Η ιεραρχία των tote bags: Τι (θέλουμε να) λέει η τσάντα μας για εμάς Facebook Twitter
Η tote bag λειτουργεί σαν στοιχείο κατασκευής της σύγχρονης αστικής ταυτότητας.

Η ιεραρχία των tote bags: Τι (θέλεις να) λέει η τσάντα σου για σένα

0

«Ποια είναι η φετινή ιεραρχία των tote bags στο Λονδίνο;» ρώτησε ένας χρήστης του Reddit τον περασμένο Σεπτέμβρη. Η ερώτησή είναι τόσο ζουμερή και καλοδιατυπωμένη, που αξίζει να παραθέσουμε και τη συνέχεια.

«Μετά από μια δεκαετία στην κορυφή, η τσάντα του Daunt Books φαίνεται να μην είναι πλέον η “it bag” του μεσοαστού που θέλει να δείξει σκεπτόμενος. Με τι έχει αντικατασταθεί όμως; Η New Yorker τσάντα μου έχει ακόμα κύρος; Αν βγω έξω κρατώντας μια Glastonbury, θα με περιφρονήσουν; Υπάρχει κάποια tote bag σχετική με φιλανθρωπία ή ανθρώπινα δικαιώματα που αγοράζουμε τώρα;» καταλήγει.

Τα σχόλια δεν απογοητεύουν, αλλά αυτό οφείλεται εν μέρει στο διπλό ερώτημα που τίθεται εξαρχής. Στην πραγματικότητα, ο χρήστης falseflat δεν ρωτά ποια μάρκα να προτιμήσει αλλά πώς να δείξει ότι ανήκει στην τάδε ή τη δείνα κοινωνική υποομάδα, πώς να είναι «cool».

Μια τσάντα Trader Joe’s πιάνει περισσότερους πόντους στο Τόκιο ή στην Αθήνα, όπως αντίστοιχα μια ελληνική tote bag στο Notting Hill. Όσο πιο σπάνια και πιο ιδιαίτερη, τόσο πιο ενδιαφέρουσα και μυστηριώδης η αύρα που τυλίγει το άτομο που την κρατά.

Γιατί, αν κανείς προτιμά τον φούρνο Jolene στο ανατολικό Λονδίνο, αν έγινε πρόσφατα συνδρομητής στην πλατφόρμα ταινιών Mubi ή αν βρήκε εισιτήριο για το Eras Τοur της Taylor Swift, αυτό είναι κάτι που θεωρείται cool και αξίζει να κοινοποιηθεί με τρόπο που να έχει διάρκεια, τυπωμένο πάνω σε μερικά εκατοστά πάνινου υφάσματος που κρέμεται στον ώμο του. «(Η tote bag) Είναι βασικό στοιχείο της μεσοαστικής σου προσωπικότητας», σχολιάζει κάποιος.

Η ιεραρχία των tote bags: Τι (θέλουμε να) λέει η τσάντα μας για εμάς Facebook Twitter
Με αυτή την τσάντα γνωστοποιείτε ότι προτιμάτε φυτά από την Kopria στα Εξάρχεια.

Στην πραγματικότητα, το τι συμβαίνει στο Λονδίνο είναι ενδεικτικό, οι tote bags έχουν αναδειχθεί σε σύμβολα κοινωνικού status στις μεγάλες πρωτεύουσες εδώ και χρόνια. Φετινά άρθρα στη «Washington Post» και στο BBC προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί οι πάνινες τσάντες της αμερικανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Trader Joe’s έγιναν ξαφνικά τόσο δημοφιλείς, που ενώ κοστίζουν τρία δολάρια, έφτασαν να μεταπωλούνται στο eBay για σχεδόν τρεις χιλιάδες. Μάλιστα, η πράγματι καλόγουστη τσάντα από ανθεκτικό καμβά είναι τόσο δημοφιλής στους Ιάπωνες τουρίστες, που μια ξεναγός στο Λος Άντζελες εξομολογήθηκε στο BBC ότι το πρόγραμμα των γκρουπ της περιλαμβάνει πάντα μια στάση στα Trader Joe’s.

Άλλωστε, μια τσάντα Trader Joe’s πιάνει περισσότερους πόντους στο Τόκιο ή στην Αθήνα, όπως αντίστοιχα μια ελληνική tote bag στο Notting Hill. Όσο πιο σπάνια και πιο ιδιαίτερη, τόσο πιο ενδιαφέρουσα και μυστηριώδης η αύρα που τυλίγει το άτομο που την κρατά.

Γιατί, στην πραγματικότητα, η tote bag λειτουργεί σαν στοιχείο κατασκευής της σύγχρονης αστικής ταυτότητας, κάτι σαν advanced ερωτήσεις δημοτικού αλλά για ενήλικες. Το «ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;» γίνεται «σε ποιον φούρνο ψωνίζεις, σε ποιο φεστιβάλ ήσουν πρόσφατα, είσαι ή όχι φεμινιστής, από ποιο βιβλιοπωλείο προμηθεύεσαι τα επόμενα αναγνώσματά σου». Ερωτήσεις ενός υποθετικού ακροατηρίου στις οποίες το άτομο που φορά την tote bag απαντά περήφανα και δυνατά.

Και βέβαια, η tote bag είναι ένα κομμάτι καθαρής μόδας στο οποίο έχουν όλοι πρόσβαση· κατά κάποιον τρόπο, λοιπόν, αυτό το ανυποψίαστο τετράγωνο πανί με χερούλια επιτελεί το φοβερό έργο του εκδημοκρατισμού των τάσεων – συν την αδιαμφισβήτητη χρηστικότητα! Στο αυτί του επίδοξου cool ατόμου, αυτή η φράση ακούγεται σαν μουσική: δεν χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιουσία για να δείξεις ότι ξέρεις τι σου γίνεται από μόδα, κουλτούρα ή γαστρονομία, απλώς αγόρασε μια tote με ανάλογο μήνυμα.

Η ιεραρχία των tote bags: Τι (θέλουμε να) λέει η τσάντα μας για εμάς Facebook Twitter
«Αγαπώ το διάβασμα», λέτε στους αμέριμνους συνεπιβάτες σας στο μετρό, προσπερνώντας τους με μια τσάντα από την Πολιτεία, τις Πλειάδες ή το Μπερλίν.
Η ιεραρχία των tote bags: Τι (θέλουμε να) λέει η τσάντα μας για εμάς Facebook Twitter
Πάνινη τσάντα με το σχέδιο του John Craxton από το Μουσείο Μπενάκη.

To ότι το ντύσιμο στέλνει μηνύματα, άλλωστε, είναι ένα concept που εκτείνεται σε βάθος αιώνων. Σκεφτείτε ότι στον Μεσαίωνα υπήρχε νόμος που απαγόρευε σε όσους δεν ανήκαν στην τάξη των αριστοκρατών να φορούν συγκεκριμένα υφάσματα και χρώματα. Κάτι σαν τις σημερινές τσάντες Birkin δηλαδή, τηρουμένων των αναλογιών.

Στο δοκίμιό του «Το μπλε είναι φέτος στη μόδα» ο Ρολάν Μπαρτ γράφει ότι υπό μία έννοια «το ένδυμα είναι το σημαίνον ενός και μόνο σημαινόμενου, που είναι ο τρόπος ή ο βαθμός συμμετοχής εκείνου που φορά το ρούχο στην κοινωνία στην οποία ζει». Αν τεντώσουμε το επιχείρημα για να ταιριάζει στο θέμα μας, είναι σαφές ότι, περιφέροντας την τσάντα New Yorker στο μετρό, δείχνεις σε όλους ότι ανήκεις σε εκείνους που «διαβάζουν». Το αν πράγματι το κάνεις, είναι άλλο θέμα.

Με μια γρήγορη ματιά, τα ελληνικά δεδομένα δεν διαφέρουν και πολύ από τα διεθνή. Άλλωστε όσοι στέλνουν σήματα Μορς με τις tote bags τους δεν παύουν να αποτελούν παρά μια μικρή μειοψηφία.

Η πιο αθώα κατηγορία είναι οι τσάντες από κάποιο συνοικιακό παντοπωλείο και οι τουριστικές τσάντες που γράφουν «I Am-sterdam». Μαζί και οι τσάντες με το παιχνιδιάρικο logo κάποιου ελληνικού brand που μπορεί να λέει κάτι για την Αθήνα ή οι tote bags που συχνά δίνουν τα second hand μαγαζιά προς αποφυγή του πλαστικού. Ναι, μπορεί να διασχίσεις την Ιπποκράτους με τσάντα που διαφημίζει κάποιο αμερικανικό βενζινάδικο και ταξίδεψε μέχρι την Ελλάδα μέσα σε χιλιοχτυπημένες κούτες με ’80s πουκάμισα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, ούτε για σένα ούτε για τους άλλους.

Η ιεραρχία των tote bags: Τι (θέλουμε να) λέει η τσάντα μας για εμάς Facebook Twitter
Τα μεγάλα περιοδικά λογοτεχνίας όπως το «Paris review of books» λανσάρουν δικές τους πάνινες τσάντες.

Ανεβαίνοντας σκαλί στην επιτήδευση, βρίσκουμε τις τσάντες με κοινωνικά μηνύματα που ο δημιουργός της tote συνηθίζει να γράφει με κεφαλαία. «Recycle or die» έγραφε η τσάντα της διπλανής μου στο μετρό. «Smash the patriarchy», «Save the planet», «Go Green», «Vote», «I love taxing billionaires». Επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να κρατήσεις τυχαία μια τέτοια τσάντα, οι πεποιθήσεις σου είναι προφανείς για όποιον την προσέξει – αυτές που διακηρύσσεις ότι έχεις, τουλάχιστον.

Μια ενδιάμεση κατηγορία είναι οι tote bags από μουσεία. Κάθε πωλητήριο μουσείου που σέβεται τον εαυτό του διαθέτει τουλάχιστον μία πάνινη τσάντα με το όνομά του, ενώ κατά καιρούς λανσάρει και τσάντες με τύπωμα από τις περιοδικές εκθέσεις του. Εκεί, το πράγμα γίνεται πιο συγκεκριμένο. Δεν έχεις επισκεφθεί απλώς την Εθνική Πινακοθήκη ή το ΕΜΣΤ, το Leopold στη Βιέννη ή το Louisianna στην Κοπεγχάγη αλλά την έκθεση που «έτρεχε» εκεί το καλοκαίρι του 2022. Πολλοί θα το δουν, λίγοι θα καταλάβουν.

Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται τα βιβλιοπωλεία, τα φεστιβάλ και οι φούρνοι. Αν επισκεφθείς το Παρίσι, επιβάλλεται να φύγεις με tote bag από το Shakespeare & Company, ακόμα κι αν βαρέθηκες να περιμένεις στην ουρά για να μπεις (οι πονηροί γνωρίζουν ότι οι tote bags του ιστορικού βιβλιοπωλείου πωλούνται και στο διπλανό καφέ). Το ίδιο συμβαίνει και με το Daunt Books του Λονδίνου, το Strand στη Νέα Υόρκη, που ξεκίνησε σχεδόν τη μόδα με τις βιβλιοφιλικές tote bags, και βέβαια με τα μεγάλα περιοδικά λογοτεχνίας όπως το «Paris review of books». «Αγαπώ το διάβασμα», λέτε στους αμέριμνους συνεπιβάτες σας, προσπερνώντας τους με μια τσάντα από την Πολιτεία, τις Πλειάδες ή το Μπερλίν.

Η ιεραρχία των tote bags: Τι (θέλουμε να) λέει η τσάντα μας για εμάς Facebook Twitter
Ανεβαίνοντας σκαλί στην επιτήδευση, βρίσκουμε τις τσάντες με κοινωνικά μηνύματα που ο δημιουργός της tote συνηθίζει να γράφει με κεφαλαία.
Η ιεραρχία των tote bags: Τι (θέλουμε να) λέει η τσάντα μας για εμάς Facebook Twitter
«Αγαπώ το σινεμά, τον χορό και τα φανζίν», δηλώνετε όταν περπατάτε στο κέντρο με τσάντα από το Athens Art Book Fair.

«Αγαπώ το σινεμά, τον χορό και τα φανζίν», δηλώνετε όταν ανεβαίνετε τη Βουλής με τσάντα από το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Athens Art Book Fair, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ή την Μπιενάλε. Αντίστοιχα, γνωστοποιείτε ότι προτιμάτε παγωτό από το Μαραμπού, ψωμί από το Kora Bakery και φυτά από την Kopria στα Εξάρχεια.

Για να είμαστε δίκαιοι, πάντως, τα παραπάνω δεν συνοδεύονται απαραίτητα από διάθεση επίδειξης· είναι ένας τρόπος να στηρίξουμε μια επιχείρηση ή μια υπηρεσία της οποίας τα προϊόντα απολαμβάνουμε συστηματικά και που πιστεύουμε ότι αξίζει. Σαν τα T-shirts με τους σταθμούς της περιοδείας μιας μπάντας στα ’90s, οι tote bags είναι μια μικρή σημαία που καρφώνουμε στο ρευστό, γεμάτο πληροφορία αστικό παρόν. Δείχνουν ποιοι θέλουμε να είμαστε, ένα μονοπάτι που αν το πάρεις αντίστροφα, οδηγεί στο ποιοι είμαστε πραγματικά.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Μόδα & Στυλ
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Bags: Inside Out»: Οι τάσεις, το πάθος και οι ιστορίες για τo απόλυτo φετίχ της μόδας

Εκθέσεις / «Bags: Inside Out»: 300 τσάντες που έγραψαν ιστορία

300 τσάντες αφηγούνται ένα μοναδικό ταξίδι στο μουσείο V&A του Λονδίνου. Από την τσάντα που χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει την ασημένια μήτρα της Μεγάλης Σφραγίδας της Αγγλίας μέχρι την περίφημη πρώτη τσάντα Hermès Birkin.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι βεντάλιες είναι ξαφνικά πολύ hot. Και αυτές που φτιάχνονται στην Αθήνα λέγονται Dida.

Μόδα & Στυλ / Οι βεντάλιες είναι παντού, και αυτές που φτιάχνονται στην Αθήνα λέγονται Dida

Από τον παρισινό οίκο Duvelleroy, που κάποτε κυκλοφόρησε διαφημιστικό φυλλάδιο με τίτλο «Η γλώσσα της βεντάλιας», μέχρι τους «New York Times» που έφτιαξαν τη δική τους λίστα με τις καλύτερες μοντέρνες εκδοχές τους, οι βεντάλιες είναι ξαφνικά πολύ hot, τις ανοίγουμε πια ανερυθρίαστα. Έχουμε κι εμείς στην Αθήνα ένα brand που ειδικεύεται στις βεντάλιες, αυτό της Νατάσσας Δουρίδα, που μας τις προσφέρει μοναδικές.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Μόδα & Στυλ / Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Λαμβάνοντας υπόψη τους τη μοναδικότητα του κάθε σωματότυπου και επηρεασμένες από την προσωπική τους ανάγκη για άνεση, δύο νέες γυναίκες δημιουργούν ποιοτικά εσώρουχα που δεν προορίζονται μόνο για να κρύβονται κάτω από τα ρούχα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

75’ με τη Lysa Cooper

Μόδα & Στυλ / «Αν ζούσαν άνθρωποι σαν τον Basquiat, δεν θα υπήρχε όλη αυτή η μετριότητα»

Προσωπική φίλη του Jean-Michel Basquiat και θρυλική στυλίστρια, η Lysa Cooper, σε μια συνέντευξη-χείμαρρο στη LIFO, περιγράφει την εποχή όπου η τέχνη δεν κυνηγούσε νούμερα, αναγγέλλει την επικράτηση της ασημαντότητας, κατακεραυνώνει τον Τραμπ και παραδέχεται πως η ίδια απλώς ήταν εκεί «όταν συνέβαιναν όλα, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή».
M. HULOT
Σεμνά και ταπεινά

Μόδα & Στυλ / Κάννες: Σεμνά και ταπεινά στο κόκκινο χαλί

Ένα φεστιβάλ που χρωστά τη φήμη του στις σκανδαλιστικές εμφανίσεις υπό τον ήλιο σχεδόν όσο και στην καλλιτεχνική τόλμη του, βιώνει φέτος μια κρίση αισθητικής ταυτότητας με την τελευταίας στιγμής απαγόρευση «γυμνών και υπερβολικών σε όγκο εμφανίσεων».
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ντομάτες υψηλής ραπτικής, viral ποτά και high fashion ψωμιά: Το φαγητό είναι το νέο trend

Μόδα & Στυλ / Ντομάτες υψηλής ραπτικής, viral ποτά και high fashion ψωμιά: Το φαγητό είναι το νέο trend

Λεμόνια, κεράσια και ζαχαρωτά μεταμορφώνονται από την υψηλή μόδα σε ρούχα και αξεσουάρ, εδώδιμες ύλες πρωταγωνιστούν σε καμπάνιες και επίσημα δείπνα των luxury brands, ενώ χυμοί και πίκλες αναβαθμίζονται σε σύμβολα κοινωνικής υπεροχής. 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ποιοι είναι οι Μαύροι Δανδήδες του φετινού Met Gala;

Μόδα & Στυλ / Ποιοι είναι οι Μαύροι Δανδήδες του φετινού Met Gala;

H πιο ισχυρή παρέλαση διασημοτήτων και brands στον κόσμο ή, για άλλους, η άποψη της «Vogue» για τον κόσμο, τιμά σήμερα τους Μαύρους Δανδήδες της ιστορίας με ένα show που υπόσχεται άψογο tailoring, διαμάντια και φρου φρου. Λίγο πριν συντονιστείτε στο livestreaming της βραδιάς, δείτε μαζί μας τι σημαίνει το φετινό θέμα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
«Δεν ήξερα πού θα με πάει, ξεκίνησα με ένα σορτς και έφτιαξα δύο επιχειρήσεις»

Μόδα & Στυλ / «Δεν ήξερα πού θα με πάει, ξεκίνησα με ένα σορτς και έφτιαξα δύο επιχειρήσεις»

Η Μιρκέτα Βιδάλη, δημιουργός των brands «No Thinkin» και «Tanpire», μιλά για την εμπειρία της από τον κόσμο της επιχειρηματικότητας και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε. Πώς διαχειρίστηκε τα hate comments στα social media και τι συμβουλεύει άλλες γυναίκες που θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της;
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Retro vs Approach – Νέο δίλημμα στην αγορά sneakers

Μόδα & Στυλ / Τα νέα sneakers είναι για ορειβασία στις «πλαγιές» της πόλης

Μετά την κυριαρχία των retro sneakers, τα approach shoes, μια νέα γενιά ορειβατικών αθλητικών παπουτσιών, κερδίζει συνεχώς έδαφος στα αστικά πεζοδρόμια, εκφράζοντας την καθημερινή άνεση που όλοι αποζητούμε.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Γιώργο Τροχόπουλε, πώς κατάφερες να φορά τα πλεκτά σου η Dua Lipa;

Μόδα & Στυλ / Γιώργο Τροχόπουλε, πώς κατάφερες να φορά τα πλεκτά σου η Dua Lipa;

Η Μάιλι Σάιρους, η Κένταλ Τζένερ, η Dua Lipa και πολλές ακόμα σταρ έχουν φορέσει τα πλεκτά του ανερχόμενου σχεδιαστή μόδας από τη Βέροια, που στα 23 του έχει ήδη κατακτήσει το Λονδίνο. 
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σε ποιoν σχεδιαστή θα ανήκει από τα τέλη Μαΐου ο οίκος Dior; / Ποιος θα βρεθεί τελικά στο τιμόνι του Dior; / Όργιο φημών και παρασκήνιο στον οίκο Dior

Μόδα & Στυλ / Σε ποιoν σχεδιαστή θα ανήκει από τα τέλη Μαΐου ο οίκος Dior;

Με τμηματικές ανακοινώσεις και μισές αλήθειες που εμπλέκουν τον Jonathan Anderson και τη Maria Grazia Chiuri, ο ιστορικός γαλλικός οίκος πλήττει την αξιοπιστία της μόδας και εκθέτει τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτήν.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Φρέντυ, τι στο καλό είναι το glass skin και γιατί το θέλουν όλοι;

Ψυχή & Σώμα / Τι στο καλό είναι το glass skin και γιατί το θέλουν όλοι;

Τι είναι αυτό που κάνει τα κορεατικά προϊόντα ομορφιάς τόσο δημοφιλή; Σε ποιο βαθμό διαμορφώνουν την αισθητική μας τα social media; Ποιες είναι οι τάσεις που κυριαρχούν στο μακιγιάζ σήμερα; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον make up artist Φρέντυ Καλομπράτσο.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ