Από σήμερα, η Gen Βήτα και όχι η Gen Άλφα είναι η νεότερη γενεαλογική ομάδα στον πλανήτη

Από σήμερα, η Gen Βήτα και όχι η Gen Άλφα είναι η νεώτερη γενεαλογική ομάδα στον πλανήτη Facebook Twitter
Φωτ: Freepik
0

Από σήμερα, την πρώτη ημέρα του 2025, η Generation Άλφα δεν είναι πια η νεότερη γενεαλογική ομάδα στον πλανήτη.

Διότι, τα μωρά που γεννήθηκαν κατά τις πρώτες ώρες του νέου έτους σηματοδότησαν την αρχή της Generation Βήτα, η οποία θα περιλαμβάνει τους γεννηθείς στο διάστημα 2025-2039.

Όπως αναφέρει η εταιρεία ερευνών McCrindle σε ένα νέο blog της, η Gen Βήτα θα αποτελεί το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2035 και πολλά από τα μέλη της θα ζήσουν για να δουν τον 22ο αιώνα.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον κοινωνικό ερευνητή Mark McCrindle, ο οποίος επινόησε τον όρο Gen Άλφα.

AI και κλιματική αλλαγή θα «σμιλεύσουν» την Gen Βήτα

Η ταυτότητα των παιδιών της Gen Βήτα πιθανότατα θα σμιλευτεί σε μεγάλο βαθμό από την τεχνολογία, όπως ακριβώς συνέβη και με τους προκατόχους της από την Gen Άλφα, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί «παιδιά του iPad» λόγω της εξάρτησής τους από την τεχνολογία.

Ο McCrindle έγραψε ότι η ζωή της Gen Βήτα θα καθοριστεί από την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση, προσθέτοντας και ότι θα αντιμετωπίσουν μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση και οι παγκόσμιες πληθυσμιακές μετατοπίσεις.

Καιρό τώρα, οι γονείς των παιδιών της Gen Άλφα δίνουν μάχη για το πώς να διαχειριστούν τη σχέση των παιδιών τους με την τεχνολογία και τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένα έπειτα από την κυκλοφορία του ChatGPT, τον Νοέμβριο του 2022.

Μια μελέτη του Pew Research Center που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2023 διαπίστωσε ότι ένας στους πέντε μαθητές που γνώριζαν για το ChatGPT το χρησιμοποίησαν στις σχολικές τους εργασίες.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι γενεαλογικές ταμπέλες δεν φτιάχτηκαν για να ορίζουν τον χαρακτήρα και τις συνήθειες μίας ολόκληρης γενιάς.

Αντιθέτως, είναι προτιμότερο να τις βλέπουμε ως απλά έναν τρόπο καταγραφής των κοινωνικών αλλαγών και όχι ως μια ετικέτα με την οποία μπορούμε να υπεραπλουστεύσουμε τις διαφορές μεταξύ των ομάδων, όπως είχε πει ο πρόεδρος του Pew Research Center, Μάικλ Ντίμοκ.

Μία ανασκόπηση των γενεαλογικών ομάδων των τελευταίων 100 χρόνων: 

  • Gen Βήτα: 2025-2039
  • Gen Άλφα: 2010-2024
  • Gen Z: 1997-2009
  • Millennials: 1981-1996
  • Generation X: 1965-1980
  • Boomers: 1946-1964
  • Ήσυχη Γενιά: 1928-1945

Με πληροφορίες από Business Insider

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM