Ασφαλιστικές, αλλά techy: Το επόμενο cool επάγγελμα μπορεί να είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζεις
Η Ελισάβετ Κοκκίνου, διευθύντρια Τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού της ERGO Ασφαλιστική, μιλά για τη μεγάλη μεταμόρφωση του κλάδου.
Όταν σκέφτεσαι «ασφαλιστική», τι σου έρχεται στο μυαλό; Γραβάτες, συμβόλαια και ένα σφραγισμένο γραφείο γεμάτο έγγραφα; Κι όμως, η πραγματικότητα είναι πλέον πολύ διαφορετική. Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι πια αυτό που νομίζαμε, και αυτό αφορά κυρίως εσένα, τον digital native που ψάχνει δουλειά με προοπτική, ουσία και περιεχόμενο.
Η κ. Ελισάβετ Κοκκίνου, διευθύντρια Τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού της ERGO Ασφαλιστική, μας μίλησε αποκλειστικά και η οπτική της είναι πολύ κρίσιμη: βλέπει από πρώτο χέρι τη μεγάλη μεταμόρφωση του κλάδου, μια μετάβαση που ξεπερνά την ψηφιοποίηση και αγγίζει την καρδιά της εργασιακής κουλτούρας, δηλαδή τους ανθρώπους. Πρώτη αλλαγή, η εδραίωση της εξ αποστάσεως εργασίας επ’ ωφελεία της αποτελεσματικότητας.
Πώς έχει εξελιχθεί το προφίλ των εργαζομένων σε μια ασφαλιστική εταιρεία -και δη στη δική σας- τα τελευταία χρόνια; Υπάρχουν πλέον ειδικότητες που πριν από 10-15 χρόνια δεν υπήρχαν και αν ναι ποιες είναι αυτές;
Τα τελευταία χρόνια, οι αλλαγές στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πελατών ώθησαν σχεδόν όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους να επαναπροσδιορίσουν τις στρατηγικές τους, επενδύοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εμπειρία του πελάτη. Ο ασφαλιστικός κλάδος δεν θα μπορούσε να παραμείνει αμέτοχος σε αυτή τη δυναμική εξέλιξη.

Η στροφή αυτή δεν επηρέασε μόνο τα μοντέλα λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και το προφίλ του ανθρώπινου δυναμικού τους. Τα τελευταία χρόνια αναδείχτηκαν δεξιότητες και χαρακτηριστικά, όπως η ικανότητα κατανόησης των αναγκών των πελατών, ανταπόκρισης στις προσδοκίες τους και βελτίωσης της εμπειρίας τους, η εξοικείωση με την τεχνολογία και κυρίως η διάθεση για συνεχή ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, η χρήση των δεδομένων για την εξαγωγή συμπερασμάτων, η θετική διάθεση και η ανθεκτικότητα απέναντι στην αλλαγή, η επιχειρηματική σκέψη και η δυνατότητα συνεργασίας σε ευέλικτες και πολυλειτουργικές ομάδες.
Υπάρχουν πλέον νέοι ρόλοι και ειδικότητες, όπως Customer Experience Experts, Product Owners, Data Analysts/Engineers, Digital Marketing Specialists, Cybersecurity Experts. Υπάρχουν όμως και ειδικότητες που υπήρχαν και πριν και συνεχίζουν να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, όπως οι Αναλογιστές και οι Underwriters, που «ξαναγεννιούνται» προσαρμόζοντας τον τρόπο που εργάζονται και συνεργάζονται λόγω των αλλαγών.
Η τεχνολογία και τα data-driven μοντέλα έχουν αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών. Να υποθέσει κανείς με ασφάλεια ότι αυτό έχει επηρεάσει και τις δεξιότητες που απαιτούνται από τους εργαζόμενους;
Ναι, και οι δύο αυτοί παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο. Το ενδιαφέρον σημείο είναι ότι πέρα από την απαραίτητη ανάπτυξη νέων τεχνικών δεξιοτήτων (χρήση εργαλείων, κατανόηση και ανάλυση δεδομένων, ασφάλεια πληροφοριών κ.α.), κατανοούμε όλο και περισσότερο την ανάγκη για βελτίωση συνδυαστικών, ανθρώπινων δεξιοτήτων με έμφαση στην κριτική σκέψη, την προβλεπτικότητα, την προσαρμοστικότητα, τη συνεργατικότητα και τη συνεχή μάθηση.
Η εξ αποστάσεως εργασία έχει γίνει πιο διαδεδομένη μετά την πανδημία. Στην ERGO Ασφαλιστική, ποια είναι η πολιτική που ακολουθείται και έχει αυτό επηρεάσει την παραγωγικότητα και τη συνοχή της ομάδας;
Στην ERGO Ασφαλιστική, προσαρμοστήκαμε γρήγορα στα νέα δεδομένα, διαμορφώνοντας ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας που ισορροπεί τις ανάγκες του οργανισμού με την ευελιξία που αναζητούν οι εργαζόμενοι. Εργαζόμαστε εβδομαδιαία δύο ημέρες με τηλεργασία και τρεις ημέρες στο γραφείο. Όσον αφορά την παραγωγικότητα και τη συνοχή των ομάδων, δεν παρατηρήσαμε κάποια αρνητική επίδραση. Αντιθέτως, η δυνατότητα για ευελιξία λειτούργησε θετικά ως προς την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενισχύοντας τη δέσμευση και την ικανοποίηση των εργαζομένων. Οι ανθρώπινες σχέσεις και η συνεργατικότητα είναι ισχυρά στοιχεία της κουλτούρας μας και αποτέλεσαν βασικό παράγοντα στη διατήρηση της ομαδικότητας και της εμπιστοσύνης.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι γνωστές θα έλεγε κανείς και για τη σταθερότητα τους ως εργοδότες. Βλέπουμε όμως ότι η νέα γενιά εργαζομένων δεν αναζητά πάντα αυτό το στοιχείο, αλλά προτάσσει έννοιες όπως περισσότερη ευελιξία (ακόμα και στο ωράριο) ή ένα σε κάθε περίπτωση υγιές εργασιακό περιβάλλον χωρίς αυστηρές ιεραρχίες. Τις έχετε παρατηρήσει αυτές τις αλλαγές και αν ναι πώς το αντιμετωπίζετε;
Δεν είναι μόνο η νέα γενιά εργαζομένων που έχει διαφορετικές προτεραιότητες και αντιλήψεις για το τι συνιστά "ελκυστικό εργοδότη". Πάντα ίσχυε αυτό και για κάθε γενιά. Και ίσως πρέπει να σκεφτούμε ότι, οι βασικές ανάγκες μπορεί να είναι οι ίδιες ή παρόμοιες αλλά να εκφράζονται και να ικανοποιούνται με άλλον τρόπο. Ενδεικτικά, η ανάγκη για ασφάλεια είναι αυτή που για κάποιες προηγούμενες γενιές εκφραζόταν με την αναζήτηση της σταθερότητας μέσω μιας μακροχρόνιας εργασιακής σχέσης εργασίας. Η ίδια ανάγκη για τη νέα γενιά εκφράζεται μέσω της αναζήτησης της ψυχολογικής ασφάλειας που στοχεύουμε να παρέχουμε με τα κατάλληλα εργαλεία για επιμόρφωση και προσωπική ανάπτυξη που προσφέρουμε. Έχει σημασία να καταλάβεις τις ανάγκες ώστε να μπορέσεις να βρεις ίσως και εναλλακτικούς τρόπους να ανταποκριθείς σε αυτές.
Για παράδειγμα στην ERGO, υπάρχει ιεραρχία, χωρίς πολλά επίπεδα, αλλά υπάρχει. Σημασία έχει η δυνατότητα που παρέχουμε για συμμετοχή και αμφίδρομη επικοινωνία ώστε ο καθένας από εμάς να νιώθει ότι η συμβολή του έχει αξία. Ακόμα και ο τρόπος συνεργασίας που εφαρμόζεται σε πολλές περιπτώσεις στηρίζεται σε ευέλικτες ομάδες που δημιουργούνται ανάλογα με το έργο και την ανάγκη. Το περιβάλλον εργασίας μας χαρακτηρίζεται από συνεργατικότητα, σεβασμό και συμπερίληψη. Βασικός επίσης στόχος είναι οι άνθρωποι να μαθαίνουν και να εξελίσσονται. Κάθε χρόνο περίπου το 40% των ανοιχτών θέσεων εργασίας καλύπτεται με εσωτερικούς υποψηφίους.
Η εταιρεία σας έχει λάβει βραβεία στο κομμάτι της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της, κυρίως μέσω της παροχής προς αυτό ψηφιακών εργαλείων που διευκολύνουν την δουλειά του και προάγουν την συμμετοχικότητα. Σε τι αποσκοπεί τελικά περισσότερο μια τέτοια επένδυση; Γίνεται με το βλέμμα στο παρόν ή στο μέλλον;
Μάλλον, σε αυτήν την περίπτωση (όπως και σε πολλές άλλες) επιβάλλεται να στρέφεις το βλέμμα σου ταυτόχρονα σε δύο κατευθύνσεις. Στο παρόν, γιατί ενισχύεται η αμεσότητα της πληροφόρησης, διευκολύνεται η καθημερινότητά μας, γίνονται πιο αποτελεσματικές οι διαδικασίες μας, ενισχύεται η συμμετοχικότητα και η αμφίδρομη επικοινωνία. Στο μέλλον, γιατί έτσι καλλιεργούμε μία κουλτούρα ανοιχτή στην πληροφορία, ενδυναμώνουμε τους ανθρώπους μας και δημιουργούμε υποδομές για έναν οργανισμό που μαθαίνει και προσαρμόζεται γρήγορα.
Από τη μια η ανάγκη για καινοτομία και από την άλλη οι η καθημερινότητα στη δουλειά, με εργασιακές πρακτικές που δεν μπορούν να περιμένουν. Πώς επιτυγχάνεται στην ERGO αυτό το πάντρεμα;
Το αιώνιο ερώτημα νομίζω: πώς συνδυάζεις την καινοτομία, η οποία απαιτεί χρόνο, σκέψη και ανάληψη ρίσκου, με την καθημερινότητα η οποία απαιτεί ρυθμό, αποτελεσματικότητα και συνέπεια.
Το σημαντικό νομίζω είναι ότι προσπαθούμε. Όσο απλό κι αν ακούγεται, δεν είναι. Θα μπορούσαμε να μην το κάνουμε. Έχουμε βάλει την καινοτομία στη ζωή μας ως στοιχείο που δεν θα πρέπει να μας φοβίζει αλλά θα πρέπει να μας συνοδεύει ως τρόπος σκέψης και δράσης. Στόχος μας είναι οι άνθρωποί μας να νιώθουν ότι μπορούν να προτείνουν βελτιώσεις και έχουν υποστήριξη για να τις εφαρμόσουν. Υλοποιούμε διάφορες δράσεις γύρω από αυτό, όπως διαγωνισμούς καινοτομίας, Innovation Sparks (διαδικτυακά events που μας φέρνουν πιο κοντά με τις τελευταίες τάσεις στην τεχνολογία, τις νέες ψηφιακές δεξιότητες και την επιχειρηματική νοοτροπία) και εφαρμόζουμε νέες μεθοδολογίες διαχείρισης έργων και συνεργασίας. Ενθαρρύνουμε επίσης συνεργασία ατόμων με διαφορετικές εμπειρίες, γνώσεις και οπτικές καθώς και την δια-τμηματική συνεργασία, καθώς φέρνοντας μαζί ομάδες με διαφορετικές εμπειρίες διευκολύνουμε τη γέννηση ιδεών. Τέλος, δεν ξεχνάμε να αναγνωρίζουμε και να επιβραβεύουμε τις ομάδες που λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο φέρνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και βοηθούν στο να εξελισσόμαστε διαρκώς τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα εργαζομένου σας που ευεργετήθηκε ωφελήθηκε στην πράξη από την στρατηγική σας στον τομέα της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού; Και τι συναισθήματα αυτό σας προκάλεσε;
Μπορώ να δώσω αρκετά παραδείγματα και ίσως να αδικήσω κάποια επιλέγοντας μόνο ένα. Ίσως όμως τελικά οι περιπτώσεις οι οποίες με ενθουσιάζουν και με κάνουν να αισθάνομαι περήφανη που ανήκω στην ομάδα της ERGO, είναι αυτές που δώσαμε τη δυνατότητα σε μία ή έναν συνάδελφό μας να αναλάβει έναν ρόλο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που είχε προηγουμένως, αναδεικνύοντας την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών – από τη μία ο οργανισμός στις δυνατότητες του ατόμου και από την άλλη εκείνη/εκείνος στην υποστήριξη που θα παρέχουμε ως ομάδα για να μπορέσει να δώσει τον καλύτερό της/του εαυτό.