Τρία σημάδια που δείχνουν ότι οι ΗΠΑ μπορεί ήδη να βρίσκονται σε ύφεση και ας μην το παραδέχονται

Τρία σημάδια που δείχνουν ότι οι ΗΠΑ μπορεί ήδη να βρίσκονται σε ύφεση και ας μην το παραδέχονται Facebook Twitter
Η ύφεση που φέρνουν οι κινήσεις Τραμπ στην αμερικανική οικονομία/ Φωτ.: Getty Images
0

Παρά τη μη επίσημη ανακήρυξή της, η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να έχει ήδη εισέλθει σε ύφεση, με βασικά σημάδια την κατακόρυφη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, την έντονη αναταραχή στις αγορές ομολόγων και την ταχύτατη μείωση των τιμών της βενζίνης.

Η Εθνική Υπηρεσία Οικονομικής Έρευνας (NBER), που έχει την ευθύνη για τον χαρακτηρισμό της ύφεσης στις ΗΠΑ, δεν ανακοινώνει επίσημα μια τέτοια εξέλιξη πριν περάσουν εβδομάδες ή και μήνες. Όμως οικονομολόγοι προειδοποιούν πως η εικόνα είναι ανησυχητική και αξίζει την προσοχή των πολιτών και επιχειρήσεων, καθώς η πολιτική των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να επηρεάζει άμεσα την οικονομική δραστηριότητα.

1. Κατάρρευση καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε κατά 11% τον Απρίλιο, φτάνοντας στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 50,8 μονάδων — χαμηλότερο ακόμη και από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης και της πανδημίας.

Οι δασμοί του Τραμπ έχουν πλήξει τις τιμές λιανικής και μειώνουν την αγοραστική δύναμη, γεγονός που αναμένεται να επιδεινωθεί.

Οι επιχειρήσεις ήδη καταγράφουν πτώση πωλήσεων και ενδέχεται να περάσουν σε απολύσεις, οδηγώντας σε νέο κύκλο ύφεσης.

2. Αναστάτωση στις αγορές ομολόγων

Η απότομη άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων δείχνει απώλεια εμπιστοσύνης στην οικονομική σταθερότητα και στο ίδιο το δολάριο. Αντί να πέσουν —όπως συμβαίνει συνήθως σε περιόδους ύφεσης— τα επιτόκια μακροχρόνιων τίτλων εκτοξεύτηκαν, κάτι που δείχνει ότι οι αγορές αντιδρούν αρνητικά στον απρόβλεπτο χαρακτήρα των οικονομικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης Τραμπ.

3. Πτώση της τιμής της βενζίνης — αρνητικός οιωνός

Η τιμή της βενζίνης έχει πέσει κάτω από τα 3 δολάρια ανά γαλόνι — ένα φαινόμενο που, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν συνδέεται με αυξημένη παραγωγή αλλά με μειωμένη ζήτηση λόγω χαμηλής οικονομικής δραστηριότητας. Αντί να είναι ένδειξη ανακούφισης, η μείωση αντικατοπτρίζει φόβους για ευρύτερη ύφεση, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με φόντο τις πολιτικές παρεμβάσεις Τραμπ και τις ασταθείς αγορές, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν: ακόμη κι αν η ύφεση δεν έχει επίσημα αναγνωριστεί, η καθημερινότητα των Αμερικανών δείχνει ότι μπορεί ήδη να τη ζουν.

Με πληροφορίες από Vox


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM