Τα νέα sneakers είναι για ορειβασία στις «πλαγιές» της πόλης

Retro vs Approach – Νέο δίλημμα στην αγορά sneakers Facebook Twitter
Tο XT-6 της Salomon, κλασικό και μάλλον χοντροκομμένο μοντέλο για τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις, γνωρίζει δεύτερη νιότη αυτή τη στιγμή.
0


ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΑ ΑΠΟ VINTAGE αθλητικά για τρέξιμο που λανσαρίστηκαν από την adidas το 1950 και στα ’70s συνδέθηκαν με την ποπ κουλτούρα, διατηρώντας έκτοτε ένα ενθουσιώδες κοινό που εκτιμά τη λογική τιμή τους, τη διαθεσιμότητά τους (έλεος με τα limited edition μοντέλα) και την αντοχή τους στον χρόνο, τα adidas Samba παραμένουν εδώ και πολλές σεζόν στην κορυφή της αγοράς των «retro sneakers», εκφράζοντας εύστοχα το πνεύμα μιας εποχής που ερωτοτροπεί με μια εξευγενισμένη απλότητα.

Αγαπημένα της Kendall Jenner και της Bella Hadid, όπως και κάθε κοριτσιού που τα εμπιστεύεται με τα ντένιμ, τις μακριές φούστες ή τις σινιέ τσάντες του, αυτά τα sneakers με τη χαρακτηριστική λαστιχένια σόλα σε απόχρωση καραμέλας αντικατέστησαν τις μπαλαρίνες σε πολλές γυναικείες γκαρνταρόμπες, και συνεχώς ανανεώνονται χάρη σε συνεργασίες με designers (όπως η Wales Bonner ή o Farrel) και brands, ανάμεσά τους το Dover Street Market, ακόμα και η Disney. 

Κι ενώ τα «ήσυχα», κομψά αθλητικά συνεχίζουν να κυκλοφορούν γύρω μας ως διαχρονικά, πλέον, σύμβολα του αστικού lifestyle, μια νέα τάση, αυτή των «τεχνικών» sneakers, κερδίζει ολοένα έδαφος στο σύμπαν της μόδας: μάρκες που πριν από μια δεκαετία κυκλοφορούσαν σε πλαγιές του σκι, ορειβατικές πίστες και μονοπάτια του trekking προτείνονται πλέον ως αθλητικά πόλης.

Την κυριαρχία των Samba αμφισβητεί εδώ και λίγο καιρό η Puma με το Speedcat OG της, ένα μοντέλο αντίστοιχης αίσθησης και αισθητικής, του οποίου η high fashion εκδοχή, προϊόν συνεργασίας της γερμανικής φίρμας με τον οίκο Balenciaga, κυκλοφορεί στην αγορά από τον Μάρτιο.

Retro vs Approach – Νέο δίλημμα στην αγορά sneakers Facebook Twitter
H Hailey Bieber με τα adidas Samba. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Κι ενώ αυτού του τύπου τα «ήσυχα», κομψά αθλητικά συνεχίζουν να κυκλοφορούν γύρω μας ως διαχρονικά, πλέον, σύμβολα του αστικού lifestyle, μια νέα τάση, αυτή των «τεχνικών» sneakers, κερδίζει ολοένα έδαφος στο σύμπαν της μόδας: μάρκες που πριν από μια δεκαετία κυκλοφορούσαν σε πλαγιές του σκι, ορειβατικές πίστες και μονοπάτια του trekking προτείνονται πλέον ως αθλητικά πόλης.

Έτσι, το XT-6 της Salomon, κλασικό και μάλλον χοντροκομμένο μοντέλο για τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις, γνωρίζει δεύτερη νιότη (με πωλήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ το 2024), τα Hoka φοριούνται από τύπους που ως τώρα θεωρούσαν casual τα Hogan και τα ελβετικά ON έγιναν το κοινό μυστικό ανάμεσα στους δραστήριους fashionistas.

Μια ειδική κατηγορία μέσα σ’ αυτήν τη τάση των «άχαρων» sneakers είναι τα approach shoes – «σκληρά» μοντέλα με συγκεκριμένες προδιαγραφές (άκαμπτη και αντιολισθητική σόλα, ελαφρά υλικά κατασκευής και προσαρμόσιμο σύστημα κορδονιών για DIY εφαρμογή) που προτείνονται και για κίνηση στην πόλη, καθώς συνδυάζουν την άνεση ενός μοντέλου για περπάτημα με το σταθερό κράτημα ενός ορειβατικού.

Ως τέτοιο θεωρείται το TX4 Evo της ιταλικής εταιρείας La Sportiva, ένα παπούτσι με ήσυχη φιγούρα που, ενώ προορίζεται για ορεινά τερέν, δείχνει κομψό με φαρδιά παντελόνια κι ένα δερμάτινο τζάκετ. Ανάλογο σχεδιασμό, με εξωτερικό υδατο-απωθητικό σουέντ κι έναν μηχανισμό δεσίματος δανεισμένο από τον κόσμο της ορειβασίας, με κορδόνια που εκτείνονται σχεδόν ως τα ακροδάχτυλα, έχει το Mojito από τη σειρά των ελαφρών sneakers της επίσης ιταλικής Scarpa που προτείνονται για κίνηση στην πόλη, ταξίδι και περπάτημα.

Retro vs Approach – Νέο δίλημμα στην αγορά sneakers Facebook Twitter
Tο TX4 Evo της ιταλικής εταιρείας La Sportiva.
Retro vs Approach – Νέο δίλημμα στην αγορά sneakers Facebook Twitter
Tα Movida Stella Alpina της Diemme.

Πιο χαριτωμένα, αλλά εξίσου δυναμικά, είναι και τα Movida Stella Alpina της Diemme, με ένα λουλουδάκι edelweiss κεντημένο στη σουέντ τους επιφάνεια να γεφυρώνει το ιταλικό craftmanship με τον ανοιχτό ορίζοντα των ιταλικών Άλπεων. Οι ίδιοι κώδικες συναντιούνται και στο μοντέλο Gabe της σουηδικής μάρκας casual ένδυσης Our Legacy, ένα υβρίδιο κομψού αθλητικού παπουτσιού για κάθε μέρα και ορειβατικού, που πωλούνται σε πλατφόρμες όπως το Farfetch ή το Mytheresa πάνω από 400 ευρώ.

Ακολουθώντας το ρεύμα και η adidas, στον τρίτο χρόνο συνεργασίας της με την αυστραλιανή streetwear μάρκα Song For The Mute, παρουσίασε ένα αναβαθμισμένο μοντέλο του κλασικού της Superstar σε βασικές αποχρώσεις (Cream White, Core Black και Simple Brown), όπου το τυπικό δερμάτινο άνω τμήμα του παπουτσιού έχει αντικατασταθεί από παλιωμένο σουέντ για απαλότερη αίσθηση, κι ενώ οι τρεις γραμμές παραμένουν στο πλάι, το σήμα στη φτέρνα έχει φρεσκαριστεί και η δερμάτινη μύτη σε σχήμα κοχυλιού (το περίφημο shell-toe) εμφανίζει τρύπες για κορδόνια, κάτι πρωτόγνωρο για τη γερμανική εταιρεία.

Εσείς, αυτή την άνοιξη, δεν έχετε παρά να επιλέξετε στυλ ανάλογα με τη χρήση που επιφυλάσσετε στα αθλητικά σας. Όπως και να ’χει, το σουέντ και το χρώμα επιβάλλονται!

Retro vs Approach – Νέο δίλημμα στην αγορά sneakers Facebook Twitter
Τα Gabe της σουηδικής μάρκας casual ένδυσης Our Legacy.
Retro vs Approach – Νέο δίλημμα στην αγορά sneakers Facebook Twitter
Tο μοντέλο Mojito της ιταλικής Scarpa.
Retro vs Approach – Νέο δίλημμα στην αγορά sneakers Facebook Twitter
Tο Speedcat OG της Puma.
Μόδα & Στυλ
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fan bourgeois για νέο κοινό στη νέα Chanel του Matthieu Blazy 

Εβδομάδα Μόδας / Chanel: Ήσυχα αλλά τολμηρά, ο Matthieu Blazy αφυπνίζει το επαναστατικό πνεύμα της Coco

Καταργώντας (ή κάνοντας αγνώριστα) τα κλισέ που είχαν κουράσει ακόμα και το πιο πιστό κοινό της Chanel, o νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ιστορικού οίκου μοιάζει να πέρασε το πρώτο τεστ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
CHECK Τρυφερή είναι η νύχτα

Εβδομάδα Μόδας / Τρυφερή είναι η νύχτα για τον Haider Ackermann

Με τι λόγια να περιγράψει κανείς τη συλλογή του Οίκου Tom Ford που είδαμε μόλις; Μαγνητική, αισθησιακή, υπαινικτική, θανατηφόρα κομψή, θεατρική; Ποιητικές λέξεις για εικόνες που στην πραγματικότητα ήταν αβάσταχτα σέξι.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Saint Laurent: Αγάπη από νάιλον και δέρμα

Μόδα & Στυλ / Saint Laurent: Αγάπη από νάιλον και δέρμα

Με σχεδιαστές και corporate στελέχη να αισθάνονται πάνω τους το εξαιρετικό ειδικό βάρος αυτής της παρισινής σεζόν, και τις επιδείξεις να μοιάζουν με διαγωνισμό εντυπώσεων, η εβδομάδα μόδας για την άνοιξη του 2026 εγκαινιάστηκε με μια σαγηνευτική επίδειξη του Anthony Vaccarello για τον οίκο Saint Laurent.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Rachel Scott: Η ωμή ενέργεια των Τροπικών στη Νέα Υόρκη

Μόδα & Στυλ / Rachel Scott: Η ωμή ενέργεια των Τροπικών στη Νέα Υόρκη

Η πολυβραβευμένη σχεδιάστρια του cult brand Diotima μόλις ανέλαβε τα καλλιτεχνικά ηνία στους Proenza Schouler, φέρνοντας ανάγλυφες υφές, χειροποίητες λεπτομέρειες και ένα διάχυτο sexiness, και παράλληλα μια ιδέα για το τι περιμένουμε από τη μόδα σήμερα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Collection D: H νέα συλλογή της Phoebe Philo προοιωνίζεται τη μεγάλη επιστροφή της Couture στη μόδα

Μόδα & Στυλ / Phoebe Philo: H ιέρεια της ήσυχης πολυτέλειας ανεβάζει την ένταση

​Με γλυπτικά τζάκετ, φραμπαλάδες και παντελόνια που σέρνονται, η σχεδιάστρια που ξέρει πώς να δίνει στις γυναίκες κάτι κομψό και συνάμα στραπατσαρισμένο ξαναδείχνει τον παλιό της ατρόμητο ’90s εαυτό και ανοίγει τον δρόμο για τη μεγάλη επιστροφή της couture στη μόδα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ