ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Πρώιμη εφηβεία και για τα αγόρια

Πρώιμη εφηβεία και για τα αγόρια Facebook Twitter
0

Από έξι μήνες έως δύο χρόνια νωρίτερα μπαίνουν πλέον τα αγόρια στην εφηβεία συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που διαπιστώνει ότι η τάση πρόωρης έναρξης της εφηβείας δεν αφορά πλέον μόνο τα κορίτσια, κάτι που είχε διαπιστωθεί ήδη προ καιρού. Μέχρι τώρα δεν είχε μελετηθεί ιδιαίτερα το θέμα της πιθανής πρόωρης εφηβείας στα αγόρια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μαρία Χέρμαν-Γκίντενς του πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Pediatrics" της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν πάνω από 4.100 αγόρια ηλικίας έξι έως 16 ετών και ανέλυσαν στοιχεία από την περίοδο 2005-2010 για την ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων και την εμφάνιση τριχοφυΐας, που αποτελούν τα κλασικά σημάδια εμφάνισης της εφηβείας.

Πλέον ο μέσος όρος ηλικίας για την έναρξη της εφηβείας θεωρείται τα 10,1 χρόνια (για τους λευκούς, ενώ για τους αφρο-αμερικανούς τα 9,1 χρόνια). Έως τώρα ως μέση ηλικία έναρξης της εφηβείας για τα αγόρια θεωρούνταν τα 11,5 έτη.

Η πρώιμη εφηβεία που μεσολαβεί μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσης προβληματίζει τους ειδικούς. Κι αυτό επειδή, όπως αναφέρει και το Science Illustrated, η επιτάχυνση της βιολογικής ανάπτυξης δεν συμβαδίζει με ανάλογη πνευματική και κοινωνική ωρίμανση. Ακριβώς αυτή η διαφορά ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα όταν ο νεαρός ενήλικος πρέπει να προσαρμόσει τη συμπεριφορά του σε κοινωνικές καταστάσεις με τελείως διαφορετικούς κανόνες παιχνιδιού από εκείνους της παιδικής ηλικίας, όπου οι αντιδράσεις απορρέουν συνήθως από τα συναισθήματα.

Πλήθος μελετών έχει καταδείξει ότι όσο νωρίτερα φτάνουν τα κορίτσια στην εφηβεία τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος εκδήλωσης κατάθλιψης και άγχους. Και για τα δυο φύλα η πρώιμη εφηβεία ενοχοποιείται συχνά για τη δημιουργία ροπής προς το κάπνισμα, την παραβατική συμπεριφορά καθώς και την πρώιμη εκδήλωση επιθυμίας για σεξουαλικές επαφές.

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σχέση των Ελλήνων με το τατουάζ

Guest Editors / To 17% των Ελλήνων έχει τατουάζ. Γιατί το κάνουν;

Ποιος αποφασίζει τελικά για το σώμα μας; Το άτομο ή οι κοινωνικοί κανόνες; Με αφορμή νέα πανελλαδική έρευνα, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο ΠΑΜΑΚ, παρουσιάζει τα δεδομένα και αναλύει τι αλλάζει στην ελληνική κοινωνία και τι παραμένει ίδιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Πώς ντύνεται και οργανώνει τη ζωή του ένα τυφλό άτομο;

Ζούμε, ρε! / Πώς ντύνεται και οργανώνει τη ζωή του ένα τυφλό άτομο;

Πώς η μόδα μπορεί να γίνει σύμμαχος της αυτονομίας; Πώς επιλέγεις ρούχα όταν είσαι τυφλός; Η σχεδιάστρια Ευγενία Μητροσύλη μιλά για την προσβασιμότητα, την τεχνολογία και τη δύναμη της ορατότητας.
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ | ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
Mπήκαμε πρώτοι στο ολοκαίνουργιο Κλακάζ

Sneak preview / Aυτό είναι το «Κλακάζ», το νέο μαγαζί της Αβραμιώτου. Προβλέπεται γ^%μάτο.

Πάνω στις στάχτες του six d.o.g.s., στην Αβραμιώτου πάντα, γεννιέται η νέα, ενδιαφέρουσα κόλαση του Κωνσταντίνου Δαγριτζίκου. Είναι πολυεπίπεδη, ποικιλόμορφη και γεμάτη ενέργεια. Την βλέπετε πρώτοι.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ο Μάικλ Τζόρνταν κάποτε έπαιξε μπάσκετ στα Πατήσια

Αθλητισμός / Ο Μάικλ Τζόρνταν κάποτε έπαιξε μπάσκετ στα Πατήσια

Μπήκαμε στο πρώτο κλειστό γήπεδο μπάσκετ που φτιάχτηκε στην Ελλάδα και θυμηθήκαμε γιατί ο Σπόρτιγκ ήταν, είναι και θα είναι μία από τις σπουδαιότερες ομάδες της χώρας, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία αγωνίζεται.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πώς φροντίζεις 600 κυψέλες στο νησί της Καρπάθου;

Lifo Picks / Με θυμάρι, δεντρολίβανο και αγριολούλουδα, χιλιάδες μέλισσες στην Κάρπαθο φτιάχνουν το μέλι του Βαγγέλη

Ο μελισσοκόμος Βαγγέλης Γεργατσούλης μας ξεναγεί σε κάθε βήμα της διαδικασίας, από τη φροντίδα των κυψελών μέχρι την εξαγωγή και την προετοιμασία του λαχταριστού μελιού.
THE LIFO TEAM
Swedish Death Cleaning: Αν πέθαινες αύριο, τι θα άφηνες πίσω σου;

Living / Swedish Death Cleaning: Αν πέθαινες αύριο, τι θα άφηνες πίσω σου;

Δεν είναι μόδα, ούτε μια μακάβρια συνήθεια, αλλά μια απρόσμενα πρακτική μέθοδος για να κάνεις ουσιαστικό ξεσκαρτάρισμα: να απαλλαγείς από αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι, να βάλεις σε τάξη τις υποχρεώσεις σου.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Περιβάλλον / Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Με το άνοιγμα του Field Nursery, ο Jonny Bruce αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα της βρετανικής κηπουρικής, φέρνοντας μαζί του μια ιδέα του κήπου που ενώνει αισθητική, οικολογία και τρόπο ζωής.
THE LIFO TEAM
Το πορτρέτο του Πάνου, σκλάβου του BDSM και queer

Σχέσεις / Το πορτρέτο του Πάνου, σκλάβου του BDSM

Μια αποκαλυπτική κουβέντα με έναν sub (υποτακτικό ή «σκλάβο») για μία από τις πιο ακραίες ερωτικές πρακτικές και την κουλτούρα της, το ζητούμενο της οποίας, όσο σκληροπυρηνική κι αν φαντάζει, παραμένει το ίδιο: η αγάπη. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tο βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου είναι το νέο fitness trend της πόλης

Living / Tο βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου είναι το νέο fitness trend της πόλης

Μια ευγενική πολεμική τέχνη που δεν είναι μόνο αυτοάμυνα·γυμνάζει σώμα και μυαλό, προσφέρει αυτοπεποίθηση και ψυχική ηρεμία και γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΡΙΒΑ
Φτιάξαμε ινσταγκραμικούς κήπους. Ξοδέψαμε περιουσίες. Τώρα μαράθηκαν όλα.

Living / Φτιάξαμε ινσταγκραμικούς κήπους. Ξοδέψαμε περιουσίες. Τώρα μαράθηκαν όλα.

Εκτός από τάση και διακόσμηση, τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που δύσκολα επιβιώνουν στις κλιματικές συνθήκες της Αθήνας. Και αυτό δεν θα σου το πει κανείς στους χώρους που θα τα αγοράσεις.
M. HULOT