Δυο κινηματογραφικές όψεις του «αθάνατου ελληνικού καλοκαιριού»

Δυο κινηματογραφικές όψεις του «αθάνατου ελληνικού καλοκαιριού» Facebook Twitter
H Κάλλια, η ηρωίδα του Animal προσφέρει εδώ και χρόνια το σώμα της στην υπηρεσία του ελληνικού τουρισμού.
0


ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 19 Ιουνίου βρεθήκαμε στην Αιδηψό, στο πλαίσιο του  4ου Evia Film Project, της πράσινης πρωτοβουλίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ξανά δυο ταινίες που συνθέτουν δυο διαφορετικές όψεις του ελληνικού καλοκαιριού, το υποψήφιο για βραβείο LUX Animal (2023) της Σοφίας Εξάρχου και την cult δημιουργία του Ράνταλ Κλάιζερ Summer Lovers (1982).

Kαι έτσι, όπως βολευόμασταν στις πλαστικές καρέκλες του θερινού «Απόλλωνα», θυμηθήκαμε ότι ο φεστιβαλικός προγραμματισμός μπορεί να έχει ΚΑΙ κριτική λειτουργία, καθώς μέσω των επιλογών αλλά και της σειράς παράθεσής τους προτρέπει το κοινό να δει τις ταινίες υπό ένα συγκεκριμένο πρίσμα. Αλλιώς παρακολουθείς το μεγάλο, φωτεινό καλοκαίρι του Summer Lovers, όταν έχει προηγηθεί ο εργασιακός ζόφος του Animal.

Έχοντας δει το Animal νωρίτερα, η μεγάλη ερωτική περιπέτεια και ο γοητευτικός φολκλορισμός του ελληνικού καλοκαιριού μας φαίνονται εικόνες απατηλές, ωστόσο συνεχίζουμε να πιστεύουμε σ’ αυτές, να εθελοτυφλούμε και να συνδράμουμε τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας.

To Αnimal ακολουθεί μια ομάδα ανιματέρ σε ένα all-inclusive τουριστικό θέρετρο στην Κρήτη. Οδηγός μας σε αυτό τον κόσμο, για τον οποίο θα έχουμε μάθει περισσότερα όταν πέσουν οι τίτλοι τέλους –ένα επίτευγμα της ταινίας–, είναι η Κάλλια. Η ηρωίδα προσφέρει εδώ και χρόνια το σώμα της στην υπηρεσία του ελληνικού τουρισμού, που δεν είναι παρά ακόμα μια έκφανση της καπιταλιστικής μηχανής, αυτής που μας έπεισε για την αναπόδραστη φύση της, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες και πείθοντάς μας να δώσουμε την ψυχή μας – το «animal» μετατρέπεται σε «anima» στους τίτλους αρχής- με αντάλλαγμα έναν μισθό, μια στέγη και τις επαγγελματικές συναναστροφές που λογαριάσαμε για παρέα.

Δυο κινηματογραφικές όψεις του «αθάνατου ελληνικού καλοκαιριού» Facebook Twitter
O φεστιβαλικός προγραμματισμός μπορεί να έχει ΚΑΙ κριτική λειτουργία, καθώς μέσω των επιλογών αλλά και της σειράς παράθεσής τους προτρέπει το κοινό να δει τις ταινίες υπό ένα συγκεκριμένο πρίσμα.

Ομολογουμένως, σε αυτή τη δεύτερη προβολή εντοπίσαμε λίγη παραπάνω περιττολογία, ενώ ζητούμενο ήταν η επανάληψη, ωστόσο η ταινία διαθέτει μια εκστατική ερμηνεία από τη Δήμητρα Βλαγκοπούλου, που σωματοποιεί την εξέλιξη του χαρακτήρα, και παραμένει μια φρέσκια ματιά στο ελληνικό καλοκαίρι από την πλευρά των εργαζομένων στον τουρισμό.

Κι αφού είδαμε κι αφομοιώσαμε την οπτική τους γωνία, μετά ήρθε η σειρά του τουριστικού βλέμματος, δηλαδή του Summer Lovers (1982), που ο υπογράφων είχε πρωτοδεί σε μια ασπρόμαυρη τηλεόραση 14 ιντσών στο εφηβικό του δωμάτιο, σε κάποια από τις λαθραίες, νυχτερινές κινηματογραφικές του αναζητήσεις. Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, συμπρωταγωνιστής στην ταινία, μάς υποδέχτηκε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, δηλώνοντας ευγνωμοσύνη για τη συμμετοχή του κι έπειτα ανέλαβαν δράση τα μάτια της Ντάριλ Χάνα, τα φρύδια του Πίτερ Γκάλαχερ, τα ηλιοβασιλέματα της Σαντορίνης, τα ηλιοκαμένα, γυμνά κορμιά –αμφιβάλλουμε αν τα βλέπουμε όλα με τη συγκατάθεσή τους, αλλά διώχνουμε γρήγορα τη μαύρη σκέψη– και, βέβαια, τη διαλεχτή tracklist.

Η ταινία είναι camp όχι απλά στο τετράγωνο, αλλά στον κύβο, διαθέτει, όμως, αυξημένο εγχώριο ενδιαφέρον, δίνει την ευκαιρία να δούμε τη Σαντορίνη του τότε, που σε λίγα διαφέρει από εκείνη του τώρα. Ίσως να έχει μερικά μαγαζιά εκσυγχρονισμένα, κάπως διαφορετική κατανομή της τουριστικής κίνησης, ίσως να είναι και λιγότερο γυμνή πια – παρά την τεράστια έκθεση και την εξοικείωση μας στη θέα του γυμνού κορμιού χάρη στον θαυμαστό κόσμο του διαδικτύου, μυστηριωδώς καταφέραμε να γίνουμε ακόμα πιο σεμνότυφοι.

Δυο κινηματογραφικές όψεις του «αθάνατου ελληνικού καλοκαιριού» Facebook Twitter
Στο Summer Lovers ανέλαβαν δράση τα μάτια της Ντάριλ Χάνα, τα φρύδια του Πίτερ Γκάλαχερ, τα ηλιοβασιλέματα της Σαντορίνης, τα ηλιοκαμένα, γυμνά κορμιά.

Ναι, έχοντας δει το Animal νωρίτερα, η μεγάλη ερωτική περιπέτεια και ο γοητευτικός φολκλορισμός του ελληνικού καλοκαιριού μας φαίνονται εικόνες απατηλές, ωστόσο συνεχίζουμε να πιστεύουμε σ’ αυτές, να εθελοτυφλούμε και να συνδράμουμε τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, να παριστάνουμε τους εραστές του καλοκαιριού και να αγνοούμε τον λογαριασμό, που πάντα μας βρίσκει το φθινόπωρο.

Κι αλίμονο αν αφορίσουμε τις εικόνες, κινούμενες και μη, τις έχουμε ανάγκη. Μέσα στις πρώτες, άλλωστε, τις κινούμενες, η Βαλερί Κενεσέν, το τρίτο μέρος της τριμερούς ερωτικής σχέσης στο φιλμ, μια ηθοποιός που έφυγε από τη ζωή λίγα χρόνια μετά, έμεινε για πάντα νέα κι όμορφη και ξαναζωντανεύει  κάθε φορά που προβάλλεται σε κάποιο μέρος του πλανήτη το Summer Lovers, είτε αυτό συμβαίνει σε μια κρεβατοκάμαρα στην Ασουνσιόν, είτε σε ένα θερινό σινεμά της ξακουστής λουτρόπολης της Εύβοιας.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είδαμε την ταινία που διασκευάζει ο Γιώργος Λάνθιμος

Οθόνες / Η ταινία στην οποία βασίστηκε ο Λάνθιμος: Ένα κρυμμένο νοτιοκορεατικό διαμάντι

Η επικείμενη κυκλοφορία του «Bugonia» στάθηκε αφορμή για να επισκεφτούμε ξανά την κινηματογραφική του πηγή, το cult «Save the Green Planet!», έναν από τους κρυμμένους θησαυρούς του νοτιοκορεατικού σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Daily / «Αποκάλυψη στους Τροπικούς»: Ένα πραγματικά σπουδαίο ντοκιμαντέρ μόλις ανέβηκε στο Netflix  

Η τελευταία ερευνητική δουλειά της βραβευμένης σκηνοθέτριας Πέτρα Κόστα, είναι ένα υποδειγματικό, υποβλητικό ντοκιμαντέρ με κεντρικό άξονα την καθοριστική συμβολή των Βραζιλιάνων Ευαγγελιστών στην άνοδο του «Τραμπ των Τροπικών» στην εξουσία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το «requel» ενός θρίλερ των 90s και 8 ακόμη λόγοι να πάτε σινεμά

Οθόνες / Το requel ενός θρίλερ των ΄90s και 7 ακόμα λόγοι να πάτε σινεμά

Η ανάσταση του «I Know What You Did Last Summer», η νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν, η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby» και η ταινία που εδραίωσε το άστρο της Μόνικα Μπελούτσι - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ MICHAEL DOUGLAS

Οθόνες / Μάικλ Ντάγκλας: Το ήσυχο αντίο ενός ανήσυχου σταρ

«Nepo baby» πριν καν υπάρξει ο όρος, ο Μάικλ Ντάγκλας βρήκε τη δική του φωνή μέσα από ρόλους που σφράγισαν το Χόλιγουντ, φτάνοντας σε μια καριέρα έξι δεκαετιών γεμάτη σκαμπανεβάσματα και δυνατές στιγμές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
TAINIES

Οθόνες / Ο ανανεωμένος Superman και 6 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένας υπερήρωας, μερικοί επικίνδυνοι καρχαρίες, ένα αμερικανικό ρομαντικό δράμα, μπόλικος σουρεαλισμός και γαλλικό chanson: Το κινηματογραφικό μενού της εβδομάδας έχει από όλα - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Οθόνες / Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ επιθυμούσε ένα trendy δράμα για την ψυχανάλυση, ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε άλλο ένα θρίλερ για το σεξ, την ερωτική επιθυμία και τον ρόλο μιας δυναμικής γιατρού, απροστάτευτης σε ένα σεξιστικό ανδροκρατούμενο μικρόκοσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ