COP16: Περισσότερες από τις μισές χώρες αδιαφορούν για τις δεσμεύσεις για το περιβάλλον

COP16: Περισσότερες από τις μισές χώρες αδιαφορούν για τις δεσμεύσεις για το περιβάλλον Facebook Twitter
φωτ.: unsplash
0

Περισσότερες από τις μισές χώρες του κόσμου δεν σχεδιάζουν να προστατεύσουν το 30% της γης και της θάλασσας για τη φύση, παρά τη δέσμευση για να το πράξουν στο πλαίσιο της παγκόσμιας συμφωνίας για το περιβάλλον η οποία συνήφθη πριν από λιγότερο από τρία χρόνια, σύμφωνα με νέα ανάλυση.

Στα τέλη του 2022, σχεδόν κάθε χώρα υπέγραψε μια συμφωνία του ΟΗΕ για να σταματήσει την καταστροφή των οικοσυστημάτων της Γης. Αυτή περιελάμβανε έναν πρωταρχικό στόχο για την προστασία σχεδόν του ενός τρίτου του πλανήτη για τη βιοποικιλότητα μέχρι το τέλος της δεκαετίας – ένας στόχος γνωστός ως «30 επί 30».

Όμως, καθώς οι ηγέτες των χωρών συγκεντρώνονται στη Ρώμη για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για το Cop16 για τη διάσωση της φύσης, η ανάλυση των σχεδίων των χωρών από την Carbon Brief και τον Guardian διαπίστωσε ότι πολλές χώρες έχουν μείνει πίσω. Περισσότερες από τις μισές είτε δεσμεύονται να προστατεύσουν λιγότερο από το 30% της επικράτειάς τους είτε δεν θέτουν αριθμητικό στόχο.

COP16: Περισσότερες από τις μισές χώρες αδιαφορούν για τις δεσμεύσεις για το περιβάλλον Facebook Twitter
φωτ.: unsplash

Από τις 137 που έχουν υποβάλει σχέδιο, 70 (51%) χώρες δεν περιλαμβάνουν προτάσεις για την προστασία του 30% της γης και της θάλασσας τους και οι 10 δεν ξεκαθαρίζουν αν θα το κάνουν ή όχι. Άλλες 61 χώρες δεν έχουν ακόμη υποβάλει σχέδιο για την επίτευξη των στόχων.

Ενώ ο στόχος του ΟΗΕ είναι παγκόσμιος, το μέγεθος των χωρών που παραλείπουν τον στόχο από τα σχέδιά τους θα μπορούσε να τον θέσει σε κίνδυνο. Μαζί, αντιπροσωπεύουν το 34% της Γης και περιλαμβάνουν χώρες με μεγάλη ποικιλία με μεγάλες συγκεντρώσεις φύσης, όπως το Μεξικό, η Ινδονησία, η Μαλαισία, το Περού, οι Φιλιππίνες, η Νότια Αφρική και η Βενεζουέλα.

COP16: Περισσότερες από τις μισές χώρες αδιαφορούν για τις δεσμεύσεις για το περιβάλλον Facebook Twitter
φωτ.: unsplash

Οι επιστήμονες λένε ότι η προστασία πρέπει να επικεντρωθεί στα μέρη του πλανήτη με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, ώστε το σημείο αναφοράς του 30% να είναι αποτελεσματικό στην επιβράδυνση της απώλειας της φύσης.

Η Φινλανδία, μια αραιοκατοικημένη χώρα με μεγάλη βιομηχανία ξυλείας, δήλωσε ότι βρισκόταν ακόμη στη διαδικασία οριστικοποίησης των στόχων της, αλλά είπε ότι η επίτευξη 30 επί 30 θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη. «Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, για παράδειγμα, η προστατευόμενη περιοχή σε χερσαίες περιοχές θα πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 1,7 εκατομμύρια στρέμματα ετησίως», είπε ένας εκπρόσωπος.

COP16: Περισσότερες από τις μισές χώρες αδιαφορούν για τις δεσμεύσεις για το περιβάλλον Facebook Twitter
φωτ.: unsplash

Η Ινδονησία, μία από τις τρεις μεγάλες χώρες των τροπικών δασών στη Γη, δεν υπέβαλε στόχο ποσοστού. Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θεωρεί τον στόχο ως έναν παγκόσμιο στόχο που δεν πρέπει να επιβαρύνει «άδικα βαρύ φορτίο» στις χώρες. «Η διαχείριση της βιοποικιλότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση, η ισορροπία των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πτυχών πρέπει να διατηρηθεί, ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδονησία», ανέφεραν.

Η Νορβηγία, μια χώρα με μεγάλες βιομηχανίες αλιείας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεν έχει συμπεριλάβει τις θαλάσσιες περιοχές στον στόχο του 30%. Είπε ότι ακόμη επεξεργάζεται ποιες θαλάσσιες περιοχές θα θεωρούνται προστατευόμενες σύμφωνα με τους ισχύοντες ορισμούς του ΟΗΕ και ότι θα αποσαφηνιστεί το καθεστώς διατήρησής τους μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία.

COP16: Περισσότερες από τις μισές χώρες αδιαφορούν για τις δεσμεύσεις για το περιβάλλον Facebook Twitter
φωτ.: unsplash

Τα ευρήματα προσθέτουν στους αυξανόμενους φόβους για άλλη μια δεκαετία διεθνούς αποτυχίας στη φύση. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν επιτύχει ποτέ ούτε έναν στόχο στην ιστορία των συμφωνιών του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα και υπήρξε μεγάλη ώθηση για να διασφαλιστεί ότι αυτή η δεκαετία ήταν διαφορετική.

Στο Cop16 στο Κάλι πέρυσι, οι συνομιλίες έληξαν σε αταξία και σύγχυση αφού η σύνοδος ξέμεινε από χρόνο ώστε να συμφωνηθούν σημαντικά στοιχεία της εφαρμογής της συμφωνίας αυτής της δεκαετίας και χρειάστηκε να συγκληθεί μια πρόσθετη συνάντηση στη Ρώμη αυτή την εβδομάδα.

Ο Brian O'Donnell, διευθυντής της Campaign for Nature, είπε ότι είναι σαφές ότι οι χώρες δεν βρίσκονταν σε καλό δρόμο για να ανταποκριθούν στην παγκόσμια δέσμευση του 30%, προσθέτοντας ότι η έλλειψη φιλοδοξίας συνδέεται με την έλλειψη χρηματοδότησης από τα πλούσια κράτη για να βοηθήσουν άλλους να επιτύχουν τους στόχους και την έλλειψη δέσμευσης από τους παγκόσμιους ηγέτες. «Ας είμαστε ξεκάθαροι, αυτός δεν είναι ένας «ωραίος» στόχος – είναι απαραίτητος εάν θέλουμε να αποτρέψουμε τις εξαφανίσεις δεκάδων χιλιάδων ειδών και να διατηρήσουμε τις υπηρεσίες που παρέχει η ανέπαφη φύση όπως η επικονίαση, το φιλτράρισμα του νερού και του αέρα, η άμυνα από τις καταιγίδες και η πρόληψη της πανδημίας», είπε.

Η Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, είπε ότι τα στοιχεία παρακολούθησης για τις προστατευόμενες περιοχές έδειξαν ότι σημειώνεται πρόοδος, με το 17,6% της ξηράς και το 8,4% του ωκεανού να βρίσκεται υπό κάποια μορφή προστασίας. Αλλά είπε ότι χρειάζονταν πολλά περισσότερα. «Το 30x30 είναι ένας παγκόσμιος στόχος και ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες το λαμβάνουν υπόψη σε εθνικό επίπεδο θα είναι διαφορετικός σε ολόκληρο τον κόσμο, ανάλογα με τις εθνικές συνθήκες. Οι στόχοι πρέπει να βοηθήσουν στην ανάληψη δράσης, αλλά δεν μπορούν να υπονομεύσουν άλλες προσπάθειες διατήρησης ή να θεωρηθούν μεμονωμένα», είπε. «Χωρίς την προστασία της φύσης, απλά δεν μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας για το κλίμα και την ανάπτυξη».

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM