδες πριν τα μεγάλα εγκαίνια, αποδεχόμενος μια πρόσκληση για μαθητεία στην Κοπεγχάγη. Το δέλεαρ είναι το υψηλό επίπεδο μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, ακριβώς ο ίδιος πειρασμός που είχα όταν με κάλεσαν να ακολουθήσω τα βήματά του στην πρωτεύουσα της Δανίας, σε μια μεγάλη ημερήσια εκδρομή. Δεν το σκέφτεσαι, λες αμέσως ναι, ειδικά αν είναι η πρώτη σου φορά εκεί.

Ξεκινήσαμε με το «Hart», τον φούρνο-ζαχαροπλαστείο που ο Μάρκους επισκεπτόταν σχεδόν καθημερινά για έμπνευση και μας ετοίμασε μια τάρτα σοκολάτα με ολόφρεσκες φράουλες, ντόπιες εννοείται, πασπαλισμένες με το χαρακτηριστικό Elderflower (σαμπούκος ή αφροξυλιά, αν τολμήσουμε να το μεταφράσουμε), με αυτήν την ημίγλυκια ισορροπία στη γεύση, που σε κάνει να μη νιώθεις τελείως ένοχος. «Επί τρεις τουλάχιστον ημέρες βάζαμε τον Ράμι να μας βλέπει και να ετοιμάζει τα πάντα, δεν υπάρχει άλλος ενδεδειγμένος τρόπος νομίζω, και τα κατάφερνε μια χαρά», μου έλεγε η σεφ που βοήθησε στο γύρισμα.

Από το λιμάνι, αμέσως στο ονομαστό «Noma», το εστιατόριο που άλλαξε το πνεύμα της υψηλής γαστρονομίας στον 21ο αιώνα, και λόγω της φήμης και των αστεριών του, θα περίμενε κανείς να εντυπωσιαστεί από κάποιου είδους μεγαλοπρέπεια. Το αντίθετο συμβαίνει: η είσοδος είναι μέσα από έναν βοτανικό κήπο, δίπλα στη θάλασσα, ανθρώπινης κλίμακας, τόσο ευωδιαστό και υπέροχο, που συγκινεί αντί να επιβάλλεται.

Η λουσμένη με Emmy σειρά του Κρίστοφερ Στόρερ ξεχωρίζει γιατί δείχνει την καρδιά πίσω από τη φιλοδοξία και κυρίως γιατί γνωρίζει πώς να αφιερώνει χρόνο και ουσία στο αντικείμενο που θίγει και να το κάνει πειστικό ακόμη και στους ειδικούς της γεύσης που απορρίπτουν την υποκατηγορία του food drama ως gimmick και περαστική μόδα

Το Noma έχει περάσει σε άλλη φάση (οι άνθρωποι που μας ξενάγησαν δεν ήθελαν να μπουν σε επιχειρηματικές λεπτομέρειες) και εκτός από ένα καλοκαιρινό, χαλαρό παράρτημα σε ένα κοντινό νησάκι που ακούγεται σαν υποσημείωση, λειτουργεί περισσότερο σαν πρωτοποριακό εργαστήριο ζύμωσης και συντήρησης. Ένα μικρό κομψοτέχνημα επιρροής στη γεύση και στη διδασκαλία τεχνικών, ακόμη και για αρχάριους σαν κι εμένα. Με βοήθησαν να πλάσω το, ας πούμε, δικό μου miso που, αντί για soya beans περιείχε κάτι σαν φακές, άρα έγινε μια παραλλαγή, επικαλυμμένη με μπόλικο χοντρό αλάτι, που την είπαμε Peaso. Το σκέπασα με ένα μικρό τουλπάνι, έγραψα το όνομά μου στο ταμπελάκι, και μου υποσχέθηκαν πως θα το παραλάβω με το ταχυδρομείο μετά από τρίμηνη συντήρηση στους 29 βαθμούς Κελσίου, όταν με το καλό γίνει πάστα ικανή να ενισχύσει γευστικά, ή απλώς να διανθίσει, ότι φανταστώ. Το κράτησα λίγο έξω από τον μεταλλικό πάγκο παρασκευής, σαν υπερήφανος πατέρας, πριν το παραδώσω στην κοιτίδα του!

Στην ωριαία κρουαζιέρα έκανε εμφάνιση έκπληξη η Ρόζιο Σάντσεζ, η σεφ που την είδαμε μαζί με άλλους top συναδέλφους της στο τελευταίο επεισόδιο του τρίτου κύκλου. Αφού κέρασε τόνο πάνω σε τορτίγια, ως Μεξικανή που ναι μεν έχει κάνει τη διαφορά με τα δυο busy εστιατόριά της, αλλά δεν προδίδει τα βασικά υλικά της παιδικής της ηλικίας. Υπερασπίστηκε ευγενικά την ύπαρξη του fine dining ως υγιές αντίδοτο της απαραίτητης μαζικής διατροφής και επανέλαβε πολλές φορές την αξία της βιωματικής αφοσίωσης σε μια δουλειά σκληρή και απαιτητική, που πέρα από ταλέντο, οφείλει να συμπεριλάβει την αποτυχία ως αναπόσπαστο συστατικό της καταξίωσης.

Έχει δίκιο: σε μια παρατεταμένη περίοδο υπερβολικής έκθεσης της μαγειρικής μέσα από εικόνες στην τηλεόραση και τα social, όσοι παρακολουθούν και ταυτίζονται εύκολα (γιατί όλοι μας όλο και κάτι τρώμε καθημερινά) νομίζουν πως και οι πιο δύσκολες συνταγές γίνονται στους μονταρισμένους ρυθμούς ενός μαγνητοσκοπημένου κλιπ, και κυρίως, με ένα yes chef, αστραπιαία κοπή κρεμμυδιών και μερικές fancy σάλτσες, θα κυνηγήσουν καριέρα, χωρίς καν να έχουν πάρει μυρωδιά, κυριολεκτικά, του τι σημαίνει να αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις- όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα επαγγέλματα που προϋποθέτουν ταλέντο.

The Bear: Eίδαμε (τρώγοντας) το πρώτο επεισόδιο του 4ου κύκλου Facebook Twitter
Με βοήθησαν να πλάσω το, ας πούμε, δικό μου miso που, αντί για soya beans περιείχε κάτι σαν φακές, άρα έγινε μια παραλλαγή, επικαλυμμένη με μπόλικο χοντρό αλάτι, που την είπαμε Peaso.

Στην Ταινιοθήκη της Κοπεγχάγης είδαμε το πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου που μόλις κυκλοφόρησε στην Disney+, με τον Κάρμυ να ονειρεύεται τον αδελφό του και τις κουβέντες που είχαν για το πρώτο εστιατόριο του Μάϊκι, ενώ η κριτική για το The Bear από το ευανάγνωστο τοπικό έντυπο, τη Chicago Tribune, έχει ήδη κυκλοφορήσει και δεν είναι ακριβώς μια λαμπρή αποτίμηση όλων των κόπων και των βασάνων που τράβηξε η ετερόκλητη ομάδα για να ανοίξει το πολύπαθο σταυροδρόμι υψηλής κουζίνας και προσωπικού οράματος.

Ο Κάρμι του Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ εξακολουθεί να ψάχνεται υπαρξιακά, αλλά έχει ένα βουνό να ανεβεί και τα προβλήματά του είναι πλέον απτά. Αν δεν καταφέρουν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ίσως και αδύνατο σύμφωνα με τις προδιαγραφές, να αποκτήσουν το περιζήτητο και απαραίτητο αστέρι και να βάλουν τα γυαλιά στους αμφισβητίες και τους σκεπτικούς, το εγχείρημα θα κατεβάσει ρολά, γι’ αυτό και η επιχείρηση τίθεται υπό στενότατη, ωρολογιακά και λογιστικά ασφυκτική επιτήρηση. Ως και ρομποτάκι επιστρατεύεται για να διευθετήσει το σύνηθες χάος της μπριγάδας.

Ήταν ένα γοργό ξεκίνημα, ασυνήθιστα έντονο για πρώτο επεισόδιο (συνήθως αυτά είναι αναγνωριστικά, ακόμη και σε προχωρημένες σεζόν) και γίνεται σαφές πως το πολυπρόσωπο δράμα θα διασταυρωθεί με θριλερικά χρονοδιαγράμματα.

Η λουσμένη με Emmy σειρά του Κρίστοφερ Στόρερ ξεχωρίζει γιατί δείχνει την καρδιά πίσω από τη φιλοδοξία και κυρίως γιατί γνωρίζει πώς να αφιερώνει χρόνο και ουσία στο αντικείμενο που θίγει και να το κάνει πειστικό ακόμη και στους ειδικούς της γεύσης που απορρίπτουν την υποκατηγορία του food drama ως gimmick και περαστική μόδα, περισσότερο μυθοπλαστική και σπάνια αυθεντική. Εξαίρεση, θα προσέθετα, το κινηματογραφικό, πυρετώδες «Boiling Point» του Φίλιπ Μπαραντίνι.

Αντίβαρο της τεχνικά άπιαστης μαγειρικής παραμένει η street εμπειρία, γι’ αυτό και οι επόμενοι σταθμοί μας ήταν το pop up του «La Poulette», που προσφέρει burgers με καυτερό κοτόπουλο και, εναλλακτικά, πιο ήπιο tofu. Η παμπάλαια, παραδοσιακή καντίνα στην πλατεία Kongens Nytorv, που σερβίρει hot dogs με τις πιο δροσερές πίκλες που θα ήθελες στο τυλιχτό με λουκάνικο μέσα σε γήπεδο.

Ωστόσο, δεν θα τελειώναμε με «βρώμικο» στην πρωτεύουσα που φημίζεται για τα περισσότερα μισελενάτα εστιατόρια στον κόσμο. Το βράδυ φάγαμε 4 πιάτα με θαλασσινά και καλκάνι και κλείσαμε με ένα επιδόρπιο παγωτό με κρέμα και μούρα, που ο υπεύθυνος μας διαφήμισε ως το πιο παχυντικό γλυκό για να καλωσορίσουμε το καλοκαίρι.

Στους βροχερούς 15 βαθμούς κελσίου, καλά πήγε αυτό…

Οθόνες
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Το ελληνικό σινεμά στα πάνω του

The Review / «Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Μια καλή ταινία

Η οδύσσεια μιας νεαρής ταλαντούχας τζουντόκα που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το θέμα της ταινίας του Γιώργου Γεωργόπουλου που απέσπασε ήδη θετικά σχόλια όπου έχει προβληθεί. Μιλήσαμε για την ταινία με τον σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Όταν οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες πίσω απ' τις κάμερες

76η Berlinale / Γιατί οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες σκηνοθέτιδες;

Με αφορμή το «Couture», τη νέα ταινία με την Αντζελίνα Τζολί, εντοπίζουμε την τάση Γαλλίδων σκηνοθέτιδων να συνεργάζονται με σταρ του Χόλιγουντ, που αναζητούν μια φρέσκια παρένθεση από το αγγλόφωνο αφήγημα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Από το βιβλίο στην οθόνη»

Οθόνες / Βιβλία που έγιναν ταινίες. Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μεγάλοι δημιουργοί όπως οι Όρσον Γουέλς, Φρανσουά Τριφό, Μιχάλης Κακογιάννης, Ζιλ Ντασέν και Κώστας Γαβράς ζωντανεύουν βιβλία των Νίκου Καζαντζάκη, Φραντς Κάφκα, Κοσμά Πολίτη και άλλων σπουδαίων λογοτεχνών.
M. HULOT
Frederick Wiseman (1930-2026 : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Αποχαιρετισμοί / Frederick Wiseman (1930-2026) : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Ήρεμος κριτής των θεσμών και ευαίσθητος παρατηρητής συνηθισμένων ανθρώπων, ο Φρέντερικ Γουάϊζμαν παρέδωσε ένα εντυπωσιακό αρχείο θεμάτων με έμφαση σε οικονομικές και πολιτικές συνισταμένες, ξεκινώντας από το χρονικό ενός φρικαλέου ιδρύματος και ολοκληρώνοντας το έργο του με ένα gourmand εστιατόριο!
THE LIFO TEAM
76η BERLINALE: Οι γυναίκες στην Berlinale και η αδόκιμη πολιτική υπεκφυγή του Βιμ Βέντερς

76η Berlinale / Οι γυναίκες στην Berlinale και η αδόκιμη πολιτική υπεκφυγή του Βιμ Βέντερς

Οι αντιδράσεις για την απουσία δέσμευσης του 76oυ Φεστιβάλ Βερολίνου όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα επισκίασαν τη γυναικεία παρουσία, ιδίως την αξιοπρόσεκτη ερμηνεία της Σάντρα Χιούλερ στην ταινία «Rose».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Robert Duvall

Απώλειες / Ρόμπερτ Ντιβάλ (1931-2026): Η σιωπηλή δύναμη του αμερικανικού σινεμά

O Ρόμπερτ Ντιβάλ ανέδειξε τα χαρακτηριστικά και τις αντιφάσεις της «λευκής» αμερικανικής ψυχής και πήρε Όσκαρ Α' ρόλου, παίζοντας έναν ρημαγμένο μουσικό της κάντρι σε μία από τις πολλές ιδιοφυείς και εξαιρετικά σύνθετες ερμηνείες του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 150 χρόνων;

Μόδα & Στυλ / «Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 180 χρόνων;

Χωρίς ψυχή, παρά την καυτή χημεία μεταξύ Μάργκο Ρόμπι και Τζέικομπ Ελόρντι, το μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ διαβάζεται σαν ένα σύγχρονο μελόδραμα με άπειρα κοστούμια και σουρεαλιστικά σκηνικά.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
«Uchronia»: Τα ΦΥΤΑ πάνε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου με μια κουήρ ταινία για τον Rimbaud

Οθόνες / ΦΥΤΑ: «Ήρθε η ώρα να επεκτείνουμε το hate-base μας»

Ο Φιλ και ο Φοίβος, το conceptual duo που αποτελεί τα θρυλικά ΦΥΤΑ, μιλούν στη LifO για τη νέα τους ταινία. Το «Uchronia» είναι εμπνευσμένο από το το βιβλίο του Rimbaud «Μια εποχή στην κόλαση», και είναι η μόνη ελληνική ταινία που συμμετέχει φέτος στο φεστιβάλ του Βερολίνου.
M. HULOT
«Αν θέλεις να ρίξεις πυρηνική βόμβα στη ζωή σου, δοκίμασε κρακ»: Η επιστροφή της Κόρτνεϊ Λαβ

Οθόνες / «Αν θέλεις να ρίξεις πυρηνική βόμβα στη ζωή σου, δοκίμασε κρακ»: Η επιστροφή της Κόρτνεϊ Λαβ

Το ντοκιμαντέρ για την πολυτάραχη διαδρομή της «βασίλισσας του grunge» προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Sundance, προκαλώντας αίσθηση, ωστόσο η ίδια δεν παρευρέθηκε στην πρεμιέρα, για αδιευκρίνιστους λόγους.
THE LIFO TEAM
«Άμνετ»: Από το βιβλίο-φαινόμενο στην οσκαρική ταινία της Κλόε Ζάο

The Review / «Άμνετ»: Από το βιβλίο-φαινόμενο στην οσκαρική ταινία της Κλόε Ζάο

Ανάμεσα στα μεγαθήρια «Μια μάχη μετά την άλλη» και «Sinners», το «Άμνετ» της Κλόε Ζάο, μια τολμηρή, φανταστική ιστορία για το πώς ο Σαίξπηρ έγραψε τον «Άμλετ», διεκδικεί 8 Όσκαρ. Η ταινία παίζεται στις ελληνικές αίθουσες, ενώ στα βιβλιοπωλεία κυκλοφορεί και το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάγκι Ο’Φάρελ, στο οποίο η Ζάο χρωστάει πολλά. Η Βένα Γεωργακοπούλου συζητά με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη, διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για την ταινία και το βιβλίο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ