Tα νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας δεν αδυνατίζουν μόνο. Αλλάζουν και τον τρόπο που ζούμε.

Δεν είναι μόνο η παχυσαρκία. Φάρμακα όπως το Ozempic θα αλλάξουν τον κόσμο Facebook Twitter
Όπως το αντισυλληπτικό χάπι ενθάρρυνε τις γυναίκες να παραμείνουν στην εκπαίδευση και την εργασία, έτσι και τα φάρμακα glp-1 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθοριστικές οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την ελευθερία.
0

ΚAΘΕ ΜΕΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ να φέρνει και πιο συναρπαστικά νέα. Πρώτα τα φάρμακα αντιμετώπισαν τον διαβήτη. Στη συνέχεια, με μία μόνο ένεση την εβδομάδα, αντιμετώπισαν την παχυσαρκία. Τώρα ανακαλύφθηκε ότι θεραπεύουν τις καρδιαγγειακές και νεφρικές παθήσεις και δοκιμάζονται για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ και του εθισμού. Είναι νωρίς ακόμα, αλλά οι αγωνιστές υποδοχέων glp-1 έχουν όλα τα φόντα για να θεωρηθούν μια από τις πιο επιτυχημένες κατηγορίες φαρμάκων στην ιστορία. Καθώς γίνονται όλο και φθηνότερα και ευκολότερα στη χρήση, αυτά τα φάρμακα υπόσχονται να βελτιώσουν δραματικά τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων − με σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία, την οικονομία και την κοινωνία. 

Στα τρία χρόνια από τότε που εγκρίθηκε η σεμαγλουτίδη για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, έχει κατακτήσει ολοσχερώς την Αμερική. Μετά από δεκαετίες απογοητευτικών «θαυματουργών θεραπειών», τα φάρμακα αυτά λειτουργούν. Ινφλουένσερ που ανησυχούν για την εικόνα τους και εύποροι χρηματιστές δεν είναι οι μόνοι χρήστες τους. Ήδη ένας στους οκτώ Αμερικανούς ενήλικες έχει πάρει φάρμακα glp-1. Η Novo Nordisk, κατασκευάστρια της σεμαγλουτίδης, με το εμπορικό σήμα Ozempic για τον διαβήτη και Wegovy για την απώλεια βάρους, και η Eli Lilly, η οποία παρασκευάζει την τιρζεπατίδη, ένα πιο αποτελεσματικό εναλλακτικό σκεύασμα, έχουν προσθέσει μαζί από το 2021 περίπου 1 τρισ. δολάρια στην εμπορική τους αξία.  

Η δράση τώρα μετακινείται πέρα από την Αμερική. 

Σε έναν κόσμο αφθονίας, οι άνθρωποι υποκύπτουν στις παρορμήσεις τους ακόμη και αν γνωρίζουν ότι οι επιλογές τους είναι μακροπρόθεσμα επιβλαβείς. Παρόλο που οι αγωνιστές GLP-1 μπορεί να περιορίσουν την ευχαρίστηση της άμεσης ικανοποίησης, υπόσχονται να τερματίσουν τις επίμονες επιθυμίες και να βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη υγεία. 

Δεδομένου ότι πάνω από τα δύο πέμπτα του παγκόσμιου πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, η ζήτηση για φάρμακα glp-1 είναι σαρωτική. Οι φαρμακευτικές εταιρείες αγωνίζονται να τα κάνουν να λειτουργήσουν ως χάπια, που θα είναι φθηνότερα στην παραγωγή από τις ενέσεις, και να μειώσουν τις παρενέργειές τους. Στην αγορά εισέρχονται γενόσημες εκδόσεις παλαιότερων αγωνιστών glp-1. Η πατέντα της σεμαγλουτίδης πρόκειται να απελευθερωθεί το 2026 στη Βραζιλία, την Κίνα και την Ινδία, ενώ άλλα οκτώ τέτοια φάρμακα ετοιμάζονται στην Κίνα. Είναι λογικό. Καθώς τα εισοδήματα στον αναπτυσσόμενο κόσμο έχουν αυξηθεί και η ζωή έχει γίνει πιο καθιστική, η αύξηση του βάρους των ανθρώπων πλησιάζει εκείνη της Δύσης. 

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θα είχε σοβαρό αντίκτυπο. Ωστόσο, τα φάρμακα glp-1 υπόσχονται να κάνουν πολύ περισσότερα. Έχει διαπιστωθεί ότι οι υπέρβαροι ασθενείς που λαμβάνουν σεμαγλουτίδη υποφέρουν από λιγότερες καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Το εκπληκτικό είναι ότι τα οφέλη φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα από το πόσο βάρος χάνεται. Η τιρζεπατίδη βελτιώνει την υπνική άπνοια. Δοκιμές δείχνουν ότι οι αγωνιστές glp-1 μειώνουν τη χρόνια νεφρική νόσο στους διαβητικούς και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσουν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου και την έκπτωση γνωστικών λειτουργιών που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ. Μελέτες των αρχείων υγείας υποδηλώνουν ότι μπορεί να βοηθήσουν και με τους εθισμούς. Τα άτομα που έπαιρναν ήδη φάρμακα glp-1 στην Αμερική είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν υπερβολική δόση οπιοειδών ή να κάνουν κατάχρηση κάνναβης ή αλκοόλ. Οι ερευνητές μιλούν ακόμη, με συγκρατημένη αισιοδοξία, για την αντιγηραντική τους δράση. 

Πώς μπορεί μία κατηγορία φαρμάκων να κάνει τόσα πολλά; Φαίνεται πως τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν δρουν μόνο στο έντερο, αλλά δεσμεύονται επίσης σε υποδοχείς σε όλο το σώμα και στον εγκέφαλο. Φαίνεται να μειώνουν τη φλεγμονή και να αλληλεπιδρούν με μηχανισμούς που συνδέονται με την επιθυμία και το αίσθημα ανταμοιβής. Με κάθε νέο εύρημα, οι ερευνητές μαθαίνουν περισσότερα για τη λειτουργία των ασθενειών και τους δεσμούς μεταξύ του σώματος και του εγκεφάλου. 

Φυσικά, απαιτείται περισσότερη δουλειά. Αν και οι αγωνιστές glp-1 χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του διαβήτη εδώ και 20 χρόνια, ορισμένα από τα νεότερα ευρήματα βασίζονται σε μελέτες παρατήρησης και θα πρέπει να συμπληρωθούν από τυχαιοποιημένες δοκιμές. Οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να παίρνουν αυτά τα φάρμακα για όλη τους τη ζωή και τα μακροπρόθεσμα οφέλη τους δεν έχουν ακόμη καταγραφεί ποσοτικά. 

Αυτό καθιστά αβέβαιο και το κόστος. Προς το παρόν τα φάρμακα είναι ακριβά. Η τιρζεπατίδη κοστίζει πάνω από 500 δολάρια τον μήνα στην Αμερική. Οι άμεσες παρενέργειές τους, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, παγκρεατίτιδα, διάρροια και μυϊκή απώλεια, μπορεί να είναι αποτρεπτικές∙ οι επιπτώσεις από τη λήψη τους επί ολόκληρες δεκαετίες παραμένουν αβέβαιες. Κάποιοι ανησυχούν για την ιατρικοποίηση της καθημερινής ζωής και για το αν άνθρωποι θα ξεσαλώνουν, γνωρίζοντας ότι μπορούν να καταφύγουν σε θεραπείες. 

Ωστόσο, με τον καιρό, τον πειραματισμό και την καινοτομία, τα οφέλη θα γίνουν πιο σαφή και το κόστος θα μειωθεί. Οι υγιεινές συνήθειες και οι σωστές συμβουλές δημόσιας υγείας θα εξακολουθήσουν να έχουν σημασία. Αλλά οι επαγγελματίες έχουν από καιρό απελπιστεί γιατί τίποτα δεν λειτουργεί για πολλούς παχύσαρκους ανθρώπους. Εάν τα φάρμακα ανταποκριθούν στις πρώτες υποσχέσεις τους, θα ήταν διαστροφικό και σκληρό να στερήσουμε από τους ασθενείς φάρμακα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν καταλυτικά τη ζωή τους, φάρμακα που μπορούν να υποσχεθούν αντίστοιχα αποτελέσματα και για τον εθισμό. 

Οι δυνατότητες λοιπόν είναι συναρπαστικές. Το 2019 οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο διαβήτης, η νόσος του Αλτσχάιμερ και οι νεφροπάθειες κατατάσσονται στις δέκα πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Μέχρι το 2050, καθώς ο κόσμος γερνάει και η υγειονομική περίθαλψη των αναπτυσσόμενων χωρών βελτιώνεται, οι ασθένειες αυτές θα έχουν μεγαλύτερο φόρο αίματος. Πέρυσι περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί πέθαναν από υπερβολική δόση οπιοειδών και 180.000 πέθαναν από το ποτό. 

Για τους ασθενείς, οι νέες χρήσεις των φαρμάκων glp-1 θα σήμαιναν όχι μόνο μεγαλύτερη, υγιέστερη και πιο παραγωγική ζωή, αλλά και πιο ευτυχισμένη. Σε έναν κόσμο αφθονίας, οι άνθρωποι υποκύπτουν στις παρορμήσεις τους ακόμη και αν γνωρίζουν ότι οι επιλογές τους είναι μακροπρόθεσμα επιβλαβείς. Παρόλο που οι αγωνιστές GLP-1 μπορεί να περιορίσουν την ευχαρίστηση της άμεσης ικανοποίησης, υπόσχονται να τερματίσουν τις επίμονες επιθυμίες και να βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη υγεία. 

Ο συνολικός λογαριασμός για τη συνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων μπορεί να είναι τεράστιος. Ωστόσο, για τις κυβερνήσεις θα μείωναν κάποια άλλα κόστη. Ο άμεσος ιατρικός λογαριασμός μόνο για την παχυσαρκία στην Αμερική ανέρχεται σε 260 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ η κατάχρηση ουσιών αποτελεί τεράστιο βάρος για το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Το κράτος θα εισέπραττε λιγότερα έσοδα από τους φόρους στο αλκοόλ, αλλά καθώς το εργατικό δυναμικό θα γινόταν πιο υγιές, τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος θα αυξάνονταν.  

Το λιγότερο είναι κάπως περισσότερο

Όπως το αντισυλληπτικό χάπι ενθάρρυνε τις γυναίκες να παραμείνουν στην εκπαίδευση και την εργασία, έτσι και τα φάρμακα glp-1 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθοριστικές οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την ελευθερία. Ορισμένα επιχειρηματικά μοντέλα θα μπορούσαν να ανατραπούν. Εάν η επιθυμία μπορεί να ελεγχθεί, οι εταιρείες πρόχειρου φαγητού, οι διαφημιστές, ακόμη και οι έμποροι ναρκωτικών μπορεί να μετατοπίσουν τη στόχευσή τους από την ποσότητα στην ποιότητα. Τα κοινωνικά ήθη θα μπορούσαν να εξελιχθούν. Στη Δύση ένα λεπτό κορμί εκτιμάται ως το ιδανικό της ομορφιάς, καθώς για πολλούς κατακτιέται δύσκολα, ενώ οι παχύσαρκοι/ες υφίστανται διακρίσεις και χαμηλότερους μισθούς. Αν το να είσαι αδύνατος είναι ευκολότερο, αυτό μπορεί να αλλάξει. Η παχυσαρκία και ο εθισμός θα έπαυαν σταδιακά να αντιμετωπίζονται ως ηθικά ελαττώματα και θα αντιμετωπίζονταν ως ασθένειες που μπορούν να θεραπευτούν. Η επανάσταση της glp-1 μόλις ξεκινάει. Οι υποσχέσεις της είναι δελεαστικές.

Με πληροφορίες από The Economist

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Ozempic: Θα μπορούσε να μειώσει τον εθισμό σε ουσίες, δείχνει νέα μελέτη

Τech & Science / Το Ozempic θα μπορούσε να μειώσει και τον εθισμό στα οπιοειδή, δείχνει νέα μελέτη

Εκτός από τον διαβήτη και την παχυσαρκία, το Ozempic είναι πιθανό να συνδράμει στην αντιμετώπιση ψυχιατρικών διαταραχών, όπως ο εθισμός - Το περιοδικό JAMA Network Open παρουσίασε τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα νέας έρευνας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM