Πώς να απομακρύνετε τις επικίνδυνες χημικές ουσίες από την κουζίνα

Πώς να απομακρύνετε τις επικίνδυνες χημικές ουσίες από την κουζίνα Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

Όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες δημοσιεύονται, σχετικά με τα μικροπλαστικά στα τρόφιμα, τις τοξικές ουσίες στα τηγάνια και τα τάπερ και την ποσότητα τοξικών χημικών ουσιών που μπορεί να «κρύβονται» στην κουζίνα μας.

Χημικές ενώσεις που συναντώνται συχνότερα στην κουζίνα μας, μπορεί να περιέχουν έως και 16.000 χημικές ουσίες, εκ των οποίων πολλές κρίνονται εξαιρετικά τοξικές. Η θερμότητα και η επαφή με ζεστά τρόφιμα αυξάνουν τον ρυθμό απελευθέρωσης αυτών των ουσιών, καθιστώντας τες ακόμα πιο επικίνδυνες. Ωστόσο, υπάρχουν εύκολες και προσιτές εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να μειώσουν σημαντικά την έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες, ξεκινώντας με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

Η αντικατάσταση των πλαστικών μαγειρικών σκευών, όπως σπάτουλες και κουτάλες, με ασφαλέστερες επιλογές από ξύλο, ανοξείδωτο ατσάλι, σιλικόνη ή βοριοπυριτικό γυαλί είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Πλαστικά σκεύη που έρχονται σε επαφή με υψηλές θερμοκρασίες, όπως σε καυτά τηγάνια ή βραστό νερό, λειτουργούν σαν τούνελ, μέσα από το οποίο μικρές ποσότητες τοξικών ουσιών περνούν στο φαγητό.

Ομοίως, τα αντικολλητικά τηγάνια μπορεί να περιέχουν PFAS ή βαρέα μέταλλα, επομένως είναι προτιμότερο να προτιμάται, ανοξείδωτο ατσάλι, χυτοσίδηρο ή γυαλί, τα οποία είναι γνωστά ως τα πιο ασφαλή για την υγεία μας.

Συγχρόνως, οι επιφάνειες κοπής αποτελούν συχνά πηγή μόλυνσης, καθώς -κυρίως όσες είναι πλαστικές- μπορούν να απελευθερώσουν μικροπλαστικά στα τρόφιμα. Αντί για πλαστικές ή παρόμοιες επιφάνειες, που συχνά περιέχουν φορμαλδεΰδη, είναι προτιμότερο να επιλέγονται ξύλινες επιφάνειες, χωρίς κόλλες και χημικά πρόσθετα.

Με αυτές τις απλές αλλαγές, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά την παρουσία επικίνδυνων χημικών στην κουζίνα μας και να διασφαλίσουμε την ποιότητα του φαγητού μας.

Με πληροφορίες από Guardian

 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM
Τι λένε επιστήμονες για την επαναχρησιμοποίηση πλαστικών μπουκαλιών και δοχείων

Τech & Science / Μην χρησιμοποιείτε ξανά πλαστικά μπουκάλια νερού και δοχεία αποθήκευσης φαγητού

Συναγερμός από τους επιστήμονες που προειδοποιούν: Όχι στην επαναχρησιμοποίηση πλαστικού μιας χρήσης - Καρκινογόνες και επικίνδυνες ουσίες που προκαλούν μείωση γονιμότητας και ορμονικές διαταραχές στα πλαστικά μιας χρήσης - Ο μεγάλος κίνδυνος από τα μαύρα πλαστικά που περιέχουν φαγητό
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM