Βασιλική Σιούτη: Άμεση ανάλυση των αποτελεσμάτων

Βασιλική Σιούτη: Άμεση ανάλυση των αποτελεσμάτων Facebook Twitter
0

 

ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, αλλά και του πολιτικού συστήματος είναι το κεντρικό μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών, το οποίο προκύπτει από τις μεγάλες απώλειες της Νέας Δημοκρατίας, την υψηλή αποχή και την ενίσχυση της «αντισυστημικής» ψήφου

Η πτώση της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και κάτω από το όριο 30%, δεν ήταν έκπληξη για όποιον έβλεπε τα σημάδια, κάτι που είχαμε επισημάνει στις πολιτικές αναλύσεις της Lifo.Κερδισμένα είναι τα κόμματα δεξιά της ΝΔ που εισέπραξαν τα μεγαλύτερα οφέλη από την ψήφο διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, αλλά και το ΚΚΕ το οποίο κέρδισε αριστερούς ψηφοφόρους. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να χάνει δυνάμεις και σε αυτές τις κάλπες, παρότι οι ευρωεκλογές παραδοσιακά ευνοούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν κατάφερε να πιάσει τα ποσοστά που είχε θέσει ως εκλογικό στόχο και είναι ξεκάθαρα στους χαμένους. Η ιδιαιτερότητα εδώ είναι πως ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει χαμένος, ο Κασσελάκης βγαίνει κερδισμένος. Κι αυτό επειδή, παρά την εγκατάλειψη του κόμματος από τους περισσότερους αριστερούς ψηφοφόρους, την αλλοίωση των πολιτικών χαρακτηριστικών του κόμματος, την άγνοια του Κασσελάκη για τα περισσότερα πολιτικά ζητήματα, τις ανακρίβειες -για να το πούμε ευγενικά-  που αποκαλύφθηκαν ότι έχει πει σχετικά με την περιουσιακή του κατάσταση και τα στοιχεία γραφικότητας, κατάφερε να διατηρήσει ένα σημαντικό ποσοστό.   

Το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε ούτε αυτό τον στόχο του να αναδειχθεί σε δεύτερο κόμμα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πει καθαρά ότι αν δεν βγουν δεύτεροι, θα είναι ήττα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να περάσει τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος προεκλογικά προσέδωσε και χαρακτηριστικά προσωπικής αντιπαλότητας στην κόντρα τους, κατηγορώντας τον πως τον έχει στο χέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω των προϊόντων της τηλεφωνικής παρακολούθησης. Η χλιαρή απάντηση του σε τόσο βαριές κατηγορίες ίσως και να του στοίχισε, αλλά τα βασικά αίτια είναι πολιτικά και αφορούν την στρατηγική που ακολουθήθηκε. Το ΠΑΣΟΚ, παρά τις ευνοικές αντικειμενικές συνθήκες, δεν μπόρεσε να κάνει το άλμα που χρειαζόταν για να γίνει ξανά η μεγάλη πολιτική δύναμη της κεντροαριστεράς. 

Η αποχή είχε σαφή χαρακτηριστικά διαμαρτυρίας για  πολλούς πολίτες τους οποίους δεν φάνηκε να εκφράζουν τα κόμματα που διεκδίκησαν την ψήφο τους. 

Η Ελληνικη Λύση και η Νίκη, όπως αναμενόταν, αύξησαν τα ποσοστά τους και υποδέχθηκαν αρκετούς απογοητευμένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.   

Τις αριστερές ψήφους τις πήρε κυρίως το ΚΚΕ που ειναι και αυτό στους κερδισμένους, χάρη στη σταθερότητα του αλλά και στη δημοφιλία και αμεσότητα του Δημήτρη Κουτσούμπα. Η Πλεύση Ελευθερίας πέρασε το νήμα, κάτι που δεν πέτυχε ούτε η Νέα Αριστερά, ούτε το ΜΕΡΑ25 που δεν κατάφεραν να πείσουν τις κοινωνικές τάξεις στις οποίες απευθύνθηκαν. 

Στα αξιοσημείωτα είναι και το αποτέλεσμα του νομού Ροδόπης, τον μοναδικό νομό που είχε βγάλει πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ στις περσινές εθνικές εκλογές, λόγω της γραμμής που είχε δώσει το τουρκικό προξενείο να ψηφιστούν δύο συγκεκριμένοι μουσουλμάνοι υποψήφιοι του. Οι βουλευτές εξελέγησαν, αλλά μετά τη διάσπαση πήγαν στη Νέα Αριστερά και η γραμμή του τουρκικού προξενείου της Θράκης αυτή τη φορά ήταν η πριμοδότηση του μειονοτικού κόμματος και όχι υποψηφίων σε κάποια άλλα κόμματα. Ετσι η Ροδόπη, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πέρσι παρουσίαζε ως κάστρο του που βάφτηκε ροζ, ξέβαψε πάλι και από 33,60% που ηταν το περσινό ποσοστό του εκεί, τώρα πήρε 6,5% και βρέθηκε κάτω και από την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου.

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ

Οπτική Γωνία / Explainer: Γιατί η Άγκυρα επαναφέρει τώρα τη «Γαλάζια Πατρίδα»;

Η νομοθετική πρωτοβουλία Ερντογάν για ΑΟΖ έως 200 ναυτικά μίλια και πώς επηρεάζονται οι ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας. Ο Δρ. Ευρωπαϊκής ασφάλειας και νέων απειλών, Τριαντάφυλλος Καρατράντος, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι συμβαίνει με το επιτελικό κράτος;

Οπτική Γωνία / Τι συμβαίνει με το επιτελικό κράτος;

Επτά χρόνια μετά, το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τις επιτυχίες της πανδημίας έως τις σκιές των Τεμπών και του ΟΠΕΚΕΠΕ, βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης πολιτικής και εσωκομματικής αμφισβήτησης.
ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΛ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Νέο χωροταξικό για τον τουρισμό: Αυστηρότερο πλαίσιο με ανοιχτά μέτωπα

Ελλάδα / Νέο χωροταξικό για τον τουρισμό: Αυστηρότερο πλαίσιο με ανοιχτά μέτωπα

Ως πιο αυστηρό και πιο φιλοπεριβαλλοντικό παρουσιάζει η κυβέρνηση το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, με αυστηρότερους όρους για την εκτός σχεδίου δόμηση και ειδικό καθεστώς για τα νησιά, αλλά κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί πετσοκόβονται οι νεραντζιές της Αθήνας;

Αθήνα / Γιατί πετσοκόβονται οι νεραντζιές της Αθήνας;

To κλάδεμα στην Αθήνα μοιάζει να έχει ξεφύγει. Ειδικοί μιλούν για μια καταστροφική πρακτική που έχει παγιωθεί, ένα ζωντανό παράδειγμα του συνδρόμου της μετατοπιζόμενης βάσης αναφοράς, όπου αυτό που κάποτε θα θεωρούνταν περιβαλλοντική υποβάθμιση σήμερα περνά απαρατήρητο.
M. HULOT
Ποιος (δεν) καταλαβαίνει τον 89χρονο;

Ιλεκτρίσιτυ / Ποιος (δεν) καταλαβαίνει τον 89χρονο;

Το βίωμα της περιφρόνησης που εισπράττεις από το κράτος είναι σχεδόν καθολικό, ακόμα κι αν οι περισσότεροι δεν κάνουν επιθέσεις. Ο κυρίαρχος δημόσιος λόγος επιλέγει να το αγνοήσει· συσκοτίζει την κατάσταση, εστιάζοντας στην ασφάλεια και επιστρατεύοντας το στερεότυπο του «επικίνδυνου τρελού».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
ΕΠΕΞ Golden Visa 250.000: Αναζωογόνηση ακινήτων ή χαριστική βολή στο μικρεμπόριο;/ Golden Visa 250.000: «Σώζει» κτίρια ή «σβήνει» το λιανεμπόριο;/ Η Golden Visa των 250.000 και ο θάνατος του εμποράκου

Ρεπορτάζ / Golden Visa 250.000: «Σώζει» κτίρια ή «σβήνει» το λιανεμπόριο;

Ισόγεια καταστήματα και παλιά γραφεία μετατρέπονται σε κατοικίες, ακίνητα που έμεναν ανενεργά χρησιμοποιούνται ξανά. Αυτή η νέα δυναμική αγορά ζωντανεύει κτίρια-φαντάσματα ή δίνει τη χαριστική βολή στα παραδοσιακά καταστήματα των αθηναϊκών γειτονιών;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φραντσέσκα Αλμπανέζε: «Η σφαγή παιδιών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει»

Οπτική Γωνία / Φραντσέσκα Αλμπανέζε: «Η σφαγή παιδιών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει»

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη βρέθηκε στην Αθήνα για μια σειρά εκδηλώσεων όπου κατήγγειλε την ισραηλινή πολιτική ως συστηματική καταπίεση και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σε ουσιαστική δράση, δηλώνοντας πως «δεν μπορεί να εξισώσει τον καταπιεστή με τον καταπιεσμένο».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί;

Οπτική Γωνία / Γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί;

Η αισθητή πτώση των ποσοστών εμβολιασμού στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος επανεμφάνισης ξεχασμένων ασθενειών. Ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το μανιφέστο Τσίπρα και το στοίχημα της επιστροφής

Οπτική Γωνία / Ένα «αριστερό Ποτάμι»; Το μανιφέστο Τσίπρα και το στοίχημα της επιστροφής

Ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος και ο καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς, Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναλύουν τη στόχευση, το timing και τις προοπτικές του εγχειρήματος επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού στην κεντρική πολιτική σκηνή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Λυκαβηττός: Το σχολείο-μνημείο του Δημήτρη Πικιώνη που καταρρέει

Ρεπορτάζ / Λυκαβηττός: To σχολείο-μνημείο του Δημήτρη Πικιώνη καταρρέει

Η δύσκολη διαχείριση της καθημερινότητας, τα συνεχή ατυχήματα και οι βανδαλισμοί στο εμβληματικό σχολείο του Πικιώνη στον Λυκαβηττό συνθέτουν μια ασφυκτική πραγματικότητα, ενώ η τύχη της αποκατάστασης του κτιρίου παραμένει μετέωρη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ