Καιρός: Αυξημένη επικινδυνότητα για δασικές πυρκαγιές λόγω του φαινομένου Hot-Dry-Windy

Καιρός: Αυξημένη επικινδυνότητα για δασικές πυρκαγιές λόγω του φαινομένου Hot-Dry-Windy Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

Αυξημένος θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς τις επόμενες μέρες στη χώρα, με δυνατούς ανέμους, υψηλές θερμοκρασίες και ξηρές συνθήκες.    

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα μας από αύριο μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουνίου, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr. 

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, αιτία της σημαντικής αυτής επιδείνωσης αποτελεί η ενίσχυση των βόρειων ανέμων (6-7 Μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα σε συνδυασμό με την εδραίωση θερμών και ξηρών συνθηκών, οι οποίες και αυξάνουν σημαντικά την ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων. 

Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες από αύριο, Τρίτη 18 έως και τουλάχιστον την Παρασκευή 21 Ιουνίου αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο, για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού «Hot - Dry - Windy». 

Ειδικότερα, αύριο σε Αττική, κεντρική και νότια Εύβοια, Λέσβο, Χίο, νότια Σάμο και νότια Κρήτη αναμένεται πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία. Υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία (τοπικά) και Λήμνο (τοπικά). 

Για την Τετάρτη αναμένεται πολύ υψηλό δυναμικό σε Αττική, κεντρική και νότια Εύβοια, Λακωνία, Χίο, Σάμο και νότια Κρήτη. Υψηλό και τοπικά πολύ υψηλό δυναμικό αναμένεται σε Κορινθία, Αργολίδα, Κυκλάδες και Λέσβο. Τοπικά υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι πυροεπαγωγικές (αυτοκαθοδηγούμενες) με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Ηλεία και Μεσσηνία. 

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές, όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (για παράδειγμα, όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς. 

Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς μέχρι την Παρασκευή - Ξηρές συνθήκες και ισχυροί άνεμοι Facebook Twitter

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΦΕΣΕΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Ελλάδα / Μάτι: «Οι ΟΤΑ ασκούν εφέσεις» κατήγγειλε ο Σύλλογος Θανόντων και Εγκαυματιών - «Αποσυρόμαστε άμεσα» απαντούν

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Πιερρακάκη με Νίκο Χαρδαλιά και δημάρχους Ραφήνας και Μαραθώνα, αποσύρονται οι εφέσεις για Μάτι και Μάνδρα
LIFO NEWSROOM
Ποιος είναι ο Χρήστος Μαυρίκης: Από τα «ΚΑΦΑΟ» των υποκλοπών στην απόπειρα δωροδοκίας αεροπαγίτη

Ελλάδα / Ποιος είναι ο Χρήστος Μαυρίκης: Από τα «ΚΑΦΑΟ» των υποκλοπών στην απόπειρα δωροδοκίας αεροπαγίτη

Γνωστός από τη δεκαετία του 1990 για τον ρόλο του στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, ο Χρήστος Μαυρίκης βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα, αυτή τη φορά μετά τη σύλληψή του για φερόμενη απόπειρα δωροδοκίας ανώτατου δικαστικού
LIFO NEWSROOM