Κεκάτος για ελληνική επιτροπή Όσκαρ: «Είναι cringe το υπουργείο να υποτιμά τη νοημοσύνη ανθρώπων του πολιτισμού»

Ο Βασίλης Κεκάτος μιλά στη Lifo για το «φιάσκο» του υπουργείου Πολιτισμού με την κριτική επιτροπή των ελληνικών υποψηφιοτήτων για τα ‘Όσκαρ Facebook Twitter
Δε μπορώ να γνωρίζω ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι αυτής της ενέργειας, ούτε εγώ ούτε καμία και κανένας από τους συναδέλφους μου, γι’ αυτό και ζητάμε διακαώς να μας εξηγήσει ο επίσημος σχετικός φορέας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Σε ένα «απίστευτο κι όμως ελληνικό» σκηνικό που έχει ξεσηκώσει σάλο, το υπουργείο Πολιτισμού όρισε μια κριτική επιτροπή για την ελληνική πρόταση στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου σχετικά με τα Όσκαρ για να την… καθαιρέσει στη συνέχεια μέσω email , κάνοντας λόγο για πρόσκληση «εκ παραδρομής» αφενός, επικαλούμενο την «έλλειψη κύρους» των ανθρώπων που το ίδιο είχε αρχικά προτείνει αφετέρου!

Μέλη της «παρ’ ολίγον» επιτροπής ήταν η δημοσιογράφος Λήδα Γαλανού, η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη, η σεναριογράφος Κάλλια Παπαδακη, η σκηνοθέτρια Ασημίνα Προέδρου (η οποία δεν καθαιρέθηκε μεν αλλά παραιτήθηκε μόνη της ύστερα από αυτή την εξέλιξη) και ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος. «Λίγες μέρες αφότου δεχτήκαμε την πρόσκληση, λάβαμε ένα mail με τα links όλων των ταινιών που πρέπει να παρακολουθήσουμε, καθώς και σχετικές οδηγίες. Μέσα στις επόμενες μέρες έλαβα προσωπικά ένα ακόμη επίσημο mail από το υπουργείο στο οποίο μου γνωστοποιούνταν πως ορίσθηκα και ως πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής», γράφει ο τελευταίος σε ανάρτηση που έκανε χτες στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb, κάνοντας λόγο για πρωτοφανές φιάσκο.

Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις, οι περισσότεροι σκηνοθέτες οι ταινίες των οποίων συμμετείχαν στη διαδικασία τις απέσυραν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ζήτησε εξηγήσεις από το υπουργείο για το θέμα που προέκυψε, αιτούμενη ταυτόχρονα να ανατεθεί σε αυτήν η ευθύνη επιλογής της ελληνικής υποψηφιότητας όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες, κάτι που υποστηρίζει θερμά ο Βασίλης Κεκάτος όπως και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής. Ιδού, όμως, πώς σχολιάζει ο ίδιος τα όσα συνέβησαν σε επικοινωνία που είχαμε σχετικά:

«Έχοντας την τύχη να έχω βραβευτεί για το έργο μου, ξέρω καλά πως τα βραβεία δεν έχουν σημασία, αν δεν σε σέβονται οι άνθρωποι που παλεύουν για τα ίδια πράγματα που παλεύεις κι εσύ κάθε μέρα».

— Τι ακριβώς συνέβη Βασίλη, πώς τη μια μέρα σας «έχρισαν» από το ΥΠΠΟ κριτική επιτροπή για την ελληνική πρόταση στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου σχετικά με τα Όσκαρ –με εσένα μάλιστα πρόεδρο– και την επομένη σάς «παραίτησαν» μέσω email;
Το υπουργείο μάς ενημέρωσε πως καθαιρούμαστε από μέλη της επιτροπής χωρίς να προβάλει καμία ουσιαστική δικαιολογία, μεταφέροντας το βάρος ευθύνης της πρόσκλησής μας σε μια υπάλληλο. Στην πραγματικότητα, η ιστορία που μας αφηγήθηκαν ήταν πως κάποια υπάλληλος αυθαίρετα βρήκε τα στοιχεία επικοινωνίας μας, μίλησε μαζί μας ξεχωριστά πολλάκις, είτε τηλεφωνικώς είτε μέσω email, μας έστειλε τις ταινίες, μας έστειλε σχετικές οδηγίες και μου ανακοίνωσε πως ορίσθηκα πρόεδρος της επιτροπής. Εντελώς μόνη της και προφανώς μυστικά από τους υπόλοιπους συναδέλφους της. Αυτή είναι η ιστορία που συνοπτικά μας αφηγήθηκε μια ανώτερη υπάλληλος του υπουργείου και αυτό είναι το αφήγημα που συνεχίζει ο υφυπουργός. Ας σημειωθεί πως εμείς δεν καταφέραμε να έρθουμε ποτέ ξανά σε επικοινωνία με την εν λόγω υπάλληλο.

— Υπήρξε απάντηση του υπουργείου στη δημόσια καταγγελία σας η οποία αναφέρει την «έλλειψη κύρους» ως αιτία της «παύσης» σας. Πώς τη σχολιάζεις;
Ο υφυπουργός συγκεκριμένα ανέφερε πως η νέα επιτροπή συγκροτήθηκε από «πρόσωπα υψηλού κύρους σχετιζόμενα με τον θεσμό και έχοντας επιδείξει σημαντικά δείγματα γραφής»  διότι «έτσι διασφαλίζεται η ακεραιότητα της διαδικασίας και της επιλογής της πλέον κατάλληλης ταινίας». Φυσικά, αυτομάτως, αυτό συνεπάγεται πως εμείς θα αποτελούσαμε μια επιτροπή δίχως κύρος, δίχως σοβαρή πορεία στον χώρο που να αιτιολογεί την παρουσία μας και φυσικά δεν θα διασφαλίζαμε επ’ ουδενί την ακεραιότητα της διαδικασίας. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι πάνω σε αυτό, απλώς ήθελα να αποσαφηνίσω τι λέει ο υφυπουργός για να μπορέσει να το διαβάσει ο κόσμος αλλά κι ο ίδιος την ώρα που ενδεχομένως τρώει το πρωινό του και να κρίνει μόνος του πόσο ανάρμοστη είναι μια τέτοια δήλωση.

— «Κρύβονται» πιστεύεις άλλοι λόγοι πίσω από αυτή την ενέργεια και ποιοι μπορεί να είναι αυτοί;
Δε μπορώ να γνωρίζω ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι αυτής της ενέργειας, ούτε εγώ ούτε καμία και κανένας από τους συναδέλφους μου, γι’ αυτό και ζητάμε διακαώς να μας εξηγήσει ο επίσημος σχετικός φορέας. Θα ήταν όμως σημαντικό να αποφευχθούν στο μέλλον δικαιολογίες τύπου «εκ παραδρομής» γιατί είναι λίγο cringe να βλέπεις το υπουργείο Πολιτισμού να υποτιμά τόσο τη νοημοσύνη των ανθρώπων του πολιτισμού.

— Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στην επίσημη ερώτηση της στο ΥΠΠΟ για το ζήτημα που προέκυψε ζητά διακαώς να ανατεθεί σε αυτήν η ευθύνη επιλογής της ελληνικής υποψηφιότητας για το βραβείο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. Βρίσκεις δίκαιο το αίτημα; Τι συμβαίνει αντίστοιχα σε άλλες χώρες;
Στην Αγγλία και την Ισπανία, φερ’ειπειν, η απόφαση βγαίνει από τις αντίστοιχες ακαδημίες. Στη Γαλλία που τόσα χρόνια έβγαινε από επιτροπή του υπουργείου και του CNC, και όχι από την Ακαδημία των βραβείων Σεζάρ, από φέτος φαίνεται πως θα αλλάξει διότι πέρυσι ξέσπασε σκάνδαλο που δεν αποφασίστηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα στα Όσκαρ η «Ανατομία μιας Πτώσης», που είχε τιμηθεί με τον Χρυσό Φοίνικα. Κάθε χώρα φυσικά μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Η ερώτηση που προκύπτει στη δική μας περίπτωση είναι γιατί ο υφυπουργός αισθάνεται πως «το ΥΠΠΟ παραμένει θεματοφύλακας της διαδικασίας προκειμένου να διασφαλίζεται όχι μόνον η αντικειμενικότητα αλλά και το κύρος της επιτροπής», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Αλλά ποιος έχει αλήθεια μεγαλύτερο κύρος από μια Ακαδημία που φιλοξενεί τα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου ελληνικού σινεμά; Από μεγάλους ηθοποιούς και σκηνοθέτες που έχουν διακριθεί σε όλα τα φεστιβάλ του κόσμου, μέχρι καλλιτεχνικούς συντελεστές και τεχνικούς που γνωρίζουν καλύτερα από τον οποιονδήποτε έναν-έναν τους λόγους που μια ταινία ενδεχομένως να είναι καλύτερη από μια άλλη;

— Πώς κρίνεις τη μαζική απόσυρση όλων των υποψηφίων ταινιών από τη διαδικασία μετά από αυτές τις εξελίξεις πλην τριών;
Το γεγονός πως καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της ελληνικής κινηματογραφίας, που ενδεχομένως δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε κοινό χώρο, κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα πράγμα, είναι πολύ αισιόδοξο. Όταν βλέπεις τον Γιάννη Τσιμιτσέλη, ο οποίος με εντιμότητα υπηρετεί διαχρονικά το εμπορικό σινεμά, και τον Αλέξανδρο Βούλγαρη, που εκπροσωπεί το ελληνικό underground, να βρίσκονται μαζί ενωμένοι από τη μια πλευρά της ιστορίας, καταλαβαίνεις πως η άλλη πλευρά δεν είναι εκεί που θα ήθελες να είσαι. Δεν είναι αργά φυσικά για κανέναν. Προσωπικά καλώ την Εύα Νάθενα, σκηνοθέτιδα της «Φόνισσας», που με καλλιτεχνικό σθένος μετέφερε ένα από τα διαμάντια της λογοτεχνίας μας στον κινηματογράφο παραδίδοντας μας μια τεράστια εμπορική επιτυχία, μαζί με τον παραγωγό Διονύση Σαμιώτη, ο οποίος έχει υπογράψει ταινίες που είναι ανεκτίμητα κομμάτια στο ψηφιδωτό της συλλογικής μας μνήμης, να αποσυρθούν κι εκείνοι από τη διαδικασία ψηφοφορίας της ελληνικής πρότασης για το Όσκαρ διεθνούς ταινίας. Γιατί κανείς δε χρειάζεται μια νίκη που έχει αμαυρωθεί τόσο από αυτούς που όφειλαν να την προφυλάξουν. Καλώ επίσης τον Κώστα Χαραλάμπους, σκηνοθέτη της ταινίας «Καπετάν Μιχάλης», να βρει την τόλμη να αποχωρήσει κι εκείνος. Εφόσον τόλμησε να αναμετρηθεί με τον πνευματικό ογκόλιθο Νίκο Καζαντζάκη, θέλω να πιστεύω πως δε θα του είναι πρόβλημα. Τους καλώ, εκ μέρους σύσσωμης της ελληνικής κινηματογραφίας, να παραιτηθούν από μια διαδικασία που, όπως κατέληξε, δεν τιμά κανέναν και να συσπειρωθούν μαζί μας στο αίτημα να περάσει η ψηφοφορία στα χέρια της ΕΑΚ, άρα στα χέρια της δημοκρατίας, η οποία μπορεί να εκφραστεί μόνο μέσα από τη φωνή της ανώνυμης πλειοψηφίας. Έχοντας την τύχη να έχω βραβευτεί για το έργο μου, ξέρω καλά πως τα βραβεία δεν έχουν σημασία, αν δεν σε σέβονται οι άνθρωποι που παλεύουν για τα ίδια πράγματα που παλεύεις κι εσύ κάθε μέρα. Είναι σημαντικότερο από ποτέ να είμαστε όλοι μαζί σε αυτό.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Κεκάτος: «Αυτή είναι η Ελλάδα, μπετό, ξύλο και ένα εικονοστάσι»

Οθόνες / Βασίλης Κεκάτος: «Αυτή είναι η Ελλάδα, μπετό, ξύλο κι ένα εικονοστάσι»

Η πολυαναμενόμενη μίνι σειρά «Milky Way» δεν μοιάζει με τίποτα απ’ όσα έχουμε δει στην ελληνική τηλεόραση αισθητικά και καλλιτεχνικά, ενώ ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα δημιουργός της αγγίζει μια σειρά σύγχρονων θεμάτων με τολμηρό τρόπο που αναμένεται να συζητηθεί, ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Βασίλης Κεκάτος: «Είναι ολοφάνερο ότι μας έχουν στο φτύσιμο»

Οθόνες / Βασίλης Κεκάτος: «Είναι ολοφάνερο ότι μας έχουν στο φτύσιμο»

Ο ορμητικός σκηνοθέτης που βραβεύτηκε με Χρυσό Φοίνικα μιλά για τη μεθυστική του εμπειρία στις Κάννες, τη μικροψυχία όσων είπαν ότι εκμεταλλεύτηκε τα queer θέματα, το γεγονός ότι δεν έχει φράγκο στα 28 του χρόνια και ότι γράφει το υπουργείο Πολιτισμού στ΄ αρχ... του!
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ποιος θέλει να δει μια ταινία για έναν κόσμο που φλέγεται;»

Pulp Fiction / «Ποιος θέλει να δει μια ταινία για έναν κόσμο που φλέγεται;»

Η ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον «Μια μάχη μετά την άλλη» αναμένεται να σαρώσει στις σημαντικές κατηγορίες των Όσκαρ. Ποιο είναι το ιδιαίτερο στίγμα των ταινιών του; Με ποια υλικά έφτιαξε ο Άντερσον το νέο (για πολλούς) αριστούργημά του;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική, τραγική ζωή της όπως ξεδιπλώνεται στη νέα αυτοβιογραφία της

Βιβλίο / Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική, τραγική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Προτού πεθάνει μόνη της σε ένα μπάνιο ξενοδοχείου σε ηλικία 47 ετών, η Τζούντι Γκάρλαντ κληροδότησε στην κόρη μια διά βίου εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και μια τάση να ερωτεύεται γκέι άνδρες.
THE LIFO TEAM
Οι αδελφοί Λιμιέρ ως πρωτοπόροι του σινεμά αλλά και του TikTok

Οθόνες / Οι αδελφοί Λιμιέρ ως πρωτοπόροι του σινεμά αλλά και του TikTok

Ένα νέο ντοκιμαντέρ που κάνει πρεμιέρα στο MoMA της Νέας Υόρκης στο τέλος του μήνα αποκαλύπτει τη συναρπαστική, προφητική και πολυδιάστατη φύση των ταινιών μικρού μήκους των Λιμιέρ στα τέλη του 19ου αιώνα.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Ντοκιμαντέρ / Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Το ντοκιμαντέρ «Στην Αμερική σαν πήγα» των Αργύρη Θέου και Άγγελου Κοβότσου αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία του Έλληνα μουσικού και παράλληλα την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού και συνολικά των Ελλήνων μεταναστών και της ομογένειας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;

Κρίστοφερ Κινγκ / Ένας «ξένος» ξέρει τα ελληνικά χωριά καλύτερα από εμάς

Στο ντοκιμαντέρ «Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;» ο Αμερικανός συλλέκτης και ερευνητής Κρίστοφερ Κινγκ διασχίζει το ελληνικό τοπίο απ’ άκρη σ’ άκρη και καταγράφει όσα δεν φτάνουν στις μεγάλες πόλεις. Μαζί με την Κατερίνα Καφεντζή, υπεύθυνη για την έρευνα και την αρχισυνταξία του ντοκιμαντέρ, μίλησαν στη LifO.
M. HULOT
ΕΠΕΞ «Ζούμε ανάμεσά σας»

Οθόνες / Ένα ντοκιμαντέρ για να γίνει ορατή μια νόσος “αόρατη”

H Μαρία Κατσικαδάκου (Cyber) μιλά με ζέση αλλά και χιούμορ για το βιωματικό DIY ντοκιμαντέρ της για τον διαβήτη, του οποίου η πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 επιλογές από το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (5-15/3)

Οθόνες / 10 ταινίες που ξεχωρίσαμε από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμά με Χρυσό Αλέξανδρο τον Μπιλ Μόρισον και τη Βουβούλα Σκούρα, υποδέχεται τη Ζιλιέτ Μπινός και ξεδιπλώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με αφιερώματα, διεθνείς συμμετοχές και δυνατές ιστορίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κώστας Μπακιρτζής: «Στα λερωμένα καθίσματα και στους τοίχους του Βίλμα έχουν αποτυπωθεί ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οθόνες / «Τα λερωμένα καθίσματα του "Βίλμα" λένε ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οι Κώστας Μπακιρτζής και Κωστής Σταμούλης μιλούν για τον τελευταίο κινηματογράφο ερωτικών ταινιών λίγο πριν από την πρεμιέρα της ταινίας «Βίλμα: Το τελευταίο αντίο» στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Culture / Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Παρότι εμφανίστηκε στην οθόνη για λιγότερο από τρία λεπτά, η ερμηνεία της Elsa Lanchester άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου, ενώ η ίδια έζησε μια αντισυμβατική, μποέμ ζωή στο Λονδίνο και το Χόλιγουντ του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM
Οι Callas έφτιαξαν μια DIY οδύσσεια τσέπης

Οθόνες / Η νέα ταινία των The Callas είναι μια DIY οδύσσεια τσέπης

Με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία τους ο Λάκης και ο Άρης Ιωνάς γύρισαν μια ιστορία γυναικείας αλληλεγγύης, περιέργειας και αγάπης για το «ξένο» με χιούμορ, που ξεπερνά τα όρια της παραδοσιακής αφήγησης.
M. HULOT
Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οθόνες / Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οι Γάλλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τον Καναδό ηθοποιό. Το απέδειξαν με ένα εγκάρδιο βραβείο Σεζάρ για την καριέρα του, που συνοδεύτηκε από ενθουσιώδες standing ovation, σε μια σάλα που είχε από Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Το ελληνικό σινεμά στα πάνω του

The Review / «Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Μια καλή ταινία

Η οδύσσεια μιας νεαρής ταλαντούχας τζουντόκα που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το θέμα της ταινίας του Γιώργου Γεωργόπουλου που απέσπασε ήδη θετικά σχόλια όπου έχει προβληθεί. Μιλήσαμε για την ταινία με τον σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Όταν οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες πίσω απ' τις κάμερες

76η Berlinale / Γιατί οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες σκηνοθέτιδες;

Με αφορμή το «Couture», τη νέα ταινία με την Αντζελίνα Τζολί, εντοπίζουμε την τάση Γαλλίδων σκηνοθέτιδων να συνεργάζονται με σταρ του Χόλιγουντ, που αναζητούν μια φρέσκια παρένθεση από το αγγλόφωνο αφήγημα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Από το βιβλίο στην οθόνη»

Οθόνες / Βιβλία που έγιναν ταινίες. Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μεγάλοι δημιουργοί όπως οι Όρσον Γουέλς, Φρανσουά Τριφό, Μιχάλης Κακογιάννης, Ζιλ Ντασέν και Κώστας Γαβράς ζωντανεύουν βιβλία των Νίκου Καζαντζάκη, Φραντς Κάφκα, Κοσμά Πολίτη και άλλων σπουδαίων λογοτεχνών.
M. HULOT
Frederick Wiseman (1930-2026 : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Αποχαιρετισμοί / Frederick Wiseman (1930-2026) : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Ήρεμος κριτής των θεσμών και ευαίσθητος παρατηρητής συνηθισμένων ανθρώπων, ο Φρέντερικ Γουάϊζμαν παρέδωσε ένα εντυπωσιακό αρχείο θεμάτων με έμφαση σε οικονομικές και πολιτικές συνισταμένες, ξεκινώντας από το χρονικό ενός φρικαλέου ιδρύματος και ολοκληρώνοντας το έργο του με ένα gourmand εστιατόριο!
THE LIFO TEAM