Εκατοντάδες συλλήψεις στο Λος Άντζελες – Ο Τραμπ διπλασιάζει την Εθνοφρουρά, συνεχίζονται τα επεισόδια

Εκατοντάδες συλλήψεις στο Λος Άντζελες – Ο Τραμπ διπλασιάζει την Εθνοφρουρά, συνεχίζονται τα επεισόδια Facebook Twitter
Επεισόδια στο Λος Άντζελες/ Φωτ.: EPA
0

Σε συνθήκες πρωτοφανούς κοινωνικής αναταραχής εξελίσσονται οι διαδηλώσεις που συγκλονίζουν το Λος Άντζελες για τέταρτη διαδοχική ημέρα, στον απόηχο των επιχειρήσεων μαζικών συλλήψεων μεταναστών από την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνειακού Ελέγχου (ICE).

Ενώ οι εικόνες από τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών κάνουν τον γύρο του κόσμου, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον 2.000 μελών της Εθνοφρουράς, υπερδιπλασιάζοντας τη στρατιωτική παρουσία στην Καλιφόρνια.

Περίπου 700 πεζοναύτες έχουν ήδη ενεργοποιηθεί για την προστασία ομοσπονδιακών κτιρίων, ενώ το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την παρουσία δυνάμεων στο κέντρο του Λος Άντζελες, κοντά σε κρίσιμα σημεία διαδηλώσεων όπως το Boyle Heights και η Little Tokyo. Αεροπορικά μέσα της αστυνομίας και της Εθνοφρουράς παραμένουν στον αέρα σχεδόν αδιάκοπα, ενώ σύμφωνα με το FlightRadar24, πτήσεις ελικοπτέρων καταγράφηκαν πάνω από τις συνοικίες από το πρωί έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Η δήμαρχος του Λος Άντζελες, Κάρεν Μπας, καταδίκασε την ομοσπονδιακή παρουσία, δηλώνοντας πως «η πόλη χρησιμοποιείται ως πειραματικός σωλήνας για την επίδειξη αυταρχικής ισχύος». Από την πλευρά του, ο «Τσάρος των Συνόρων» Τομ Χόμαν υποστήριξε στο CNN πως η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων ήταν αναγκαία για την «αποκατάσταση της τάξης».

Τοπικά μέσα μεταδίδουν εικόνες με μασκοφόρους διαδηλωτές να πετούν αντικείμενα και πέτρες σε αστυνομικούς, ενώ φωτορεπόρτερ του Reuters κατέγραψε τουλάχιστον δύο περιπολικά με σπασμένα τζάμια. Στην καρδιά των κινητοποιήσεων βρίσκονται οι επιχειρήσεις σύλληψης μεταναστών, που έχουν προκαλέσει τεράστιες εντάσεις σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Ατλάντα, το Σιάτλ και το Ντάλας.

Στο Σαν Φρανσίσκο, πάνω από 150 άτομα συνελήφθησαν την Κυριακή σε πορεία έξω από κτίριο της Υπηρεσίας Μετανάστευσης. Ανάμεσά τους και ανήλικοι. «Η βία αμαυρώνει τον σκοπό μας», δήλωσε ο ακτιβιστής Πάμπλο Αλβαράδο από το Δίκτυο Εργατών Ημέρας. Ωστόσο, οργανώσεις όπως η Unión del Barrio επιμένουν ότι «η κοινότητα του Λος Άντζελες έχει το ηθικό δικαίωμα να υπερασπιστεί τον λαό της από απαγωγές και διαμελισμό οικογενειών».

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μεξικό, με διαδηλωτές να καίνε ομοίωμα του Ντόναλντ Τραμπ. Ο ακτιβιστής Αλεχάντρο Μαρινέρο κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για «ταξική επίθεση κατά των μεταναστών». «Η μεταναστευτική πολιτική δεν είναι κομματικό ζήτημα. Είναι μηχανισμός εκμετάλλευσης και καταστολής», είπε χαρακτηριστικά.

Παρά τις συλλήψεις και την καταστολή, αναλυτές της αστυνομίας εκτιμούν ότι πολλές από τις διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν, ιδίως ενόψει του καλοκαιριού και των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας του CNN, μέρος των διαδηλωτών φέρεται να ανήκει σε ομάδες που «επιδιώκουν ενεργά συγκρούσεις με τις αρχές».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ιδρύει αρχή διέλευσης για να εισπράττει τέλη από τα πλοία

Η Τεχεράνη προχώρησε στη δημιουργία επίσημου φορέα για τη διαχείριση και την επιβολή χρεώσεων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση, την ώρα που δεξαμενόπλοια συσσωρεύονται στη θαλάσσια οδό και οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο
THE LIFO TEAM
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / ΗΠΑ: Χιλιάδες στην Ουάσινγκτον σε εκδήλωση προσευχής για τη «χριστιανική Αμερική»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ και γνωστοί ευαγγελικοί υποστηρικτές του προέδρου, ενώ οργανώσεις προειδοποιούν ότι θολώνουν τα όρια ανάμεσα στο κράτος και τη θρησκεία
THE LIFO TEAM