Τέλειον: Θα είναι το επόμενο διαχρονικό μπαρ της Aθήνας; 

CHECK Τέλειον: Θα είναι το επόμενο διαχρονικό μπαρ της Aθήνας;  Facebook Twitter
Οι καθρέφτες στο ταβάνι κάνουν το μπαρ να διαφέρει από τα κλασικά και αγαπημένα ποτάδικα της πόλης, παρά του δίνουν κάτι το φουτουριστικό, ενώ το να κοιτάς ψηλά και να μπορείς να δεις τι συμβαίνει στο μαγαζί δεν είναι και ό,τι πιο σύνηθες - σε κάνει να λες «wow». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Mία από τις πιο συχνές γκρίνιες των Αθηναίων τα τελευταία χρόνια είναι πως οι περισσότερες νέες αφίξεις δεν έχουν στ’ αλήθεια κάτι το καινούργιο να δώσουν· πως αν η συνταγή ενός μαγαζιού αποδειχθεί επιτυχημένη, θα ακολουθήσουν πολλές κόπιες του. 

Είτε συμφωνεί κάποιος είτε όχι με την παραπάνω άποψη, το ότι ήχος υψηλής πιστότητας, μουσικές επιλεγμένες από βινύλια και όροι όπως «audiophile» και «listening bar» ακούγονται (και γράφονται) τόσο συχνά όσο το «παίρνουμε όλες μας τις πρώτες ύλες από ένα μποστάνι» κάποτε είναι γεγονός. Αυτό είναι το νέο hype, που το συναντάμε πια από τα εστιατόρια μέχρι τα μπαρ. Και όπως με ό,τι γίνεται μόδα, κάποιοι απλώς την ακολουθούν και κάποιοι άλλοι την κάνουν δική τους, πηγαίνοντάς την ένα βήμα παραπέρα. 

Και ενώ όλοι περιμένουμε πότε θα φύγουμε για λίγο από την Αθήνα, μόλις εμφανίστηκε ένα μέρος που κάνει πιο υποφερτή την παραμονή μας στην πόλη. Το Τέλειον λειτουργούσε κάποτε επί της Πατησίων και έχει υπάρξει ένα από τα ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πλατείας Αμερικής. Κάπου μέσα στη δεκαετία του '60 μεταφέρθηκε στο στενό της οδού Ιθάκης, εκεί όπου το όνομά του στέκει ακόμα. Οι νέοι του ένοικοι κράτησαν ό,τι μπορούσαν από την παλιά του ζωή και έτσι οι ξύλινες προθήκες με τους καθρέφτες και τα λίγα διάσπαρτα μπουκάλια μπροστά τους μας γυρίζουν χρόνια πίσω – μου θυμίζουν μπαράκι σε διαμέρισμα των '90s, μου βγάζουν κάτι πολύ οικείο. 

Πέρα από το ότι έχουν φροντίσει για την άψογη ποιότητα ήχου που δεν συγχωρεί τα λάθη –δηλαδή αν κάποιος DJ βάλει κομμάτι σε χαμηλή ποιότητα, θα προδοθεί–, η μουσική τους είναι για μένα η καλύτερη που παίζει σε μπαρ του ευρύτερου κέντρου αυτήν τη στιγμή.

Έκαναν, λοιπόν, κάποιες στυλιστικές μετατροπές, έστησαν δύο διαφορετικές μικρές ξύλινες μπάρες, ενώ η Mariette Sans-Rival έδωσε και ένα σύγχρονο στοιχείο για να σπάσει τη βιντατζιά, «γιατί δεν θα γινόμασταν ποτέ το Galaxy ή το Au Revoir. Πρόκειται για δύο μπαρ που τα αγαπάμε, οπότε δεν είχαμε ποτέ την πρόθεση να τα αντιγράψουμε», όπως λένε οι άνθρωποι πίσω από αυτό. Από τη στιγμή, λοιπόν, που το Τέλειον είναι απ’ άκρη σε άκρη ξύλινο, όπως αρμόζει δηλαδή σε ένα audiophile bar, στον δρόμο που έδειξαν οι Ιάπωνες, οι καθρέφτες στο ταβάνι που έβαλε η Mariette το κάνουν να διαφέρει από τα κλασικά και αγαπημένα ποτάδικα της πόλης παρά του δίνουν κάτι το φουτουριστικό, ενώ το να κοιτάς ψηλά και να μπορείς να δεις τι συμβαίνει στο μαγαζί δεν είναι ό,τι πιο σύνηθες – σε κάνει να λες «wow».

Τέλειον: Θα είναι το επόμενο διαχρονικό μπαρ της Aθήνας;  Facebook Twitter
Η μουσική στο Τέλειον έχει ποικιλία, την επιλέγουν επαγγελματίες αλλά και συλλέκτες-ερασιτέχνες, θα κινείται από jazz, blues και soul μέχρι disco, θα παίρνει και πιο dancy δρόμο, θα παίξει φυσικά και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Πολατίδης (aka Polatof). Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
CHECK Τέλειον: Θα είναι το επόμενο διαχρονικό μπαρ της Aθήνας;  Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τέλειον: Θα είναι το επόμενο διαχρονικό μπαρ της Aθήνας;  Facebook Twitter
Ο Θανάσης Χατζόπουλος. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Κωνσταντίνος Πολατίδης, ο Θανάσης Χατζόπουλος, ο Γιάννης Κοντογεωργάκης και οι συνεργάτες τους έφτιαξαν ένα μπαρ που πράγματι διαφέρει απ’ ό,τι παίζει τώρα στην Αθήνα, και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την εικόνα του χώρου. Πέρα από το ότι έχουν φροντίσει για την άψογη ποιότητα του ήχου που δεν συγχωρεί τα λάθη –δηλαδή αν κάποιος DJ βάλει κομμάτι σε χαμηλή ποιότητα, θα προδοθεί–, η μουσική τους είναι για μένα η καλύτερη που παίζει σε μπαρ του ευρύτερου κέντρου αυτήν τη στιγμή. Έχει ποικιλία, την επιλέγουν επαγγελματίες αλλά και συλλέκτες-ερασιτέχνες, θα κινείται από jazz, blues και soul μέχρι disco, θα παίρνει και πιο dancy δρόμο. Θα συνεργαστούν κάποιες βραδιές με τη γειτονική Entropia Records, θα παίξει φυσικά και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος (aka Polatof), ενώ σκοπεύουν να κάνουν και μερικά χαλαρά live τις Κυριακές. Όπως όλα δείχνουν, θέλουν να αποφύγουν τη μονοτονία σε αυτό το κομμάτι. 

Τέλειον: Θα είναι το επόμενο διαχρονικό μπαρ της Aθήνας;  Facebook Twitter
Το spritz με τα κόκκινα φρούτα που έχει φτιάξει η Πόπη Σεβαστού είναι πολύ νόστιμο και ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τέλειον: Θα είναι το επόμενο διαχρονικό μπαρ της Aθήνας;  Facebook Twitter
Τα ποτά της Πόπης είναι διακριτικά, ισορροπημένα και κομψά χάρη στις προσεγμένες αναλογίες και τα ποιοτικά spirits. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Για να είμαστε και απόλυτα ειλικρινείς, ούτε αυτή η νέα άφιξη είναι ένα ατόφιο listening bar, από την άποψη ότι δεν κάθεσαι σε μια μπάρα χωρίς να μιλάς ούτε με τον διπλανό σου προκειμένου να απολαύσεις όσα παίζει – κουβεντιάζουμε κανονικά εκεί, χορεύουμε κιόλας. Είναι όμως ένα μπαρ που εμπνέεται από αυτό το είδος και έχει για ναυαρχίδα του τον καθαρό ήχο και την καλή μουσική. Ακριβώς γι' αυτό ζήτησαν από την Πόπη Σεβαστού να τους φτιάξει έναν κατάλογο με κοκτέιλ που δεν απαιτούν σέικερ. Το όνομά της είναι έτσι κι αλλιώς εγγύηση, τα ποτά της είναι διακριτικά, ισορροπημένα και κομψά χάρη στις προσεγμένες αναλογίες και τα ποιοτικά spirits, μεταξύ των οποίων και κάποια παλιομοδίτικα σαν το Galliano. Θα σας σερβίρουν τα classics, θα σας βάλουν Εspresso Μartini με cold brew και μαργαρίτα από κάνουλα, το spritz με τα κόκκινα φρούτα είναι πολύ νόστιμο και ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, ενώ, αν ανήκετε στους φανατικούς του Gin Tonic, δοκιμάστε σίγουρα την πρότασή της με το ξινόμηλο.

CHECK Τέλειον: Θα είναι το επόμενο διαχρονικό μπαρ της Aθήνας;  Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Τέλειον δεν έχει τραπεζάκια έξω, αλλά, μη γελιόμαστε, το να πιούμε πια ένα ποτό σε εσωτερικό χώρο το καλοκαίρι είναι πολύ πιο άνετο από το να ψάχνουμε να καθίσουμε έξω σε μια πόλη που δεν στέκεσαι από τη ζέστη, συχνά ακόμα και το βράδυ. Θα το δείξουν βέβαια και οι χειμώνες που θα έρθουν, αλλά αυτό το μπαρ έχει τα φόντα να γίνει το επόμενο σταθερό και διαχρονικό στέκι της πόλης. 

Ιθάκης 40, πλατεία Αμερικής

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ