Ιστορική πτώση για τις παγκόσμιες αγορές - Ανυποχώρητος ο Τραμπ για τους δασμούς

Ιστορική πτώση για τις παγκόσμιες αγορές - Ανυποχώρητος ο Τραμπ για τους δασμούς Facebook Twitter
© ΕΡΑ
0

Βαθαίνει η κρίση στις παγκόσμιες αγορές από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, μετά και τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι δεν θα υποχωρήσει από τις επιθετικές εμπορικές πολιτικές του, παρά τους αυξανόμενους φόβους για παγκόσμια ύφεση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ισχυρή οικονομική θέση, παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές και οι παγκόσμιες αγορές έχουν καταρρεύσει.

«Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει, τα επιτόκια έχουν πέσει (η αργοκίνητη Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια!), οι τιμές των τροφίμων έχουν πέσει, δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ και οι επί μακρόν κακοποιημένες ΗΠΑ φέρνουν δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα από τις χώρες που κάνουν κατάχρηση των δασμών που ήδη ισχύουν», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα κερδίσουν δισεκατομμύρια δολάρια από τους δασμούς που έθεσε σε άλλες χώρες, ενώ το χρηματιστήριο αντιμετωπίζει το χειρότερο ξεκίνημα προεδρικής θητείας στη σύγχρονη ιστορία. «Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος καταχραστής όλων, η Κίνα, οι αγορές της οποίας καταρρέουν, μόλις αύξησε τους δασμούς της κατά 34%, επιπλέον των μακροχρόνιων γελοία υψηλών δασμών της (Συν!), μη αναγνωρίζοντας την προειδοποίησή μου προς τις χώρες που καταχράστηκαν να μην προβούν σε αντίποινα. Έχουν βγάλει αρκετά, εδώ και δεκαετίες, εκμεταλλευόμενοι τις καλές παλιές ΗΠΑ! Οι προηγούμενοι "ηγέτες" μας φταίνε που επέτρεψαν αυτό, και τόσα άλλα, να συμβούν στη Χώρα μας. ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΞΑΝΑ!» συνέχισε ο Τραμπ. 

Οι μετοχές σημείωσαν μεγάλη πτώση, τα νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια αυξήθηκαν και οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν. Τα συμβόλαια που παρακολουθούν τον blue-chip S&P 500 υποχώρησαν κατά 1,9%, ενώ εκείνα για τον Nasdaq υποχώρησαν κατά 2,1%. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή, περισσότερα από 5 τρισ. δολάρια διαγράφηκαν από τον S&P 500, επισφραγίζοντας τη χειρότερη εβδομάδα για τον δείκτη από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020.

Οι ασιατικές μετοχές υπέστησαν σοβαρότατες απώλειες, με τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί περισσότερο από 13%, στη χειρότερη ημερήσια πτώση του τα τελευταία 100 χρόνια. Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέρρευσαν, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να βυθίζεται κατά 3,8%, ενώ ο γερμανικός Dax ήταν 3,7% χαμηλότερα, έχοντας σημειώσει σύντομη πτώση άνω του 10% στο άνοιγμα. Ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 3,5%.

Παράλληλα, η Goldman Sachs αύξησε την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ από 35% σε 45% μετά από «απότομη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών», αφού ο Τραμπ επέβαλε σαρωτικές εισφορές στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από CNN, Financial Times

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM