FaceAge: Αλγόριθμος μετρά τη βιολογική ηλικία - Πώς θα μπορούσε να βοηθήσει τους καρκινοπαθείς

FaceAge: Ο αλγόριθμος που μετρά τη βιολογική ηλικία και θα μπορούσε να βοηθήσει τους καρκινοπαθείς Facebook Twitter
Τι είναι το FaceAge / Φωτ.: Unsplash
0

Ερευνητές από το Mass General Brigham ανέπτυξαν με Τεχνητή Νοημοσύνη έναν αλγόριθμο με την ονομασία FaceAge, που προβλέπει τη βιολογική ηλικία και ενδέχεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο της σύγχρονης Ιατρικής.

Το μη κερδοσκοπικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ιατρικής έρευνας, διδασκαλίας και φροντίδας ασθενών, Mass General Brigham εξήγησε πώς θα μπορούσε το FaceAge να συμβάλει σημαντικά στις θεραπείες, μεταξύ άλλων, και των καρκινοπαθών.

Με το FaceAge, μπορεί να προβλεφθεί η βιολογική ηλικία (δηλαδή η ηλικία των κυττάρων μας ή απλούστερα, το πόσο «γερασμένος» είναι ο οργανισμός μας σε σχέση με την ημερολογιακή ηλικία μας). Τα δεδομένα που αντλεί, βασίζονται σε μια φωτογραφία προσώπου.

FaceAge: Οι πρώτες ενδείξεις για την πιθανή αποτελεσματικότητά του σε περιπτώσεις καρκινοπαθών

Πώς όμως αυτό θα βοηθούσε τους γιατρούς των καρκινοπαθών;

Οι μελετητές διαπίστωσαν, ότι οι ασθενείς με καρκίνο, κατά μέσο όρο, εμφάνισαν υψηλότερες FaceAges.

«Η μεγαλύτερη FaceAge συσχετίστηκε με λιγότερο θετικά αποτελέσματα συνολικής επιβίωσης σε πολλούς τύπους καρκίνου.Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύονται στο The Lancet Digital Health» γράφει στην επίσημη ιστοσελίδα του Mass General Brigham.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για να εκτιμήσουμε τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου από εικόνες προσώπου και η μελέτη μας δείχνει ότι οι πληροφορίες αυτές μπορούν να έχουν κλινικό νόημα» δήλωσε Hugo Aerts, PhD, διευθυντής του προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ιατρική (AIM) στο Mass General Brigham.

«Η εργασία αυτή δείχνει ότι μια φωτογραφία όπως μια απλή selfie περιέχει σημαντικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενημέρωση των κλινικών αποφάσεων και των σχεδίων φροντίδας για τους ασθενείς και τους κλινικούς γιατρούς. Το πόσο μεγάλος φαίνεται κάποιος σε σύγκριση με τη χρονολογική του ηλικία έχει πραγματικά σημασία - τα άτομα με FaceAges που είναι νεότερα από τη χρονολογική τους ηλικία τα καταφέρνουν σημαντικά καλύτερα μετά τη θεραπεία του καρκίνου» πρόσθεσε.

Οι εκτιμήσεις των γιατρών σε συνδυασμό με τη γνώση της κυτταρικής ηλικίας του ασθενούς, εκτός από πολλές άλλες βιολογικές μετρήσεις, μπορούν να βοηθήσουν στον καθορισμό της καλύτερης θεραπευτικής αγωγής.

Παρά τα ενθαρρυντικά νέα για το νέο AI εργαλείο που θα μπορούσε να ενισχύσει τη σύγχρονη επιστήμη, το Mass General Brigham επισημαίνει την «ανάγκη για πιο αντικειμενικά, προγνωστικά μέτρα για την ενημέρωση των αποφάσεων περίθαλψης».

FaceAge: «Εκπαιδεύτηκε» σε 58.851 φωτογραφίες και δοκιμάστηκε σε 6.196 καρκινοπαθείς

Έχοντας αυτόν τον στόχο, οι ερευνητές αξιοποίησαν «τεχνολογίες βαθιάς μάθησης και αναγνώρισης προσώπου για να εκπαιδεύσουν το FaceAge». Το εργαλείο εκπαιδεύτηκε σε 58.851 φωτογραφίες υποτιθέμενων υγιών ατόμων από δημόσια σύνολα δεδομένων. Η ομάδα δοκίμασε τον αλγόριθμο σε 6.196 καρκινοπαθείς από δύο κέντρα, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες που λαμβάνονται συνήθως κατά την έναρξη της ακτινοθεραπείας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι καρκινοπαθείς εμφανίζονται σημαντικά μεγαλύτεροι από εκείνους που δεν πάσχουν από καρκίνο και ότι η ηλικία τους στο FaceAge, κατά μέσο όρο, ήταν περίπου πέντε χρόνια μεγαλύτερη από τη χρονολογική τους ηλικία. Για τους ασθενείς με καρκίνο, η μεγαλύτερη ηλικία FaceAge σχετιζόταν «με χειρότερα αποτελέσματα επιβίωσης, ιδίως σε άτομα που εμφανίζονταν άνω των 85 ετών».

Ο εκτιμώμενος χρόνος επιβίωσης στο τέλος της ζωής είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Σχετικά με αυτό, η ομάδα ζήτησε από 10 κλινικούς γιατρούς και ερευνητές να προβλέψουν κατά προσέγγιση, το προσδόκιμο ζωής από 100 φωτογραφίες ασθενών που υπεβλήθησαν σε ακτινοθεραπεία. Όταν τους δόθηκαν πληροφορίες από FaceAge του ασθενούς, «οι εκτιμήσεις τους βελτιώθηκαν σημαντικά».

FaceAge: Ανάγκη για περαιτέρω έρευνα

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να θεωρηθεί ότι το FaceAge μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα πραγματικό κλινικό περιβάλλον. Η ερευνητική ομάδα δοκιμάζει αυτή την τεχνολογία για την πρόβλεψη ασθενειών, της γενικής κατάστασης της υγείας και της διάρκειας ζωής. Οι επακόλουθες μελέτες θα εστιάσουν στην επέκταση αυτής της μελέτης με δεδομένα από διαφορετικά νοσοκομεία, την εξέταση ασθενών σε διαφορετικά στάδια καρκίνου, την παρακολούθηση των εκτιμήσεων του FaceAge με την πάροδο του χρόνου και τη δοκιμή της ακρίβειάς του σε σχέση με σύνολα δεδομένων πλαστικής χειρουργικής και μακιγιάζ.

«Αυτό ανοίγει την πόρτα σε ένα εντελώς νέο πεδίο ανακάλυψης βιοδεικτών από φωτογραφίες και οι δυνατότητές του υπερβαίνουν κατά πολύ τη φροντίδα του καρκίνου ή την πρόβλεψη της ηλικίας», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Ray Mak, MD και μέλος ΔΕΠ στο πρόγραμμα AIM του Mass General Brigham.

«Ελπίζω ότι μπορούμε τελικά να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τεχνολογία ως σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης σε διάφορες εφαρμογές, εντός ενός ισχυρού ρυθμιστικού και ηθικού πλαισίου, για να βοηθήσουμε και στη διάσωση ζωών», πρόσθεσε για το FaceAge.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή αυστηροποιεί την πίεση στην πλατφόρμα X του Έλον Μασκ για έλεγχο ηλικίας σε πορνογραφικό περιεχόμενο

Τech & Science / Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή αυστηροποιεί την πίεση στην πλατφόρμα X του Έλον Μασκ για έλεγχο ηλικίας σε πορνογραφικό περιεχόμενο

Ο νέος Κώδικας Ασφάλειας Διαδικτύου της Ιρλανδίας περιλαμβάνει αυστηρές διατάξεις για τον έλεγχο ηλικίας, με σκοπό να αποτραπεί η πρόσβαση ανηλίκων σε επιβλαβές περιεχόμενο, όπως πορνογραφία και βίαιο υλικό
LIFO NEWSROOM
Aeneas: Η Google και ο Έλληνας Γιάννης Ασσαέλ δίνουν νέα ζωή στις ρωμαϊκές επιγραφές με εργαλείο AI

Τech & Science / Aeneas: Η Google και ο Έλληνας Γιάννης Ασσαέλ δίνουν νέα ζωή στις ρωμαϊκές επιγραφές με εργαλείο AI

Το σύστημα, που ονομάζεται Aeneas από τον μυθικό Τρωικό ήρωα, βοηθά τους ιστορικούς να ερμηνεύσουν, να αποδώσουν και να αποκαταστήσουν αρχαίες ρωμαϊκές επιγραφές
LIFO NEWSROOM
«Η ανθρωπότητα νίκησε»: Ποια είναι η ιδιοφυΐα που κέρδισε το ChatGPT στον κορυφαίο διαγωνισμό προγραμματισμού

Τech & Science / «Η ανθρωπότητα νίκησε»: Ποια είναι η ιδιοφυΐα που κέρδισε το ChatGPT στον κορυφαίο διαγωνισμό προγραμματισμού

Όπως λέει, «δεν είχε ποτέ πραγματικό σχέδιο για τη ζωή» και τυπικά έχει μόνο δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς δεν ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές
LIFO NEWSROOM
Στέλεχος βακτηρίου ανθεκτικό στα αντιβιοτικά εξαπλώνεται στην Ευρώπη, προειδοποιούν επιστήμονες

Τech & Science / Στέλεχος βακτηρίου ανθεκτικό στα αντιβιοτικά εξαπλώνεται στην Ευρώπη, προειδοποιούν επιστήμονες

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από σχεδόν μια δεκαετία στην Ολλανδία και τη Γερμανία, και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον εννέα ακόμη ευρωπαϊκές χώρες
LIFO NEWSROOM
Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί να «αφαιρεθεί» ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία

Τech & Science / Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί να «αφαιρεθεί» ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία

Μικρότερες ημέρες, μεγάλη ανησυχία για τους χρονομέτρες: Μια απροσδόκητη επιτάχυνση της Γης φέρνει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο ενός «αρνητικού δευτερολέπτου»
LIFO NEWSROOM
Explainer: Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Explainer / Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Η Nvidia δεν έχει oρατή παρουσία στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων, όμως χωρίς την τεχνολογία της, πολλές από τις συσκευές και τις υπηρεσίες που σήμερα αποκαλούμε «έξυπνες» δεν θα ήταν εφικτές
LIFO NEWSROOM