Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις Facebook Twitter
Διαδηλώσεις στη Σερβία/ Φωτ.: EPA
0

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κάλεσε τους φοιτητές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, μιλώντας σε συγκέντρωση του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος στη Βοϊβοντίνα. Επανέλαβε ότι οι διαδηλώσεις είναι αποτέλεσμα ξένης παρέμβασης με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας και χαρακτήρισε «αποτυχημένο» το σχέδιο ανατροπής του.

Ο Βούτσιτς τόνισε ότι η Σερβία δέχεται πιέσεις λόγω της στάσης της απέναντι στο Κόσοβο και τη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας ότι θα παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα τον Μάιο. Παράλληλα, το πλήθος ενέκρινε «δια βοής» τη Διακήρυξη για τη Βοϊβοντίνα, που υπογραμμίζει την εδαφική της ακεραιότητα ως αναπόσπαστο μέρος της Σερβίας.

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συνεχίζουν τον αποκλεισμό του Κραγκούγιεβατς, σε μια διαμαρτυρία που κορυφώνεται μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων. Διεκδικούν απόδοση ευθυνών για την τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, καθώς και διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Βούτσιτς ότι χρησιμοποιεί εθνικιστική ρητορική για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Ο Ντράγκαν Τζίλας, επικεφαλής του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, κατηγόρησε τον Σέρβο πρόεδρο ότι σκόπιμα καλλιεργεί το φόβο για υποτιθέμενη απόσχιση της Βοϊβοντίνας, ενώ η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει καμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς αυτούς.
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη: Προτάσεις και προβλέψεις

Διεθνή / Ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη

Ρωσία και Ουκρανία ξεκινούν δεύτερο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη - Οι προτάσεις της Ουκρανίας, οι ρωσικές απαιτήσεις και οι προσδοκίες από τις συνομιλίες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα με 12 επιθετικά υποβρύχια και 1,5 δισ. λίρες σε νέες εργοστασιακές μονάδες

Διεθνή / Βρετανία: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα με 12 επιθετικά υποβρύχια και 1,5 δισ. λίρες σε νέες εργοστασιακές μονάδες

Ο Κιρ Στάρμερ ανακοινώνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη στρατιωτική ενίσχυση της Βρετανίας, με νέες υποβρύχιες μονάδες και πυραυλικά συστήματα στο πλαίσιο της επανασύνταξης των ένοπλων δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
«Άντε γ@@@@ου» - Η πρώην σταρ των Little Mix στράφηκε εναντίον της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ λόγω της τρανφοβίας της

Διεθνή / «Άντε γ@@@@ου» - Η πρώην σταρ των Little Mix στράφηκε εναντίον της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ λόγω της τρανφοβίας της

Η JADE κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της στο φεστιβάλ Mighty Hoopla κάλεσε το κοινό να φωνάξει μαζί της, αναφερόμενη σε διάφορα πρόσωπα που αξίζουν ένα «άντε γεια»
LIFO NEWSROOM